Dobra, to teraz ja trochę pomarudzę.
Dla mnie RoF w takiej postaci jak jest dziś jest po prostu kiepski.
Najpierw plusy.
FM, jest naprawdę świetny, choć parę rzeczy wkurza, jak choćby trochę za mocno rzuca samolotami, co sprawia, że nawet lot w szyku jest wyzwaniem , ale do tego się pewnie można przyzwyczaić. DM jest bardzo dobry. Grafika to coś co wyróżnia RoF wśród innych tytułów, bardzo mi się podoba oświetlenie w grze, perspektywa powietrzna wygląda ślicznie, uber woda jest na swoim miejscu

modele samolotów i ich textury (wliczając VC) są rewelacyjne. Selfshadowing rządzi. Chmury też.
Teraz minusy.
Terenem i lasami się trochę zawiodłem, drzewa szybko znikają, teren jest jakiś taki mało przekonujący, zwłaszcza textury, są mało różnorodne.
Najgorsze niestety, że do całej tej technologii o jakiej piszę powyżej, Neoqb zapomniało dodać grywalności. Misje offline i kampania są nudne i mało przekonujące. W każdej jednej misji w OFF dzieje się o wiele więcej niż tu. W RoF są one tak sterylne jak to tylko możliwe. Bardzo razi, że samoloty przeciwnika spawnują się gdy się odpowiednio zbliży do celu. Z tego co zauważyłem, nie mają one zaplanowanego lotu, nie startują z lotniska tylko się w odpowiednim momencie pojawiają. Do tego nie ma quick mission buildera, nie ma możliwości wybrania lotniska we Free Flight, w zasadzie offline się nie chce latać. W ogóle nie udało im się oddać uczucia, że to jest Pierwsza Wojna Światowa w powietrzu.
W multi latałem tylko trochę, ale też ono nie jest najszczęśliwsze. Wszyscy się rzucili do dogfightów, a w grze nie ma nawet możliwości zrobienia doga, tylko trzeba kombinować z coopami.
Mam wrażenie, że ekipie z Neoqb się skończyła kasa, wydali to co dotąd zrobili i teraz za kasę ze sprzedaży bety będą kończyć grę, dodatkowo wypuszczając nowe samoloty i wyciągając za nie kasę. Ciekaw jestem czy ploty o tym, że robią już sima z Drugiej Wojny są prawdziwe.
Ogólnie rzecz biorąc, gra w takiej postaci jaka jest teraz mi się nie podoba. Nie wciąga mnie po prostu. Od czasu do czasu w RoF zapewne polatam, ale moimi głównymi simami zostaną FSX i DCS.