Autor Wątek: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera  (Przeczytany 110929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Odp: Wspólne latanie Online / Stawianie Serwera
« Odpowiedź #90 dnia: Maja 03, 2010, 22:59:47 »
Rozmowy ja prowadzę z Mazakiem na ventylu forumowym. Reszta to nie wiem czy i gdzie.
Skoro jest zainteresowanie, to będę dawał info w opisie GG :-).

Tako rzecze,
Zaratustra

PS. Czy ktoś też tak ma, że po zminimalizowaniu (przełączeniu na pulpit) potem nie można tego przywrócić do normalności? Tzn. RoFs działa, wszystko ok, ale nie da się z powrotem przywrócić pełnego ekranu.... System to Win 7 x64 Ultimate.

« Odpowiedź #91 dnia: Maja 04, 2010, 09:32:16 »
Szkoda trochę, że tanksim trochę laguje. Zdaje się, że teraz można ustawić limit pingu na serwerze.
I proszę o ustawienie rozgrzanych silników.
I jeszcze poproszę o wyłączenie widoków zewnętrznych.

@ Nietzscheański Nadczłowiek
Też mam tak, widocznie też jestem nadczłowiekem. Pomaga gra w oknie z rozdzielczością pulpitu.
ATI, Win7 x64

pozdrawiam
ROB
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2010, 09:43:03 wysłana przez ROB »

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Maja 04, 2010, 10:09:56 »
Dzięki za info.
Co jest złego w zimnych silnikach?
Widoki pójdę w niepamięć, po czasie nabrandzlowania się widokiem samolotu w locie :-) To nie jest tak, że ja ich chcem, na razie muszem (TM), bo kiedy ja się napatrzę? ;-)

A propos wnioskowania o nadczłowieczeństwie --? Wszystkie kruki są czarne ---> ptak którego widzę jest czarny ----> ptak, którego widzę jest krukiem ;-) Jak łatwo zauważyć, jest to klasyczny błąd logiczny :-) Każdy nadczłowiek ma problem z ROF, mam problem z ROF, to jestem nadczłowiekiem ;-) - błąd.  :karpik :karpik :karpik :karpik :banan

A poza tym chciałem stawiać serwer dedykowany, ale wygląda na to, że chcąc grać, musiałbym mieć jeszcze jedną licencję. Zaskakujące rozwiązanie.... oczywiście, nie ekonomicznie ;-)

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #93 dnia: Maja 04, 2010, 10:39:14 »
A poza tym chciałem stawiać serwer dedykowany, ale wygląda na to, że chcąc grać, musiałbym mieć jeszcze jedną licencję. Zaskakujące rozwiązanie.... oczywiście, nie ekonomicznie ;-)

I tak, i nie :)

Faktycznie, do dedykowanego serwera jest wymagana dodatkowa licencja. Ale można ją uzyskać za darmo od neoqb-a pisząc do właściwego człowieka (dla nas załatwił to Lucas). Oczywiście, ta licencja nie jest pełna i nie można sobie na tym kluczu polatać (nie zawiera żadnych samolotów).

Inna sprawa, że do postawienia serwera dedykowanego potrzebna jest mocna maszyna (u nas jest to Pentium D 2,8 Ghz + 2 GB RAM) i spore łącze. To drugie jest o tyle istotne, że serwer przesyła duże ilości danych do klientów, a najbardziej popularne u nas łącza ADSL mają bardzo niski upload, co trzeba wziąć pod uwagę stawiając serwer (nie tylko zresztą dedykowany) w domu na np. Neostradzie.

« Odpowiedź #94 dnia: Maja 04, 2010, 11:48:20 »
W zimnych silnikach zło czai się w powietrzu w postaci sępa czy też hieny.

pozdrawiam
ROB

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Maja 04, 2010, 12:34:38 »
Bawiłem się z Qrdlem w RoF dwa dni i nie zauważyłem lagów. Te zapewne pojawiają się kiedy dołączy jakiś pacjent z wysokim pingiem. Co do sprzętu nie powinno być problemu, bo Qrdl mieści się w standardach "Zbyszko 3 cytryny +1" (TM). Łącze też powinno wyrabiać zważywszy, że nasze boje toczyliśmy w FC z większą ilością ludzi, a jak FC chodziło każdy doskonale wie.

Same widoczki zewnętrzne też jakoś specjalnie mi nie przeszkadzają. Zważywszy na dynamikę samej gry lubię zerkać na detale i inne smaczki w czasie lotu. Jeśli byłby ich brak to mile widziane byłyby krótkie ikony, tak jak to miało miejsce w IL2, bo przy tej ilości osób i wspomnianej dynamice w życiu się nie odnajdziemy. No i koniecznie trzeba ustawić passełko żeby ograniczyć napływ elementu ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Maja 04, 2010, 13:41:41 »
Łącze to neozdrada 6mb/512, w zasadzie synchronizuje się up/down nieco więcej, ale to raczej bez znaczenia. Z tego co zauważyłem dotychczas, po jakiś 2h jest ok 250mb/140mb ruchu na fw. Było parę kopnięć, ale bez jednoznacznej sytuacji. Może coś winda sobie siorbała z netu, np. info o update`ach, albo faktycznie przy podłączaniu klienta z dużym pingiem "skacze". W każdym razie, przy ok 10-12 klientach, nie obserwuję większych problemów. Powyższe jednak jest jeszcze na skromnych doświadczeniach. Maszyna to q9550 (@3.69GHz) + 4GB, grafa (skoro gram, to może być relewantne) ajti 4890/1GB. Całość obciąża na jakieś 50-55% + dużo ramu, wszystkie jaja praktycznie po równo.

Jeśli idzie o dedykowany serwer, to chciałbym spróbować na tej samej maszynie z klientem, choć na razie mi się RoFs nie wywalił ani razu (od mojego grania), więc to raczej kwestia, że  dedykowanego mógłbym zostawiać odpalonego, jak sam przy tym nie trolle.

Tako rzecze,
Zaratustra

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #97 dnia: Maja 04, 2010, 13:50:18 »
Kosi, no jak. Bez ikon i ful real :) Poznac sylwetke na zblizeniu dasz rade. Zreszta znajac zycie to i tak bedzie latac 5 w porywach heh.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #98 dnia: Maja 04, 2010, 16:38:20 »
No właśnie, będzie latać 5 i udawać, że się szukają. Tak jak to do tej pory wyglądało. Moim zdaniem to zdeczko mało na FR.  Generalnie w trakcie walki trzeba uważać na tyle rzeczy, że te ikony czy są czy ich nie ma to wsio rybka. W dodatku jeszcze Cię rzuca na boki :D. Ja jednak wole się skupić na szybkiej akcji, niż na podchodach. Reszta jak najbardziej do przejścia. Latam tylko z krzyżykiem, niestety bez Richthofen packa, bo Qrdl się wyłamał, a miał mi kupić więc strzelam do wszystkiego co zielone lub srebrne :).

Zresztą róbta co chceta, ja gram w Worda dalej.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #99 dnia: Maja 05, 2010, 22:00:02 »
Hasło na serwer:

Zaratustra

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #100 dnia: Maja 06, 2010, 07:10:51 »
Zamiast się "marszczyć" w tym temacie przyszli byście na serwer...
Ja wczoraj na was czekałem, czekałem, obaliłem dużego pana Leszka, polatałem chwilę na jakimś niemieckim serwerku (gdzie notabene straciłem nerwy przez tą wstrętną DRI - zero szans przy 1 na 1 - nawet zwiać się nie da), czekałem i poszedłem spać :D

O której przeważnie serwer jest odpalany ?

« Odpowiedź #101 dnia: Maja 06, 2010, 10:53:08 »
Około 20-21.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #102 dnia: Maja 06, 2010, 17:22:49 »
(gdzie notabene straciłem nerwy przez tą wstrętną DRI - zero szans przy 1 na 1 - nawet zwiać się nie da),

Dużo zależy od tego kto go prowadzi ale jest na niego sposób. Trzeba wymusić na nim skręt w lewo i prędzej czy później fiknie. A serwerek stoi różnie. Przeważnie między 20-24.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #103 dnia: Maja 06, 2010, 22:22:53 »
Dwa pytanka:
jak się ten Wasz serwer zwie? To jest ten 1st Polish Dedicated czy jakoś tak?
można prosić na priv o namiary na wentyla? z chęcią bym się do Was dołączył w niedzielę :)
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #104 dnia: Maja 06, 2010, 22:33:46 »
Serwer ma nazwę "tanksim.pl" z dopiskiem "tako rzecze ... (wpisujesz magiczne słowo)" i Cię wpuszcza. Namiary na wentyla. Wyślę.