Witam po długiej przerwie (nie odwiedzałem tego forum, a raczej się na nim nie udzielałem tak długo, że musiałem się ponownie rejestrować).
A teraz do rzeczy:
Posiadam joystick Saitek Cyborg Evo. Od pewnego czasu jest z nim pewien problem - po krótkim czasie od uruchomienia występują zakłócenia w osi pionowej drążka, tzn samolot zaczyna pikować do ziemi. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta kompatybilne z Windows 7 jaki posiadam i nic z tego. Po kilku ruchach drążkiem środek osi przesuwa się do przodu i tam pozostaje i nic na to nie mogę poradzić. Po wypięciu joysticka i ponownym wpięciu "wycentrowanie" znów jest prawidłowe po czym kilka ruchów i problem wraca. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy jest to wyeksploatowanie joysticka? (ma chyba 2 czy 3 lata, ale nie był zbyt często używany, a przynajmniej tak mi się wydaje).
2. Jeśli tak, to czy to można w jakiś sposób naprawić?
3. Jeśli nie można, to prosiłbym o polecenie jakiegoś przyzwoitego, trwałego sprzętu z przepustnicą. Podobno są joysticki z bezstykowymi (świetlnymi?) sensorami, sporo trwalsze od tradycyjnych (proszę o wyrozumiałość za moje sformułowania, bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie), więc może taki mógłbym zakupić. Wolałbym aby cena nie przekraczała 300-350 zł.