Autor Wątek: Szukasz joysticka to wpadnij tu  (Przeczytany 350096 razy)

Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1050 dnia: Stycznia 06, 2013, 14:06:50 »
Ale czy nie przeszkadza ci fabryczny deadzone, którego nie_da się w żaden sposób usunąć? Rozumiem, że w regulacji czułości ustawienia są zminimalizowane blisko środka ruchu Joysticka, żeby zachować precyzję, ale jednak bez tego musimy wykonać naprawdę ok. 1/4 fizycznego ruchu, żeby zanotować jakiekolwiek zmiany na komputerze. Np. z orczykiem nie_ma czegoś takiego, wykonujemy minimalny ruch i od razu jest on zanotowany w programie. Tak w ogóle to chciałbym pochwalić pracę orczyka w Hotas X, ponieważ jest bardzo płynna i dokładna. Gdyby nie ten deadzone, dla mnie również byłby to bardzo dobry sprzęt.

Może jest ktoś na forum, kto lata na sprzęcie CH Products (Combatstick, Fighterstick). Bardzo ciekawi mnie, jak zachowuje się ten sprzęt.

Interpunkcja, ortografia i logika wypowiedzi. rrfZ
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2013, 14:20:35 wysłana przez Zefirro »

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #1051 dnia: Stycznia 06, 2013, 19:34:28 »
Chyba mylisz Joystiki.
Omawiany Hotas X nie ma martwej strefy na orczyku. Już minimalny ruch rusza sterami. A siłę ruchu możesz regulować. Jego budowa daje efekt wzrostu siły na drążku wraz z wychyleniem.
Pochodzi to od mocowania sprężyny - jest pod orczykiem. Zresztą to następca kultowego AFTERBURNA z większą ilością przycisków.
 Budowa daje doskonałą kalibrację "zera" jak i wkomponowany program kalibrujący podczas podłączania do kompa.
Chyba, że masz na myśli martwą strefę na 50% ruchu przepustnicy wynikającą z budowy potencjometra ( to zostało zmienione) - a i z tym można sobie poradzić.
Ja zasłoniłem powierzchnię ślizgową cienką blachą - brak wpadania zapadki na 50% zakresu.
Ogólnie w tym zakresie cenowym do 200 zł uważam tego  joya za najlepszego.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.
WSP dla Orłów. - od EKG_PIT

« Odpowiedź #1052 dnia: Stycznia 06, 2013, 21:05:57 »
Na orczyku nie_ma, to prawda, źle mnie zrozumiałeś. Za to na przepustnicy jest mały, o którym mówisz, ale nie przeszkadzał mi. Przepustnica jest bardzo wygodna.

Natomiast na joysticku (osie x i y) mamy fabryczny deadzone, którego nie można zniwelować żadnym programem. Nie marudziłbym, gdyby ten deadzone nie był po prostu spory. Czyżbyś miał wersję bez owej martwej strefy? Wiadomo, gdy ustawimy małą czułość w tym miejscu, to nawet nie będziemy tego tak bardzo tego odczuwać.

Ort. + int. + Zfrr
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2013, 21:19:40 wysłana przez Zefirro »

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #1053 dnia: Stycznia 07, 2013, 11:18:53 »
Nie mam żadnej martwej strefy na orczyku.
Może u Ciebie "deadzone" dla Joya pochodzi od ustawień gry.
W iłku ( IŁ-2) jest możliwość ustawienia tej martwej strefy na suwakach. Masz dwa suwaki do wyboru:
1. Martwa strefa
2. Czułość
Wszystko w zakładce ; Hardware setup - Input.
 Sprawdź.
Tylko stały trening czyni Cię Mistrzem. Niech Moc będzie z Wami wirtualni lotnicy.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1054 dnia: Stycznia 07, 2013, 11:25:40 »
PIT, że tak powiem, ze zrozumieniem. On się nie pyta o orczyk, tylko o oś X/Y czli lotki i ster wysokości.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline PIT

• PAT
  • *
  • PAT , EKG_PIT
« Odpowiedź #1055 dnia: Stycznia 07, 2013, 18:38:31 »
OK. Dzięki za podpowiedź.
Traktuję to razem, ale odpowiem, że na osiach X i Y też nie mam martwej strefy.
Na joysticku nie występuje.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #1056 dnia: Stycznia 07, 2013, 20:17:08 »
O, dzięki.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #1057 dnia: Stycznia 17, 2013, 14:03:43 »
Witam panowie. Jak w temacie, szukam nowej alternatywy dla mojego X52pro. Oczywiście w grę wchodzą tylko inne zestawy hotas, cena nie gra roli. Jakieś rozsądne propozycje? Jeszcze dodam, że Hotas używam do symulacji IIWŚ.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1058 dnia: Stycznia 18, 2013, 07:07:57 »
Jeśli cena nie gra roli, to Thrustmaster Warthog plus jeśli masz fantazję, Saitek Throttle Quadrant na dodatkowe wajchy. No i potrzebny orczyk.
Można też popatrzeć na Logitecha G940 ale nie wiem jak teraz stoi sprawa ze sterownikami, FFB i trwałością, nie interesowałem się tym joystickiem.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Jocker

• JG300
  • *
« Odpowiedź #1059 dnia: Stycznia 18, 2013, 10:45:40 »
W tym że Warthog'a miałem już dwa razy i dwa razy miałem z nim problemy co dawno opisałem w odpowiednim dziale. Naprawdę nie ma nic innego godnego uwagi? Albo jeszcze czekać...ale na co?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1060 dnia: Stycznia 18, 2013, 11:03:19 »
U mnie G940 śmiga grubo ponad rok. Ze sterownikami nie miałem żadnych problemów.
Latałem w BMS, FSX, FS9, Black Shark, Condor, Ił: FB, Strike Fighters i dużo innych tytułów. Konfiguracja nigdy nie była problematyczna (nawet w Falconie), FFB śmiga aż miło. Zalałem go raz herbatą podczas lotu w BMS. Otworzyłem przepustnicę, wszystko powycierałem i śmiga dalej. Budowa w środku zdecydowanie lepsza niż np Cyborgu czy X45 Saiteka. Wszystkie kable połączone są na wtyki, nie widziałem lutów.

Oczywiście jak w każdym produkcie znajdą się jakieś minusy. Największym z nich jest przyzwyczajenie się do działania sticka z FFB. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale stkick działa skokowo. Nie przeszkadza to bardzo po przyzwyczajeniu się i można to zniwelować  ustawieniami twardości FFB. Latając w BS czy tankując w Falconie nie odczuwałem tego problemu.
Kolejnym znanym minusem są dźwięki jakie wydaje FFB, czasem stęknie, czasem jęknie. Podobnie jak to Qrdl. Po przejściu z cichutkiego X45 te dźwięki mogą przeszkadzać.
Ostatnim mankamentem jest  zamocowanie płytki sterującej w przepustnicy. Śmieszny problem, ale jest. Chodzi o śrubkę która jest wkręcona w centrum tej płytki. Jeśli firmowo jest dokręcona za mocno, ruchy przepustnicy powodują nieprzewidziane wychylenia w osi pokręteł oraz pedałów. By temu zapobiec wystarczy poluzować wadliwie wkręconą śrubkę, można to zrobić samemu, lub przesłać przepustnicę na serwis z informacją co mają konkretnie zrobić, ja tak zrobiłem w pierwszym miesiącu używania HOTASa i do dziś mam spokój.

Podsumowując- jestem zadowolony z G940. Sprawdza się idealnie. Latam dość często, głównie w BMSa i nie miałem z nich właściwie żadnych problemów. Oczywiście musimy pamiętać o ściągnięciu aktualnego profilera i przede wszystkim najnowszego firmware, który poprawia działanie FFB.

« Odpowiedź #1061 dnia: Stycznia 18, 2013, 11:34:57 »
A można zapytać dlaczego chęć zmiany z Saiteka X52 Pro? Myślałem, że to jest obecnie najlepsza opcja na latanie. Sam przymierzam się do zmiany Thrustmastera 16000 na coś sensownego.

« Odpowiedź #1062 dnia: Stycznia 18, 2013, 12:32:10 »

Oczywiście jak w każdym produkcie znajdą się jakieś minusy. Największym z nich jest przyzwyczajenie się do działania sticka z FFB. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale stkick działa skokowo. Nie przeszkadza to bardzo po przyzwyczajeniu się i można to zniwelować  ustawieniami twardości FFB. Latając w BS czy tankując w Falconie nie odczuwałem tego problemu.
Kolejnym znanym minusem są dźwięki jakie wydaje FFB, czasem stęknie, czasem jęknie. Podobnie jak to Qrdl.

Skokowość działania to wynik przeniesienia napędu silniczka FFB na oś joya za pomocą przekładni zębatej jak i pewnie samej pracy silniczka (skokowej). Co do jęknięć i stęknięć  - silniczek.
Cóż - taka już uroda joyów z FFB.

Przyłączam się do pytania peter5on.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1063 dnia: Stycznia 18, 2013, 12:54:30 »
Kolega Joker pytał się o hotas do symulacji z II WŚ. I tu pytanie do właścicieli - jak się ten G940 sprawuje w takich grach. Bo nowy Saitek się nie nadaje, to wiem. Hotas Thrustmaster'a ma mnóstwo guziczków, ale chyba za mało pokręteł, chyba że się mylę. A jak z tym Logitechem?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1064 dnia: Stycznia 18, 2013, 13:10:31 »
Kolega Joker pytał się o hotas do symulacji z II WŚ. I tu pytanie do właścicieli - jak się ten G940 sprawuje w takich grach. Bo nowy Saitek się nie nadaje, to wiem. Hotas Thrustmaster'a ma mnóstwo guziczków, ale chyba za mało pokręteł, chyba że się mylę. A jak z tym Logitechem?

Na sticku masz 3 pokrętła przystosowane do przypisania analogowych osi trymerów. Dodatkowo masz analogowy "krzyżak".
Na przepustnicy masz 2 pokrętła. Przepustnica jest podwójna.
No i pamiętajmy- dostajemy do zestawu pedały.