Autor Wątek: Tworzenie wojskowej strefy lotów kontrolowanych online w FSX  (Przeczytany 14866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tworzenie wojskowej strefy lotów kontrolowanych online w FSX
« dnia: Listopada 24, 2008, 21:52:38 »
Myślę, że środowisko Vatsim z zadowoleniem przyjęło by dyżur bojowy przywołujący do porządku sieciowych "renegate". Gostek nie chce gadać lub nie leci zgodnie z FPL, no to już na niego parę dyżurną, a z tym wiąże się zabezpieczenie przestrzeni. Innym sposobem latania w Vatsimie maszynami bojowymi jest właśnie lot do stref. U nas tylko praktykuje się kontrolę wojskową nad wojskowymi, a cywilną nad cywilnymi. Będąc w "ciepłych" krajach nadbałtyckich lataliśmy tylko i wyłącznie pod kontrolą cywilną. Obowiązywały nas wszystkie związane z tym reguły. Na kontrolę wojskową przechodziliśmy tylko w strefach "tango". Niestety u nas nie da się tego zrobić, ponieważ nie mieści się to w głowach zarówno wojskowych jak i cywilnych, czasami mam wrażenie, że ci drudzy są gorsi, bez urazy, ale to są moje spostrzeżenia. W wielu przypadkach owa niechęć wynika z niewiedzy, z zakorzenionych stereotypów, braku chęci porozumienia. Wg mnie nie ma żadnego problemu by samolotami bojowymi latać w Vatsimie pod kontrolą "cywili". Fakt - niezgodne z naszymi polskimi realiami, ale możliwe do wykonania.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2008, 21:56:03 »
Myślę, że środowisko Vatsim z zadowoleniem przyjęło by dyżur bojowy przywołujący do porządku sieciowych "renegate". Gostek nie chce gadać lub nie leci zgodnie z FPL, no to już na niego parę dyżurną, a z tym wiąże się zabezpieczenie przestrzeni.

Ten pomysł "pary dyżurnej" już kiedyś padł na VATSIM - zgłosił go zresztą mój kolega, też zawodowo związany z Siłami Powietrznymi (i latający na VATSIM-ie, chyba też jest/był tam kontrolerem). Nie spotkało się to z zainteresowaniem i przychylnym przyjęciem (jak w ogóle w sumie kwestia latania maszyna bojową). Stąd jestem sceptyczny, ale czasy się zmieniają i ludzie też, może kiedyś ...

Fakt - niezgodne z naszymi polskimi realiami, ale możliwe do wykonania.

No właśnie - kluczowe jest tutaj niestety: "niezgodnie z naszymi realiami".
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2008, 22:01:28 wysłana przez Razorblade1967 »

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 24, 2008, 22:04:29 »
Można by było spróbować jeśli technicznie się da/

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 24, 2008, 22:16:24 »
Na zmienienie się ludzi to bym nie liczył.
Nasze realia są jakie są, i u nas, tak jak wspomniałeś (Razor), podczas przelotów międzynarodowych kontrolę prowadzą cywile, czyli normalnie. Zaś podczas lotów wewnątrz kraju praktykuje się podejścia na lotniska cywilne kontrolowane. Przy obopólnej radości ze spotkania. Nie dotarły do mnie informacje, że coś było nie tak. W Vatsimie również można by praktykować tego typu loty, nie rozumiem czemu nie miały by to być samoloty wojskowe i skąd taka niechęć do nich.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 24, 2008, 22:38:30 »
... nie rozumiem czemu nie miały by to być samoloty wojskowe i skąd taka niechęć do nich.

O powody niechęci do graczy latających samolotami bojowymi na VATSIM-ie to się już musisz zapytać ludzi z VATSIM-u. Ja coś słyszałem, że im to się z dzieciakami kojarzy czy jakoś tak. Dla mnie to wszystko jakieś dziwne jest i dałem sobie z tym środowiskiem spokój - nie pcham się gdzie mnie nie chcą. Tu na Forum jest też jest wielu ludzi, z którymi można fajnie online, za pomocą FSX polatać (choć niestety nie mam ostatnio czasu na zabawę - ale wkrótce to się zmieni), a może kiedyś znajdzie się chętny na wieżę (w końcu jest to funkcja wbudowana w FSX) - czas pokaże ...
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2008, 22:45:23 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2008, 22:47:05 »
Po raz kolejny przesadzasz. Sam pisaleś, że
Latanie F-16 tylko na zasadach ruchu cywilnego mija się chyba z celem - i tutaj jest właśnie problem
Wcześniej ktoś napisał, że w realu, poza specjalnymi strefami takie F16 latają zgodnie z regułami cywilnymi, czyli są kontrolowane przez cywilne służby tak, jak każdy inny samolot. To nie wiem czego oczekujesz? Na zasadach ruchu nie pasuje. To jak? Chciałbyś, żeby na VATSIM istnieli kontrolerzy zajmujący się ruchem wojskowym? Nie wiem, mieliby jakieś manewry kontrolować?
Bez przesady. Jak ktos chce F16 sobie polecieć z EPWA na EPPO, nie ma sprawy ale niestety, musi sie stosować do zasad kontroli cywilnej.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2008, 22:58:17 »
...w realu, poza specjalnymi strefami takie F16 latają zgodnie z regułami cywilnymi

I poza korytarzami dolotowymi do tych stref (oraz strefami lotniskowymi), które zasadniczo nie kolidują z ruchem cywilnym. Czyli często cały lot odbywa się poza kontrolą cywilną - jeśli mamy być dokładni (no chyba, że się przez te parę lat coś mocno pozmieniało - to wtedy bije się w piersi nie jestem na bieżąco).

Chciałbyś, żeby na VATSIM istnieli kontrolerzy zajmujący się ruchem wojskowym?

To byłoby bardzo ciekawe - jednak nierealne (z wielu względów - też obiektywnych).

A negatywnych komentarzy na forach zbliżonych do VATSIM na temat "latających" maszynami bojowymi w FS-ach naczytałem się wystarczająco, podobnie jak pogardliwych tekstów o graczach użytkujących funkcję multiplayera np. w FSX...

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 25, 2008, 08:24:23 »
A negatywnych komentarzy na forach zbliżonych do VATSIM na temat "latających" maszynami bojowymi w FS-ach naczytałem się wystarczająco, podobnie jak pogardliwych tekstów o graczach użytkujących funkcję multiplayera np. w FSX...
O lataniu multiplayer się nie wypowiadam, bo tu faktycznie, te osoby, które piszą pogardliwie, nie wiedzą chyba w czym rzecz. Jesli idzie o samoloty bojowe w FS i VATSIM to cóż....winne są tutaj osoby o całkowicie odmiennym podejściu niż Wy, czy ja. Nie raz czytałem, jak to jeden z drugim bawili się na VATSIM w np. próby zestrzelenia samolotu innego pilota, przeszkadzali innym poprzez np. niskie przeloty nad lotniskiem i aktywnym pasem. Ty wiesz i ja wiem, że to bez sensu i nie w tym rzecz ale dla takich osób to był fun i radocha, że mogli poszpanować i poprzeszkadzać innym.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 25, 2008, 08:50:39 »
A co takiego złego jest w kręceniu się na odrzutowcu?  Że pasażerskim się nie da?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 25, 2008, 08:54:55 »
Że w Vatsim o co innego chodzi?

A widziałeś kiedyś w realu F-16 śmigające nad Okęciem we wszystkie strony ignorując polecenia kontroli ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 25, 2008, 09:11:07 »
No właśnie, a dlaczego od razu takie Okęcie - przecież na innych lotniskach to norma poszaleć troszkę taką 16 i nie wierze, że nikogo nie korci. Może ktoś odwalił parę numerów, no i co? W rzeczywistości i tak zakłada się taki scenariusz (słyszałem wiele opowiadań pilotów którzy w taki czy inny sposób dali czadu nad obszarami zamieszkanymi).

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 25, 2008, 09:19:23 »
.....przecież na innych lotniskach to norma poszaleć troszkę taką 16.....Może ktoś odwalił parę numerów, no i co?
I o takich osobach własnie pisałem wyżej. Dla Ciebie to fun. I tylko dla Ciebie. Pozostali traktowaliby Cię jak intruza i pewnie byś został rozłączony. Kontrolerom byś przeszkadzał, bo pewnie byś starował bez planu lotu i latał nad lotniskiem cywilnym. Pilotom byś przeszkadzał, bo np. uniemożliwiałbyś im bezpieczny start.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 25, 2008, 09:28:56 »
No właśnie! I dlatego tak jak Razor poczekam, aż może tu się coś urodzi. Najwyraźniej osoby takie nie rozumieją czym jest przyjemność latania innymi maszynami niż duże pasażerskie (które ja bardzo lubię). Dlaczego bym nie mógł lecąc nad lotniskiem wojskowym nie zrobić pentli, czy beczki i za co niby bym był rozłączony.

EDIT:
Myślę, że to nie tylko jest dla mnie przyjemność :002:

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2008, 09:44:15 »
Dlaczego bym nie mógł lecąc nad lotniskiem wojskowym nie zrobić pentli, czy beczki i za co niby bym był rozłączony.
A no widzisz. Teraz dopisałeś, ze chodzi o lotnisko wojskowe. Nad Krzesinami sobie lataj, ale nie wlatuj bezpośrednio nad obszar Ławicy. Nie wiem jak w rzeczywistosci wyglądają przeloty F16. Podejrzewam, że pilot lub/i kontrola wojskowa musi uzyskać zgodę Ławicy na przelot F16 nad lotniskiem.
Bartek
Aztec.pl

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 25, 2008, 10:01:43 »
Nie ma sprawy konraf. Tylko miałem wrażenie tak jak ja bym był w Twoich oczach sprawcą tego nieszczęścia nie trzymania się ogólnych zasad w lotnictwie cywilnym. My tu zazwyczaj w multi dokładnie sobie planujemy trasę z NDB, HDG, VOR, ILS i lecimy. To, że czasem zejdzie się z zaplanowanej trasy by powariować to sama przyjemność. Owszem zdarzaja się loty gdy wieczorem po prostu startujemy sobie i lecimy "w siną dal"...i to też jest zabawa - bo przecież FS to arcade i tego trzeba się trzymać.
Na Vatsim nigdy nie latałem i nawet o tym nie myślałem, no chyba, że pasażerskim, ale to może kiedyś :004: