Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1035 dnia: Października 16, 2012, 22:42:03 »
A propos FF jest dokladnie tak jak mowisz: cudow nie ma, ale mozna namiastke tego cudu sobie zrobic.
Do biurka mam przykrecona kierownice (logitech momo), ktora podczas latania A10 uzywa swojego FF. Tak wiec podczas przeciagniecia, czy strzelania z dzialka cale biurko mi wibruje dosc mocno :) Wrazenie swietne, tym bardziej, ze wibracje wlaczaja sie wczesniej niz sygnaly ostrzegawze o przeciagnieciu. Polecam

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #1036 dnia: Października 31, 2012, 06:10:03 »
Prosiłbym o poradę najtańszego wartego uwagi joysticka. Mam Saiteka x45 i ProPedals ale na wyjezdzie nie mam jak tego zabierać. Chciałbym kupić coś zeby wystarczyło do okazyjnego latania. (wymagania to przepustnica - pojedyncza mala moze byc, jakis grzybek do rozgladania sie i obrotowa rekojesc byla by przydatna)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1037 dnia: Października 31, 2012, 07:48:21 »
Odpowiedź jest jedna i powtarzająca się w tym wątku - Thrustmaster T.16000.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1038 dnia: Listopada 08, 2012, 17:48:10 »
Witam.

Poczytałem ten temat i zaczynam się gubić co i jak...
Podobno niektóre joye nie nadają się do symulatorów śmigłowców, więc mam pytanko.

Szukam joya najlepiej z przepustnicą do 300 zł ( chodź spodziewam się że za takie pieniądze o przepustnicy mogę sobie pomarzyć ).

Joy będzie wykorzystywany w Black Shark 2.

« Odpowiedź #1039 dnia: Listopada 08, 2012, 22:45:26 »
Za tyle powinieneś znaleźć używanego Saiteka X52.
Pierwszy lepszy link z Allegro - http://allegro.pl/saitek-x52-pro-i2754473396.html

« Odpowiedź #1040 dnia: Listopada 08, 2012, 23:01:56 »
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #1041 dnia: Listopada 09, 2012, 11:21:42 »

« Odpowiedź #1042 dnia: Listopada 09, 2012, 11:31:02 »
Nie miałem styczności z żadnym z nich, ale jeśli brać pod uwagę producenta to brałbym Thrustmastera.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1043 dnia: Listopada 09, 2012, 11:34:01 »
Bierz Thrustmastera, świetny joy, uzywam go już sporo czasu i jestem bardzo zadowolony. PIT lata nim nawet akrobacyjnie co powinno słuzyć za rekomendację ostateczną.
Więcej tu:  http://il2forum.pl/index.php/topic,11093.15.html
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1044 dnia: Listopada 09, 2012, 18:44:16 »
BlackWidow też niczego sobie w tej cenie. Klon prastarego Saiteka, na takich zabawnych gołych liniowych potencjometrach na drągu. W razie co przecierasz wacikiem i jak nowe :)   Aha - zdaje się po jakimś czasie skrzypi, ale jak grasz ze słuchawkami to stratny nie będziesz...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1045 dnia: Listopada 12, 2012, 08:40:35 »
Ja bym jednak od Speedlinka się trzymał z daleka - miałem jeden i był mniej precyzyjny od analogowego gamepada.
Nie wiem jak ten Thrustmaster - opinia jest taka, że to bardzo dobry joy startowy do symulatorów.

Osobiście polecałbym jednak X-52 - mam już 3 lata (też używka za 300) i nie widzę dla siebie upgrade'u, który spełniałby moje potrzeby tak jak Saitek. Wiadomo kasa większa, ale to gała uniwersalna - latam tym w Iłka, Black Sharka, A-10, Lock On itd. Ilość guzików i hatów może nie powala, ale wystarczy by podpisać co potrzebne przy zastosowaniu modyfikatorów.

« Odpowiedź #1046 dnia: Grudnia 03, 2012, 14:34:18 »
Ma ktoś może ten link do strony z rozebranymi joyami bo nie mogę znaleźć.

« Odpowiedź #1047 dnia: Stycznia 05, 2013, 23:55:24 »
Witam czas zacząć myśleć o zmianie joya ale najpierw napiszę o "joyach" z którymi miałem do czynienia, może te informacje będą dla kogoś pomocne.

Więc najpierw miałem Saiteka Cyborg Evo, niestety potencjometry zaczęły mnie bardzo szybko drażnić, pojawiło się znane wszystkim drganie osi, oraz
problemy z potencjometrem od orczyka. Potraktowanie izopranolem działało przez pewien okres czasu, do momentu w którym nie dało się już czerpać
przyjemności z latania.

Następnym moim zakupem był Thrustmaster 16000T zakupiłem go we wrześniu 2009 roku  więc niedługo po tym kiedy pojawił się na rynku. Zakupiłem go bo tak strasznie brakowało mi precyzji w joysticku, i nie powiem spełnił moje oczekiwania pod tym względem, niestety po tych 3 latach plastikowe
elementy łoża uległy zużyciu, dokładnie chodzi o obie "kulki" ślizgowe oraz pierścień na którym spiera się sprężyna, pojawiły się luzy i raczej niema sensu nic wymieniać/naprawiać. Myślę że Saitek pod pewnym względem ma lepszą metodę centrowania ponieważ sprężyna dociskająca od góry nie daje nam we znaki luzów które się pojawiły na łożu.

Co do czujników halla w Thrustmasterze są one bardzo precyzyjne, jeżeli chodzi o potencjometr od przepustnicy działa idealnie, orczyk również, żadnego drgania, wszystko ideał czyli da się zamontować solidne potencjometry.

Wygoda nie jest mocną stroną tego "joya" ledwo kciukiem sięgam do grzybka, co do minusów można zaliczyć też rażące w nocy zielone podświetlenie, oraz luźna nakładka na przepustnice jeżeli komuś to przeszkadza.

Ostatnio miałem też okazję do polatania na Thrustmaster Hotas X w skrócie powiem, mega wygoda, przepustnica na duży plus, jedna rzecz mi sie nie podoba i jest to fabryczny deadzone który jest spory, w Thrustmaster 16000 też mamy fabryczny deadzone ale jest on minimalny przez większość ludzi pewnie niezauważalny.

I teraz zastanawiam się czy w ogóle istnieje taki Joystick który byłby niezawodny, który byłby na lata. Bo jak narazie obecne Joye robione są z plasteliny, gdyby wykonać elementy trące z brązu i umożliwić użytkownikowi smarowanie pomysł z kalamitkami byłby jak najbardziej. ;)

Generalnie jestem zawiedziony ale zakładam że to wszystko jest tylko dlatego że nie opłaca się robić sprzętów na lata. Pracuję w branży budowlanej i nie powiem niema to jak precyzja hydrauliki w zaworach.

Pozostaje chyba czekać na Cobra Defender ciekawi mnie jak wygląda sprawa w joystickach firmy "CH" jestem pewien że niechcę słyszeć o żadnych potencjometrach albo chociaż zminimalizować ich ilość do minimum.

Odpadają: Hotas Warthog, Saitek x-65, Logitech G940 przyczyny? Wystarczy poczytać na ich temat. Obecnie chyba najlepszym Joystickiem jest Saitek x52 Pro.

Więc czy istnieje jakiś "drążek" który byłby na lata? W sprzęcie budowlanym Joysticki pracują po 12 godzin codziennie non stop po 15 lat, luz jeżeli w ogóle się pojawi kasujemy sobie sami, jedyna rzecz która może się pokazać to przecieki, lub przycięcie zaworka co praktycznie nigdy nie ma miejsca. Chciałbym żeby wreszcie ktoś stworzył coś porządnego, jednak chyba będzie to moim niespełnionym życzeniem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1048 dnia: Stycznia 06, 2013, 01:08:14 »
Więc czy istnieje jakiś "drążek" który byłby na lata?
700-1200h pracy dzisiaj możesz wyciągnąć z dobrego joysticka, więc odpowiedź brzmi tak/nie - zależy ile latasz.

Chciałbym żeby wreszcie ktoś stworzył coś porządnego...
Marne szanse, chyba, że jesteś gotowy zapłacić tyle co za joystick przemysłowy.

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #1049 dnia: Stycznia 06, 2013, 13:23:29 »
Tak to prawda, od prawie czterech i pół roku latam na Thrustmaster Flight Hotas X średnio po 4 godziny dziennie.
I jest ze mną do dziś. Oceniam to na jakieś 3 500 godzin latania. Nie wspominając własnej przeróbki mocowania spustu
na początku ( miesiąc po zakupie) - lubię własne przeróbki - Joy zachowuje się w prowadzeniu jak nowy. Od przeróbki spustu głównego
już go nie rozbierałem. A przeróbka to modyfikacja nacisku na przycisk sygnałowy , fabrycznie bezpośrednio , a ja dodałem pośredniczącą sprężynę,
chyba od długopisu, tak że naciskając spust główny przycisk sygnałowy uruchamia się poprzez sprężynę - kołek naciskowy rozcięty i obustronnie założona sprężyna.
Poza po tylu latach delikatnym chrobotaniem tworzywa przy mocnym ściskaniu rękojeści żadnych wad nie doświadczyłem - nadal w pełni sprawny.
8)
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT