Pytanie na jakich ustawieniach DLSS to testowali. Bo artefaktów jest tym więcej, im skalowanie jest z niższej rozdzielczości.
Akurat to raczej może nie mieć wpływu na ghosting, ja pamiętam, że niezależnie co testowałem, to efekt jest taki sam, różnica w jakości DLSS polega w dużej mierze na odniesieniu się do rozdzielczości, a efektem tu był jedynie obraz bardziej wygładzony (i z mniejszym shimmeringiem) lub mniej (większa pikseloza, ale za to więcej FPS). Tak czy siak ghosting występuje, w prezentacji nie ma informacji, że tyko przy np. Performance ma go nie być. Po drugie to komp złożony i ustawiony przez NVidię, więc dali pewnie najlepiej wyglądającą opcję jak sądzę dla testów dla dziennikarzy, to co maksymalnie można by wyciągnąć. Osobiście też patrzę przez pryzmat VR. W 2D nie jest to tak denerwujące, bo piksel z "popiołu Feniksa" jest i tak mały, ale w VR to jakby samolot ciągnął za sobą smugę dymu, to wygląda tragicznie wręcz. W 2D gram przeważnie z DLSS w grach typu FPS/TPS i tam mi to nie przeszkadza, aż takim purystą nie jestem, chociaż w 2D może to przeszkadzać ludziom grającym jakoś bardziej profesjonalnie w jakieś multi strzelanki.
Podoba mi się za to, że karta wróciła do normalnych rozmiarów, chociaż nie wiem, czy niereferenty jednak znów nie będą wielkimi cegłami. Ta 5090 wyglada całkiem ok pod względem wialkości.