Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #675 dnia: Września 14, 2012, 07:30:14 »
Po 2 latach wysiadł mój monitor 10.4''. Próbowałem latać bez wskaźników umieszczonych na tym monitorze, ale miałem problemy (przyzwyczajenie). W związku z czym szukałem w sieci odpowiedniego monitora i go znalazłem. Jest dostępny tutaj
http://allegro.pl/show_item.php?item=2606493751

U mnie coś podobnego się wala i jakby ktoś szukał to zawsze może ze mną się skontaktować :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #676 dnia: Września 14, 2012, 15:51:20 »
Mam też 10.4 dotykowy Liliput jeśli potrzebujesz dzwoń.

Tak na marginesie wróciłem do kraju i posunąłem prace do przodu Drukarka 3D jest już gotowa i kończę kalibrację wyniki wydruków są zadowalające wkrótce będą wydruki pokręteł bocznych ICP.

Przykro mi że to tyle trwa ale ja mam taką pracę jaką mam jak wyjeżdżam to daleko i na długo, ale myślę o was i o kokpicie cały czas.

« Odpowiedź #677 dnia: Września 14, 2012, 19:07:07 »
Witaj na forum. Zrobiłem DCS na bazie SKQUAAA010. Opis jest w poprzednich post.
Sprawdziłem także jak wygląda działanie przycisku podświetlanego PB613BL-3. Zrobiłem panel pomocniczy na bazie tego przycisku. Jest on pokazany na zdjęciach.

Jak widać światło jest skupione na środku przycisku. Gdyby była możliwość jego rozproszenia byłoby idealnie. Pomimo tej wady jest to jakaś alternatywa dla przycisków w ICP.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #678 dnia: Września 14, 2012, 19:09:22 »
Jedynie zmatowić powierzchnię albo nakleić folię dającą efekt piaskowanego szkła.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #679 dnia: Września 14, 2012, 19:13:12 »
Faktycznie to jest najprostrze rozwiązanie problemu.

« Odpowiedź #680 dnia: Września 14, 2012, 19:39:54 »
Bardzo fajnie to wygląda. Moja Pani mi przekazała że działa jak prosiłeś ciekaw byłem efektu.

« Odpowiedź #681 dnia: Września 26, 2012, 14:32:40 »
Cześć wszystkim,

uprzejmie donoszę o pierwszych wydrukach na mojej drukarce 3D.

Co prawda znowu wybieram się do pracy, jednak będę w tym czasie projektował obiekty ( części składowe całego tunelu HUD ) więc niedługo obudowy powinny być gotowe.

« Odpowiedź #682 dnia: Września 26, 2012, 21:59:44 »
Moje gratulacje Tomu. Założyłem specjalny wątek dotyczący ICP. Jest tutaj http://il2forum.pl/index.php/topic,15183.0.html
Przeczytaj co napisał EGHI. Jeśli planujesz wykonanie płyty czołowej dla ICP to trzeba zdecydować co z podświetlaniem czy  LED-y na pcb czy w przyciskach. Jeśli w przyciskach to w których. Te moje są większe od tych co proponuje EGHI. To tyle moich uwag na wstępie.

« Odpowiedź #683 dnia: Kwietnia 11, 2013, 17:04:30 »
Mam prośbę do kolegów. Robię modyfikację mojego kokpitu, napiszę o tym później. Przy okazji muszę wymienić uszkodzony monitor 10.4''. Niestety nowy ma większe zew. wymiary co zmusi mnie do powiększenia CP oraz muszę zrobić inne umocowanie dla sterownika. Na zdjęciach widać rozłożony kokpit.

Teraz prośba. Na ostatnim zdjęciu jest taśma zaciśnięta do łączówki. Jaką metodą zdjąć blokadę tej taśmy. Miałem do tej pory inne blokujące kołki, te widzę po raz pierwszy. Może ktoś już zdejmował taśmę i ma metodę. Można łatwo wyłamać kołek, dlatego wolę zapytać.

« Odpowiedź #684 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:12:57 »
AFAIR to szare należy przesunąć do góry lub do przodu (w każdym razie jest tam pewien rodzaj klinowania). Wtedy przestanie być dociskana część niebieska, którą można następnie wysunąć. "Niebieskie" jest sztywniejsze od reszty.

« Odpowiedź #685 dnia: Kwietnia 11, 2013, 21:55:41 »
Vito, zmierzyłeś matrycę? Może jak ją wybebeszysz będzie ok? Jak dobrze pamiętam, to wymiary CP powiększyłem na tyle, żeby 10.4 wchodził swobodnie. Jeśli masz możliwość, zmierz samą matrycę. Żeby nie budować nowego pudła CP, można zrobić mały( prosty) trick, tak zrobił RedDog...Ale musisz się upewnić, że matryca nie przekracza szerokości CP. 

« Odpowiedź #686 dnia: Kwietnia 11, 2013, 23:11:22 »
Dzięki Damos za radę, jutro będę próbował.
EGHI na zdjęciach widać obie matryce. Stara ma wymiar 171x226 a nowa ma 176x236 mm. Jest to wymiar z tymi zew. ramkami, z tyłu jest elektronika oraz na innej płytce jest sterownik. Nie rozkręcałem tej ramki, ponieważ nie wiem jak jest połączona matryca z resztą.

Na zdjęciu widać starą matrycę z ramką osadzoną w specjalnej "konstrukcji". Dla nowej matrycy z ramką muszę usunąć boczne listy z tej "konstrukcji" i zrobić nowe osadzenie z boków, nie powinno być problemów. Co do góry to mogę wyciąć w podstawie dla box HUD 10 mm (tak ma RedDog i tak jest u Ciebie o ile sobie przypominam).

« Odpowiedź #687 dnia: Kwietnia 13, 2013, 15:51:26 »
Udało się osadzić nowy monitor 10.4'' w CP. EGHI zrobił CP trochę wyższe i to się przydało. Monitory 10.4'' mogą mieć różne wymiary zew., dlatego dobrze zaprojektować CP z małą rezerwą.

Musiałem zmienić listwy blokujące monitor uwzględniając wymiary zew. monitora oraz jego grubość. Nowy jest cieńszy o 9 mm. Podwyższyłem także CP o 3 mm dodając płytkę na górę, ponieważ monitor był na styk z HUD box. Wykorzystałem obudowę monitora do osadzenia sterownika, widać to na zdjęciu. Muszę jeszcze zamocować listwę z regulacją parametrów monitora. Udało się także zdjąć taśmę, co również widać na zdjęciu.

« Odpowiedź #688 dnia: Kwietnia 17, 2013, 17:21:33 »
Wymieniając monitor 10.4'' postanowiłem przy okazji wymienić monitor główny CRT na LCD. W związku z czym zlikwidowałem stolik pod CRT zastępując go kolumną pod LCD. Na zdjęciach widać tę konstrukcję.

Przy okazji mam dojście do okna, musiałem także trochę zmniejszyć głębokość fotela, aby zyskać na powierzchni. Mam problem z wyborem monitora LCD. W jednym z wątków jest sugestia zakupu Dell U2412M. Z tego co doczytałem to rozdzielczość optymalna wynosi 1920x1200 px oraz opóźnienie 8 ms, cena około 1000 zł. Nigdy nie używałem do gry LCD, dlatego mam zerowe doświadczenie. Pytanie do graczy w BMS4 czy wybór jest odpowiedni np. smużenie (8 ms), rozdzielczość  itp.
Kolumna jest trochę wysoka, ponieważ nie wiem jaki zastosuję monitor, mogę ją skrócić o 9 cm.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #689 dnia: Kwietnia 17, 2013, 21:23:57 »
Ja latam na laptoku Compala. Żadnego smużenia nie widziałem. W końcu to Falcon, a nie strzelanka. W kokpicie aż tak szybko nic nie skacze, jak w Kwejku przy rocketjumpach ;)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel