1) W panelu Nvidii pod DP nie są widoczne gogle,_tylko monitor na HDMI - nie ma możliwości zmiany tu rozdzielczości gogli,_można to zrobić tylko w WMR._Czy to normalne?
2) W DCS-ie nie mogę suwakiem wybrać rozdzielczości natywnej gogli,_dostępna jest 4320x1080._Mogę ją wpisać na siłę, ale obraz w goglach się nie zmienia,_zmienia się natomiast na monitorze_(jest wtedy na środku ok._1/4 szerokości_(wysokość max),_a reszta to pulpit?
3) W SteamVR kiedy zmieniam rozdzielczość na oko od 70 do xxx% nic się nie poprawia?
4) W ustawieniach grafiki w DCS-ie kiedy zrobię wszystkie proponowane opcje na max to po za kokpitem pojawia się więcej szczegółów lepszej jakości, lecz dalej rozmazane - no i oczywiście spada fps (25) tak że przycina?
I najważniejsze pytanie:
Mam R5 3600, 32GB, NVME, GTX 1070ti._Kupując gogle byłem świadom tego, że ta karta na wydoli_(chcę po nowym roku kupić 3080 20GB jak wyjdzie)._Czy ten rozmyty obraz może być przyczyną słabej karty? Jak ją wymienię to podniosę detale w górę poprawi się jakość tekstur i jednocześnie ilość fps-ów to będzie ostry obraz poza kokpitem?
To bardziej pytania z serii Pomoc dla początkującego, a nie G2, więc przenoszę. W tym poście dość dużo tego. Wiem, że to sporo czytania ale przeczytaj sobie niektóre wątki w tym dziale. Mogą ogólnie Ci pomóc w poznaniu świata VR. No i witaj w najlepszej części symulatorów, czyli świata VR

. Model wybrałeś bardzo dobry. Po krótce Ci odpiszę.
Ad.1 Tak, normalne, rozdzielczość (i to dość ogólnikowo) zmieniasz tylko w WMR, panel NVidia nic Ci nie da, tu sterujesz monitorem 2D. No i SteamVR > opcja SS, czyli ta z %. Default to 100% zawsze o ile SteamVR dobrze rozpozna gogle. Początkowo G2 były źle rozpoznawane i dawał SS na 3000% ;>, ale chyba jest już ok. Rozdzielczość musisz mieć na 2160 pxt (lub jak najbliżej tego, może lekko przekroczyć).
Ad.2 Nic nie wybierasz w DCS pod tym względem, to jest rozdzielczość monitora! Ustaw tam sobie jak najmniejszą, karta będzie wolniejsza pod względem zasobów. Rozdzielczością w VR tylko sterujesz w Steam VR i WMR. Tutaj można ew. się pobawić pixel density, ale po co? Zostaw na 1.0 i ustawiaj to sobie w Steama VR.
Ad.3 Musisz dać OK po zmianie, ale też niektóre tytuły wymagają restarta SteamVR. Nie pamiętam jak jest z DCS. Ustaw sobie na inną np. 150%, zamknij DCS, zrestartuj Steam VR i sprawdź. Musisz mieć też wykasowany wpis w pliku z ustawieniami by nakładka reagowała (default.vrsettings , ja przynajmniej mam, ponoć już nie trzeba tego robić, ale ja wywaliłem, czyli dajesz: // przed “motionReprojectionMode”). Tu masz dwa tematy dla DCS i jak sobie to ustawić:
https://vr4dcs.com/2019/09/10/reverb-settings-for-dcs/ ,
https://vr4dcs.com/2019/08/19/preflight-startup-dcs-vr/ . Ja korzystam z rozdzielczości 130%, ale per aplikacja. W DCS daje mi to stałe 45 lub 90 klatek (z reprojekcją na auto) w zależności od obszaru, działa świetnie. Przy swojej obecnej karcie musisz maksymalnie zejść z ustawieniami w DCS, może nawet użyj presetu "VR". Obraz musi być gładki, generujący min. 45 klatek przy włączonej reprojekcji (najlepiej jednak jak generuje przedział 60-90).
Ad. 4 Kartę masz słabiutką nawet dla Rift S, a co dopiero dla Reverba. Porwałeś się z motyką na Słońce. Dla VR min. to w zasadzie 2070, jak chcesz się przesiąść na 3080 to bardzo dobry wybór, o ile proc nie będzie wąskim gardłem możesz tu liczyć na stałe klatki 45 w DCS i 90 w iłku. Przy 130% obraz zaczyna w Reverbach być już fajny, przy 100% mi się jeszcze nie podoba, ale większa rozdzielczość to większe wymagania. To, że po bokach widzisz rozmazania, a do przodu ostre to norma (o ile masz dobrze ustawione IPD, jak źle też może być przyczyna). To tak jak z denkami od słoika. Soczewki w goglach masz też wypukłe. W VR musisz przyzwyczaić się do czegoś innego, tak samo jak trzeba przyzwyczaić się do Tracka IR. Obracasz tutaj najlepiej całą głową patrząc zawsze na wprost, a nie samymi gałkami, wtedy masz wciąż ostry obraz, samymi oczami musisz ruszać jak najmniej (to eye tracking w goglach, a to już inna technologia). Idzie przywyknąć i wtedy sweet spot nie przeszkadza (a miało być lepiej z G2 ;>).