Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350338 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #885 dnia: Grudnia 23, 2010, 12:06:48 »
Witam,
Postanowiłem napisać, aby przestrzec osoby, posiadające wiedzę taką jak ja tydzień temu. Oczywiście stwierdziłem, że na początek warto kupić coś najtańszego i wybrałem joystick Tracer Black Hawk. I tutaj skończyłaby się moja kariera na symulacjach lotniczych, ponieważ ten joystick jest totalną masakrą. O ile wykonanie zewnętrzne za cenę 50 zł jest całkiej niezłe, o tyle sterowanie nim to już walką ze swoją wytrzymałością psychiczną (moja wynosi 30 minut). Jeżeli chodzi o precyzję to w przypadku tego joysticka coś takiego nie istnieje. Teraz przejdę do samej gry na fs9. Z podekscytowanie próbuję wystartować, odchylam pomału drążek coraz dalej i dalej i nic ... aż tu nagle z pełnym impetem w górę. Być może trafił mi się uszkodzony model (takie rzeczy się zdarzają), ale ja trafiłem na fajnego sprzedającego i za 2 dni dokładając drugie 50 zł, razem 100zł i wymieniłem go na Speed-link Black Widow. I tutaj mogę powiedzieć, że jest to na prawdę niezły joystick. Oczywiście nie jest to 5 gwiazdek, ale tracer (przynajmniej ten mój) się do niego nie umywa. Według mnie dobra precyzja. Zdecydowanie lepsza jakość plastiku, fajnie pokryta przepustnica i drążek gumą, wszystko miłe w dotyku. Duży plus to przepustnica z boku (dodaje przyjemności w czasie gry). Jedyny mankament jaki do tej pory zauważyłem to wibracje, jak dla mnie od razu do wyłączenia (tak na prawdę to nigdy nie lubiłem wibracji :) ). Dzięki niemu kołowanie na pas startowy nie zajmuje mi 15 minut tak jak to bywało grając na klawiaturze. Podsumowując, jeśli chcecie pograć w symulacje lotnicze za stosunkowo małe pieniądze to musicie kupić coś za ponad 100 zł, bo jak zaoszczędzicie to później i tak będziecie musieli grać na strzałkach. Dla tych którzy jeszcze nie używali niczego poza klawiaturą, a symulację w jakiś sposób ich interesują proponuję po świętach udać się do sklepu, bo na prawdę frajda zdecydowanie rośnie.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wesoły świąt!   
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2010, 22:12:06 wysłana przez Leon »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #886 dnia: Grudnia 26, 2010, 22:52:40 »
(...) wymieniłem go na Speed-link Black Widow. I tutaj mogę powiedzieć, że jest to na prawdę niezły joystick. (...) Podsumowując, jeśli chcecie pograć w symulacje lotnicze za stosunkowo małe pieniądze to musicie kupić coś za ponad 100 zł...

Black Widow to naprawdę świetny joystick na początek, polecam. Dodam tylko, że raczej w cenie poniżej 100 PLN. Jak nie u nas, to w Niemczech - od zawsze dostępny w ich Media Markt'ach...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #887 dnia: Grudnia 31, 2010, 10:53:34 »
Pochwalę się. Mój x45 po prawie miesiącu tułaczki po świecie trafił w końcu dzisiaj w moje ręce. Oczywiście paczka została uszkodzona w transporcie (dość solidne wgniecenie), jednak dobrze zapakowany sprzęt na szczęście nie ucierpiał i tym samym za cenę 180,-zeta stałem się posiadaczem drugiego już x45 w doskonałym stanie, jeśli nie liczyć nieistotnego zadrapania lakieru na podstawie dżoja, jednym słowem nówka nieśmigana od dziadka ze Stanów, który latał tylko w niedzielę do kościoła   :banan :karpik  Jak ktoś nie chce wydać majątku na początek, a nie ma ochoty kupować szitów pokroju Tracera czy Apollo to gorąco polecam szukanie używanego sprzętu dobrej klasy po Ebayu i Allegro, bo w przeciwieństwie do rynku używanych samochodów można trafić na prawdziwą okazję.

« Odpowiedź #888 dnia: Stycznia 31, 2011, 20:45:54 »
Witam po długiej przerwie (nie odwiedzałem tego forum, a raczej się na nim nie udzielałem tak długo, że musiałem się ponownie rejestrować).
A teraz do rzeczy:
Posiadam joystick Saitek Cyborg Evo. Od pewnego czasu jest z nim pewien problem - po krótkim czasie od uruchomienia występują zakłócenia w osi pionowej drążka, tzn samolot zaczyna pikować do ziemi. Ściągnąłem sterowniki ze strony producenta kompatybilne z Windows 7 jaki posiadam i nic z tego. Po kilku ruchach drążkiem środek osi przesuwa się do przodu i tam pozostaje i nic na to nie mogę poradzić. Po wypięciu joysticka i ponownym wpięciu "wycentrowanie" znów jest prawidłowe po czym kilka ruchów i problem wraca. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy jest to wyeksploatowanie joysticka?  (ma chyba 2 czy 3 lata, ale nie był zbyt często używany, a przynajmniej tak mi się wydaje).
2. Jeśli tak, to czy to można w jakiś sposób naprawić?
3. Jeśli nie można, to prosiłbym o polecenie jakiegoś przyzwoitego, trwałego sprzętu z przepustnicą. Podobno są joysticki z bezstykowymi (świetlnymi?) sensorami, sporo trwalsze od tradycyjnych (proszę o wyrozumiałość za moje sformułowania, bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie), więc może taki mógłbym zakupić. Wolałbym aby cena nie przekraczała 300-350 zł.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #889 dnia: Stycznia 31, 2011, 21:22:45 »
Miałem bardzo podobny problem, czyli krzyżyk na ekranie kalibracji zostawał w pozycji "drążek od siebie", z tym że u mnie nawet przepinanie wtyczki nie zawsze pomagało. Joystick miałem na gwarancji więc zareklamowałem. Wymieniono w nim potencjometry i od tamtego czasu działa, tak więc myślę że masz ten sam problem co ja i nie obejdzie się bez ingerencji w "bebechy".

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #890 dnia: Stycznia 31, 2011, 22:23:44 »
1. Czy jest to wyeksploatowanie joysticka?  (ma chyba 2 czy 3 lata, ale nie był zbyt często używany, a przynajmniej tak mi się wydaje).
Usterka jaką opisujesz jest raczej z powodu wyeksploatowania. W twoim przypadku wadliwy potencjometr nie wytrzymał najwyraźniej presji.  :002:
Wiem z doświadczenia bo też Cyborga Evo miałem i posiadał podobne objawy.
2. Jeśli tak, to czy to można w jakiś sposób naprawić?
Jak kolega wyżej wpomniał - można serwisować tylko czasem koszty mogą być nie opłacalne i lepiej samemu naprawić, kupując ten sam model uszkodzony na części
albo sam potencjometr i dokonać samemu wymiany uszkodzonej części.
3. Jeśli nie można, to prosiłbym o polecenie jakiegoś przyzwoitego, trwałego sprzętu z przepustnicą. Podobno są joysticki z bezstykowymi (świetlnymi?) sensorami, sporo trwalsze od tradycyjnych (proszę o wyrozumiałość za moje sformułowania, bo jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie), więc może taki mógłbym zakupić. Wolałbym aby cena nie przekraczała 300-350 zł.

Nie ma trwałych urządzeń. Mogą być jedynie poprawiające ergonomię i trwałość w czasie, zależną od zastosowanych materiałów w konstrukcji i samego użytkowania.
Ktoś kupi jaki kolwiek sprzęt i będzie dla niego trwałym urządzeniem, bo obchodzi się delikatnie a inny na tym samym zestawie doprowadzi do jego trwałego uszkodzenia. O trwałych urządzeniach, nie słyszałem bo z czasem wszystko ma usterki i się psuje.

Polecam Saiteka X52 i w cenie raczej powinieneś się zmieścić (pomijając koszt wysyłki). Dla przykładu masz tu  ==>  http://allegro.pl/sitek-x52-pro-symulator-lotu-powystawowy-g-12-i1410902382.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2011, 14:05:11 wysłana przez Leon »

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6

Offline y4c

• *
« Odpowiedź #891 dnia: Lutego 10, 2011, 21:34:44 »
Witam Wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

Aktualnie posiadam joystick Logitech Force 3d pro i jestem z niego w miarę zadowolony, ale marzę o tym aby zacząć latać na urządzeniu HOTAS. Po dokładnym rozeznaniu mam na oku dwa produkty:
Saitek X52 (najniższa cena to około 380 zł + wysyłka)
Saitek x52 pro (najniższa cena to około 530 zł + wysyłka)
odrzuciłem Thrustmaster T.Flight Hotas X (za mało przycisków), Thrustmaster Hotas Cougar (za wysoka cena), CH Products Figterstick + pro throttle (za wysoka cena)

I teraz pytanie: którą wersję Saiteka x52 lepiej kupić? czy warto dopłacać do wersji pro? czy są jeszcze jakieś inne produkty które przeoczyłem?
Gram tylko w Allied Force 4.0 + Open Falcon / Free Falcon i proszę o opinie osób które wykorzystują X52 właśnie w tych grach - jakie są możliwości konfiguracji itp.
Czytałem gdzieś że oprogramowanie joysticków x52 pozostawia wiele do życzenia, są problemy z profilami itd. Proszę przekonajcie mnie lub ostrzeżcie: czy dość znaczna inwestycja w ten joystick to dobry wybór?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #892 dnia: Lutego 11, 2011, 07:49:59 »
Na forum znajdziesz wszystkie odpowiedzi na twoje pytania w kilku wątkach:

Saitek X52 Pro oraz Saitek X52

O Saitekach na forum chyba zostało już wszystko napisane.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #893 dnia: Lutego 11, 2011, 08:03:49 »
Tutaj nowszy wątek: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6388.0.html

X52 (Pro) to najlepszy wybór w tym budżecie. Który konkretnie, to już kwestia preferencji, nie ma pomiędzy nimi zbyt dużych różnic.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Hegemon

• *
  • DCS Pilot na L4
« Odpowiedź #894 dnia: Lutego 11, 2011, 15:04:37 »
Z innej beczki - takie coś widzieli: http://paccus.com/PaccusInterfaces-hydraulicjoysticks.htm ?
Wygląda przepaskudnie, ale ta hydraulika może być ciekawa.

Tu trochę więcej o hydraulicznym paskudztwie zwanym HAWK.
http://www.guru3d.com/article/paccus-fluid-head-force-feedback-hawk-joystick-interview/

I jeszcze filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=q2TGjmI_oM0&feature=related
"Źle, źle zawsze i wszędzie"

« Odpowiedź #895 dnia: Lutego 11, 2011, 19:07:23 »
Witam wszystkich!

Swego czasu latałem sporo w simy F-22 Lightning 2 i Comanche 3, trochę zasiadałem do F/A-18 Hornet 3.0 - to już było ciężko ogarnąć ;) Miałem wtedy joy'a Quickshoot, o takiego: http://www.quickshot.com/game_controllers/war.html
Niedawno wzięło mnie znów na latanie, ale ten joy to zabytek - gameport'a się dzisiaj nie uświadczy, poza tym rozregulowane to już w cholerę i lata na wszystkie strony.
Nie wiem czy złapię haczyk czy mi się znudzi, dlatego też nie chcę wydawać kupy kasy na sprzęt którego nie wiem czy potrzebuję, a kupować nowego Tracera czy inne badziewie za 5 dych to też nie fajny pomysł, dlatego pomyślałem o zapolowaniu na używkę za ok 5 dych ;) - chyba zawsze będzie to lepsze od wspomnianego tracera? Widzę że na allegro pojawia się dużo Logitechów Extreme 3d Pro - myślicie że to dobry wybór jak za tą cenę? Ja wiem że to też badziew itp :020: Ale to chyba zawsze lepsze niż nowy Tracer który po dwóch tygodniach i tak będzie rozregulowany itp?

Pozdrawiam serdecznie!

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2011, 20:16:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #896 dnia: Lutego 14, 2011, 23:50:14 »
Jeżeli kupisz coś naprawdę taniego to na pewno nie złapiesz bakcyla. Ja kupiłem Tracer Black Hawk i gdzieś po 30 minutach odechciało mi się na nim grać. Kosztował właśnie 50zł. Na szczęście zamieniłem go na Black Widow i to już jest naprawdę joystick, na którym można się trochę pobawić. Zapłaciłem za niego w sklepie około 100-110zł, ale pewnie na allegro uda Ci się znaleźć za ok. 80zł. Na prawdę warto dołożyć te 30-40 zł, żeby tak jak ja po kilkunastu minutach nie popsuć sobie nerwów.

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #897 dnia: Lutego 23, 2011, 19:30:58 »
Witam. Z racji tego, że mój X52 już się trochę wysłużył, chciałbym zapytać który z niżej wymienionych joysticków jest najlepszy do Sturma:
1) Saitek X65F Pro Flight System
2) Logitech G940
3) THRUSTMASTER Joystick Hotas Warthog

Czytałem już na forum o każdym z osobna ale nadal nie wiem co wybrać. Możliwe, że są jeszcze jakieś inne alternatywy?
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2011, 09:15:54 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #898 dnia: Lutego 24, 2011, 08:21:14 »
A masz pedały? Znaczy orczyk :D

Do symulatorów PWS / DWS najlepszy byłby (na papierze) G940, gdyby ludzie nie mieli z nim tylu problemów.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #899 dnia: Marca 03, 2011, 10:52:19 »
Mam pedały... :004: