Autor Wątek: SimOUT jako sterownik silników krokowych.  (Przeczytany 17153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SimOUT jako sterownik silników krokowych.
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 26, 2011, 20:08:57 »
Mój model busoli z silnikiem krokowym jest sterowany przez SimOut. Po drodze jest interface pokazany na schemacie.

Uploaded with ImageShack.us
Jest to odręczny rysunek, nie posiadam aktualnie narzędzi do rysowania schematów, proszę o wyrozumiałość.

« Odpowiedź #61 dnia: Października 01, 2011, 09:02:53 »
Zrobiłem testy z silnikiem krokowym z poprawionym przez codeking programem sterujacym silnik. Testy wykonałem na modelu busoli w symulatorze Falcon AF. Program pracuje bardzo dobrze kurs na busoli jest dokładny i stabilny, minimalne opóźnienie kroku silnika wynosi 3ms. Gratulacje dla codeking za program dla silników krokowych.

« Odpowiedź #62 dnia: Października 01, 2011, 15:43:57 »
vito pokazał kilka zdjęć i napisał jak to wszystko działa, a ja daję krótki film (słabej jakości niestety :( ).

http://www.youtube.com/watch?v=buvaPU6mnZs

« Odpowiedź #63 dnia: Października 01, 2011, 23:56:22 »
Panowie czapka z głowy.
Obejrzałem filmik ( jakość jest ok ;)) i widzę, że płynność jest podobna do działania serwo-mechanizmów. Przewagą silników krokowych jest wielokrotność obrotu, martwi mnie jednak to co napisał vito. Opóźnienie 3ms jest istotne i tutaj pytanie do codekinga. Czy ten test jest zrobiony z czujnikiem zerowania? Czy tarcza została  ustawiona ( trymowana) przed uruchomieniem symulatora i programu SimOut. Jeśli tylko tak, to po zrobieniu kilkunastu kręgów z takim opóźnieniem kompas zacznie oszukiwać. Kolejne pytanie, czy czujnik po każdym pełnym obrocie tarczy zrobi ewentualną korektę czyli przywróci stracone ms,co wiąże się z odczytem rzeczywistym stanu położenia.
Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi? ;)

« Odpowiedź #64 dnia: Października 02, 2011, 07:20:48 »
Jest to pewna niewiadoma tzn. jaki będzie błąd po np. 2 godzinach gry. Korekcji nie ma, jest czujnik, który w momencie uruchamiania gry powoduje odpowiednie ustawienie silnika. Jest też druga możliwość zerowania silnika programowo. Program był korygowany pod kątem trzymania stabilnego kursu. Z moich testów wynika, że jest stabilny tzn. nie kumuluje błędów, ale to się okaże przy dłuższych testach.
3ms to jest dobry czas, silnik nadąża za busolą w kokpicie 2D. Częstotliwość odczytu informacji z symulatora można programowo zmieniać. Ja testowałem dla częstotliwości próbkowania 100ms. Pytanie z jaka częsotliwością  zmieniają się wartości "kursu" w share mem. Z tego co widzę na HUD to myślę, że silnik nadąża za zmianami, ale to pokaże praktyka. Teraz przyszła mi pewna myśl. Prawdziwe busole mają możliwość mechanicznej korekcji (tak myślę, ale mogę się mylić). Korekcja dynamiczna w momencie przekraczania punktu zerowego (czujnik) jest dla codeking kłopotliwa w sensie programowym. Może pomyśleć o możliwości korekcji elektronicznej np. enkoderem lub przyciskami. Tutaj musi się wypowiedzieć twórca projektu codeking.

« Odpowiedź #65 dnia: Października 02, 2011, 08:57:31 »
Układ testowy mam bez czujnika pozycji zerowej więc początkową pozycję ustalałem "na oko" więc tu już był jakiś błąd. Dodatkowo program testowy steruje silnikiem z dokłądnością 1 stopnia, a silnik ma dokładność ok. 1/5 stopnia więc tu jest dodatkowy błąd + to skokowe działanie. Jak zrobię dokładność silnika + większe próbkowanie wartości z symulatora to ruch będzie płynniejszy.

Co do korekcji, mam pomysł na korekcję przy przechodzeniu przez pozycję zerową (gdy zastosujemy czujnik).

U vito silnik działa przy najmniejszym opóźnieniu 3ms, u mnie 2ms (jest wtedy dużo cichszy niż na filmie na którym miał opóźnienie 4ms). Przy 2ms pełny obrót to niecałe 4s, to jest dużo więcej niż samolot (przynajmniej cywilny) może wykonać zmianę kursu o 360 stopni.

« Odpowiedź #66 dnia: Października 04, 2011, 12:38:24 »
Co do korekcji, mam pomysł na korekcję przy przechodzeniu przez pozycję zerową (gdy zastosujemy czujnik).
Myślę, że korekcja daje gwarancję, prawidłowego działania silnika w dłuższym okresie czasu. Jest jedno połączenie zwrotne pomiędzy czujnikem a uP. Nie ma oczywiście pomiędzy tym uP a HSC, mam na myśli RS232. Gdyby HSC informował uP o opcji jest czujnik lub nie oraz o przejściu programu w sim przez zero to może to wystarczy dla uP, który ma na bieżąco informacje o przejsciu przez zero. Program w uP mógłby uwzględnić tę poprawkę. Jedyna wada tego rozwiazania to dodatkowe obciążenie uP w sensie programowym.
Jest jeszcze jedna możliwość podłączyć pin 3 (TXD)_PD1 z pin 10  MAX232 i zrobić transmisję dwukierunkową tak jak w przypadku simIN. Jest to tylko 1 mostek. Zdaję sobie sprawę, że komplikuje się trochę protokół komunikacyjny HSC <-> uP.

« Odpowiedź #67 dnia: Października 22, 2012, 12:30:16 »
Witam,
przepraszam że odkopuje wątek, ale chciałbym się dowiedzieć jak wygląda projekt.
Jestem pełen podziwu jeżeli chodzi o działającą busolę, mógłbym prosić o udostępnienie schematów, programów?
W pierwszym poście zostało wspomniane o serwach, mógłbym prosić o linki stron na których można znaleźć jak np. zrobić ASI z serwa?

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 06, 2013, 14:56:28 »
Wybrałem ten wątek ponieważ nie jestem pewien czy temat wzbudzi zainteresowanie. Jeśli tak to można otworzyć nowy np. SimOUT jako sterownik serwo. Mam zapytania z forum o możliwości sterowania silników krokowych oraz serw za pomocą sterownika Codeking. Co do silników krokowych to mieliśmy już testy na przykładzie busoli, ale ostatecznie temat nie został do końca zakończony. Myślę, że łatwiej zrobić sterowanie serwa. Ja mam u siebie to z OC
http://www.opencockpits.com/index.php/en/iocards/available-cards/servo-motors-card
Wiem, że paru kolegów chce zrobić wskaźniki na serwo, dlatego wznowiłem ten temat. Jeśli ktoś jest zainteresowany to może się tutaj wypowiedzieć, może coś z tego powstanie.

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 10, 2013, 12:26:09 »
Temat nie umarł, może został zapomniany. Ostatecznie sterownik silników krokowych został zrobiony i wykorzystany przez jednego z budowniczych. Może uda się uzyskać jakieś zdjęcia i/lub filmy jak to działa.

Dodatkowo powstał sterownik serwomechanizmów, właściwie to nie powstał nowy a jest do tego celu wykorzystany sterownik LED. Ten sam kolega wykorzystał również i ten sterownik. Spróbuję zorganizować jakieś zdjęcia/filmy, może kolega sam pochwali się swoim dziełem.

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 10, 2013, 14:30:16 »
Bardzo mnie to cieszy, ponieważ robię u siebie modernizację kokpitu. Do tej pory wymieniłem już MJoy na DMKeys8. W planach jest wymiana ostatniego MJoya na DMjoya (osie analogowe). Chętnie wymienię sterownik OC dla serw na SimOUT tym bardziej, że są pytania jak to zaimplementować w BMS. Szkoda, że kolega nie pochwalił się aplikacją.
Co do moich doświadczeń to silnik krokowy pracował poprawnie w busoli, ale powstawał błąd który się powiększał. Moim zdaniem jest to do pokonania, ponieważ są 2 punkty do korekcji. Jeśli jest już jakaś pracująca aplikacja serw oraz silników krokowych to chętnie to sprawdzę.

« Odpowiedź #71 dnia: Marca 12, 2013, 21:57:44 »
Dodatkowo powstał sterownik serwomechanizmów, właściwie to nie powstał nowy a jest do tego celu wykorzystany sterownik LED. Ten sam kolega wykorzystał również i ten sterownik.
Ponieważ wspomniany kolega nie ujawnił się to chciałbym poprosić o parę informacji. Chciałbym zacząć od serw, ponieważ jest to dla mnie łatwiejszy temat. Czy jest moduł programowy dla serw na bazie sterownika LED. Czy są instrukcje dla skryptów związanych z serwami. Chciałbym zrobić model jakiegoś wskaźnika dla BMS4 i go testować tak jak to robiłem dla sterownika serw z OC. Czy mogę prosić o informacje na ten temat. Tak jak już wspomniałem w innym miejscu moim celem jest zastąpienie sterownika z OC sterownikiem SimOut.

« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 27, 2014, 13:21:17 »
Temat nie został zapomniany, dlatego do niego powróciłem. Wspomniany kolega z wątku http://il2forum.pl/index.php/topic,15602.0.html nie nawiązał kontaktu pomimo, że otrzymał wsparcie od autora HSC. Poprosiłem codeking o pomoc w realizacji sterowania serw za pomocą simOUT oraz HSC. Otrzymałem nową wersję HSC, gdzie są już zakładki dla serw oraz silników krokowych. Dostosowanie simOUT dla sterowania serw jest bardzo proste. Wystarczy usunąć z podstawki scalak ULN 2803 oraz w to miejsce umieścić 8 rezystorów 6k8. Rezystory są połączone pomiędzy wejściem a wyjściem invertera np. pin 1 (wejście) oraz pin 18 (wyjście) itd. . Serwo ma złącze 3 wejściowe do którego podłączamy sygnał z uP oraz napięcie +5V i masę.
Ja zbudowałem kiedyś dla testów simOUT, który obecnie dostosowałem do sterowania serw. Widać to na załączonym obrazku. Dodatkowo zrobiłem model wskaźnika dla testów, jest pokazany na kolejnym obrazku. Znalazłem w "śmieciach" serwo oraz zębatki i to połączyłem dodając wskazówkę i tarczę dla testów. Dzięki przekładni wskazówka obraca się o 360 stopni. Teraz kolej na testy, ale na początek muszę sobie przypomnieć jak to było z sterownikiem z OC. Będę informował o postępach.

Mam nadzieję, że to pomoże tym, którzy chcą wykonać analogowe wskaźniki.

« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 04, 2014, 17:28:41 »
Pewien postęp w pracach. Ponieważ mój kokpit jest zdemontowany to zrobiłem dla testów prymitywne sterowanie co widać na załączonym zdjęciu.

Na kolejnym zdjęciu jest program do testowania i ustawiania parametrów serwa. Można ustawić minimum, maksimum oraz start. Możemy odczytać wartość pozycji dla określonej wartości skali wskaźnika. Codeking napisał dla mojego wskaźnika prosty skrypt dla przechwytywania z BMS wartości RPM. Sprawdziłem i działa. Skrypt jest napisany dla przypadku liniowej skali. W przypadku RPM skala jest nieliniowa, dlatego trzeba skrypt trochę zmodyfikować. W porównaniu do sterowników z OC i co jest z tym związane czyli SIOC, soft codeking jest bardziej przyjazny, ponieważ HSC mając punkty graniczne sam wykonuje obliczenia. To tyle na gorąco. Będę informował o postępie prac.