Autor Wątek: Radom Air Show 2009  (Przeczytany 38007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Radom Air Show 2009
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 30, 2009, 15:56:12 »

na TVP INFO przed chwilą była rozmowa z mieszkańcem okolicznych domów, mówił, że samolot spadł jakieś 50 metrów od zabudowań. Być może pilot nie katapultował się od razu, bo chciał wyprowadzić maszynę na pole i dopiero wtedy się ewakuować z samolotu, tyle że już nie zdążył. Ale to tylko moje przypuszczenia oparte o ten wywiad
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał."

"Fanatyk to ktoś kto nie może zmienić zdania i nie zmieni tematu."
                                                                                                 Sir Winston Churchill

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 30, 2009, 16:01:21 »
Ilekroć widzę na TVN24 albo TVPInfo tych ekspertów, to prawie zawsze pisze pod nimi "Skrzydlata Polska". Ale to przecież niemożliwe, by oni mieli takie problemy...
A żal, patrząc tym bardziej na wczorajsze zaprezentowane w tym wątku zdjęcia, jeszcze większy... :015:
Podobno jednym z pilotów był zastępca dowódcy białoruskich sił powietrznych.
Ja też wolę czekać na oficjalne dane... że latam na Locku to żaden ze mnie ekspert :008:
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 30, 2009, 16:02:25 »
['] Obaj piloci zginęli.
Z relacji świadka koło którego posesji spadła Suka wynika że Pilot do końca manewrował maszyną by nie wpadła w zabudowania. Wygląda na to że celowo został z maszyną do końca by mieć pewność że samolot spadnie poza zabudowaniami i nie doprowadzi do jeszcze większej tragedii.

['] Najwyższy szacunek dla obu Pilotów [']
11:05 PM

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 30, 2009, 16:14:34 »
Panowie czy zauważyliście na filmiku z YouTube (gdzieś w 17 sekundzie) że z tyłu SU-27 wyleciały jakieś kawałki (to przecież nie flara czy chaff).
Może żeczywiście coś się stało z silnikami ?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 30, 2009, 16:37:16 »
O rany....

[']

« Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 30, 2009, 16:42:49 »
Szelma jak uważasz, że jestem wobec Ciebie agresywny czy też, że chciałem Cię obrazić, urazić itp. - masz opcję "zgłoś do moderatora". Zbulwersowało mnie i zupełnie nie rozumiem, jak możesz wydawać wyroki o zdarzeniu, o którym nie masz ŻADNEGO pojęcia. Z jednej strony zwracasz uwagę innym:

Widziałeś cały manewr ? Odległość od lotniska ? kierunek lotu ?

I piszesz, że trzeba poczekać na oficjalne info (to będzie na dobrą sprawę raport komisji ds. wypadków lotniczych). Ale robisz zupełnie coś innego:

Ewidentny błąd pilota

W niecałe 30 minu od zdarzenia, jest coś dla Ciebie "ewidentne"? Na podstawie czego? W oparciu o jaką wiedzę? Rozumiem, podawanie znalezionych informacji źródłowych, ale czemu mają służyć i jaką mają wartość takie własne opinie, niepoparte niczym?

Nie obruszaj się za ton mojej wypowiedzi - tak, dałem się ponieść emocjom - weź się lepiej zreflektuj i nie pisz tego co ślina na język przyniesie. Grzecznie bardzo proszę, bez cienia agresji.

Strona samoloty.pl podała nieoficjalnie:

Z informacji osoby posiadającej skaner wynika, iż piloci zgłaszali problemy techniczne maszyny, wieża kazała im się dwa razy katapultować.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:02:24 »
Jak ja się cieszę że nie mam TV, omija mnie niepowtarzalna okazja wysłuchania po raz kolejny całego bełkotu i mogę sobie na spokojnie poszukać informacji w innych mediach...

30 августа 2009 г. во время выполнения фигур высшего пилотажа на авиасалоне г. Радом (Республика Польша) самолет Су-27УБ стал терять высоту. Пилоты высшей категории профессиональной подготовки, летчики-снайперы полковник Александр Морфицкий и полковник Александр Журавлевич отвели самолет на максимальное расстояние от населенного пункта и ценой собственной жизни предотвратили более тяжкие последствия. По предварительной версии причиной случившегося является попадание птицы в воздухозаборник двигателя. Подробности выясняются созданной комиссией Министерства обороны.
Президент Республики Беларусь выразил соболезнование родным и близким погибших военнослужащих.

Znane są już nazwiska ofiar katastrofy, dwaj białoruscy piloci-snajperzy (najwyższa klasa pilota w krajach WNP, odpowiednik naszej klasy mistrzowskiej):

- starszy płk. Aleksander Morfickij,
- płk. Aleksander Żurawlewicz.

Obaj piloci niejednokrotnie demonstrowali swoje umiejętności na licznych pokazach lotniczych, m.in. w tym samym składzie wystąpili dnia 9 czerwca:

http://rstk.by/novosti5.htm

Nie jest więc tak że pilotów dobrano sobie pal-sześć tak jak to usilnie udowadniał jeden z dyżurnych ekspertów. Dla białoruskich wojsk lotniczych bez wątpienia strata.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:03:20 »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:11:05 »
Pechowe te pokazy. W Krzesinach na Thunderbirds lało, na poprzedni Radom nawet nie dojechałem bo planowałem drugi dzień. Wczoraj przejechałem sporo kilometrów, żeby trochę się zmoczyć i przeziębić no i zobaczyć skrócony pokaz Mi24, który od tygodnia trenował za moim oknem. I do tego kolejna katastrofa i znowu śmiertelna. :005: Dobrze że nie zostałem na noc i drugi dzień. Trochę boję się o przyszłość pokazów w Radomiu. :(
Z pozytywnych rzeczy mogę tylko się cieszyć że widziałem sporo ciekawego sprzętu na statyce no i spotkałem trochę ludzi z forum. Dzięki za spotkanie. :)
[']['] dla pilotów :(

PS: Nawiasem mówiąc jak spojrzałem na tę suczkę zaraz po wejściu na płytę pierwsze co  przypomniał mi się filmik z katastrofy na Ukrainie. (pomyślałem wtedy że to głupie skojarzenie i poszedłem dalej)
DCS/FSX/AC/pCARS

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:12:06 »

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:24:41 »
@Jascha
Dalsza rozmowa na PW jeżeli masz ochotę... Nie zaśmiecajmy wątku, choćby z szacunku dla Pilotów którzy zginęli
11:05 PM

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:29:46 »
http://www.youtube.com/watch?v=RoZlokktlP8

16 sekunda !!! To są artefakty obrazu czy coś odpadło ? Albo resztki z zassanego ptaka ?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 17:37:09 wysłana przez Piorun »

Offline Vulg

• *
  • Stalker
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:36:42 »
Właśnie wracam z pokazu. Po prostu szok. Dzięki kumplowi miałem okazję pojechać z Drugim Skrzydłem Lotnictwa Taktycznego w Poznaniu. Manewr odbywał się z dala od publiczności, więc co nie dziwne, tvn robi z nas idiotów. Pilot za nisko wyszedł z pętli i najprawdopodobniej zahaczył o linie wysokiego napięcia. Do ostatniej chwili manewrował żeby samolot nie spadł na zabudowania. Info 'wewnętrzne'.
Ogromny szacunek dla pilotów.
PS. Przepraszam za chaos w wypowiedzi piszę z telefonu komórkowego.
If a zombie isn't fun to shoot, is it really a zombie?
Kropki

poko24

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:37:34 »
Chyba artefakty...

« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 30, 2009, 17:51:23 »
Pokaz został odwołany.