Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 09, 2020, 12:02:28 »
Ja używam okularów w goglach bez problemów, ale:

1. zależy od oprawek. Jedne mieszczą mi się na luzie, drugie wchodzą na styk.
2. zależy od gogli. Na przykład w Index jest ciasno, mimo teoretycznie dużych możliwości regulacji. W Reverb i Rift jest więcej miejsca.

Można kupić inserty korekcyjne i latać bez okularów, ale ja często zerkam "na zewnątrz", żeby sprawdzić coś na monitorze albo wokół siebie.

Jeśli jesteś dalekowidzem, to okularów do gogli nie potrzebujesz.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 09, 2020, 12:43:03 »
U mnie już od jakiegoś czasu zaczęła się lekka starowzroczność i jest trochę śmiesznie, bo w goglach mogę patrzeć na zegary z bliskiej odległości (gogle i tak mają stałą ogniskową na odległości ok 2m z tego co pamiętam), w realu już nie bardzo. Niedługo pewnie zacznie ręki brakować przy czytaniu.

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 10, 2020, 06:41:58 »
Dzięki wszystkim za porady, może nie będzie źle. Najwyżej zafunduję sobie_soczewki kontaktowe._Drogie się zrobiło to nasze hobby :).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2020, 07:38:10 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 10, 2020, 14:04:34 »
Najwyżej zafunduję sobie soczewki kontaktowe.

To byłoby najlepsze wyjście, nie tylko ze względu na VR. Sam przesiadłem się z okularów na miesięczne soczewki po 20 latach.

« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 14, 2020, 20:56:52 »
Witam szanownych kolegów.
Na wstępie dodam tylko,że jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za jakiekolwiek nieporozumienie-nie chciałem zakładać nowego wątku,_a że ten jest o HP G2, więc postanowiłem się dołączyć.

Do DCS-a używam monitora FHD,_ale od kilku miesięcy czytania różnych recenzji i opinii w necie postanowiłem kupić gogle VR (właśnie G2) i poczuć to na własnej skórze. W środę w aukcyjnym sklepie pojawiło się kilkanaście sztuk G2, no i jakimś cudem zdążyłem kliknąć_"kup". Ku mojemu zdziwieniu w piątek dojechały.

Instalacja przebiegła bezproblemowo,WMR + SteamVR wszystko działa. To moje pierwsze gogle i nie mam porównania, ale w moich obraz jest ostry tylko na środku - reszta dookoła delikatnie rozmazana. Po odpaleniu DCS-a dosłownie wgniotło mnie w fotel._Kokpit,_zegary i inne - jakbym siedział w prawdziwym samolocie! Kokpit ostry jak brzytwa, ale poza samolotem wszystko rozmazane._Gogli użyły jeszcze trzy osoby z mojej rodziny i mieli takie samo odczucie. Próbowałem różnych ustawień sugerowanych na tym i innym forum lecz bez poprawy.

W związku z tym mam kilka pytań i proszę w miarę możliwości o odpowiedź - może ktoś będzie miał podobny problem i się przyda.
1) W panelu Nvidii pod DP nie są widoczne gogle,_tylko monitor na HDMI - nie ma możliwości zmiany tu rozdzielczości gogli,_można to zrobić tylko w WMR._Czy to normalne?
2) W DCS-ie nie mogę suwakiem wybrać rozdzielczości natywnej gogli,_dostępna jest 4320x1080._Mogę ją wpisać na siłę, ale obraz w    goglach się nie zmienia,_zmienia się natomiast na monitorze_(jest wtedy na środku ok._1/4 szerokości_(wysokość max),_a reszta to pulpit?
3) W SteamVR kiedy zmieniam rozdzielczość na oko od 70 do xxx% nic się nie poprawia?
4) W ustawieniach grafiki w DCS-ie kiedy zrobię wszystkie proponowane opcje na max to po za kokpitem pojawia się więcej szczegółów lepszej jakości, lecz dalej rozmazane - no i oczywiście spada fps (25) tak że przycina?

I najważniejsze pytanie:
Mam R5 3600, 32GB, NVME, GTX 1070ti._Kupując gogle byłem świadom tego, że ta karta na wydoli_(chcę po nowym roku kupić 3080 20GB jak wyjdzie)._Czy ten rozmyty obraz może być przyczyną słabej karty? Jak ją wymienię to podniosę detale w górę poprawi się jakość tekstur i jednocześnie ilość fps-ów to będzie ostry obraz poza kokpitem?

Dodam jeszcze, że ten sam obraz co w goglach jest równolegle wyświetlany na monitorze i na nim jest wszędzie ostro i nic nie przycina mimo GTX-a. Proszę o jakieś wskazówki. Ćwiczyłem te gogle cały weekend i super było by polatać z ostrym obrazem po za kokpitem.

Regulamin forum. Mazak.   
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2020, 21:17:48 wysłana przez KosiMazaki »
Mój zestaw: W11; X670E; 2TB Nvme; 7800X3D; 32GB Ram; RX 7900XTX; BQ 1000W; ReverbG2; LG 2K 144Hz

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 14, 2020, 22:09:21 »
Witam szanownych kolegów.
Na wstępie dodam tylko,że jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za jakiekolwiek nieporozumienie-nie chciałem zakładać nowego wątku,_a że ten jest o HP G2, więc postanowiłem się dołączyć.

Do DCS-a używam monitora FHD,_ale od kilku miesięcy czytania różnych recenzji i opinii w necie postanowiłem kupić gogle VR (właśnie G2) i poczuć to na własnej skórze. W środę w aukcyjnym sklepie pojawiło się kilkanaście sztuk G2, no i jakimś cudem zdążyłem kliknąć_"kup". Ku mojemu zdziwieniu w piątek dojechały.

Instalacja przebiegła bezproblemowo,WMR + SteamVR wszystko działa. To moje pierwsze gogle i nie mam porównania, ale w moich obraz jest ostry tylko na środku - reszta dookoła delikatnie rozmazana. Po odpaleniu DCS-a dosłownie wgniotło mnie w fotel._Kokpit,_zegary i inne - jakbym siedział w prawdziwym samolocie! Kokpit ostry jak brzytwa, ale poza samolotem wszystko rozmazane._Gogli użyły jeszcze trzy osoby z mojej rodziny i mieli takie samo odczucie. Próbowałem różnych ustawień sugerowanych na tym i innym forum lecz bez poprawy.

W związku z tym mam kilka pytań i proszę w miarę możliwości o odpowiedź - może ktoś będzie miał podobny problem i się przyda.
1) W panelu Nvidii pod DP nie są widoczne gogle,_tylko monitor na HDMI - nie ma możliwości zmiany tu rozdzielczości gogli,_można to zrobić tylko w WMR._Czy to normalne?
2) W DCS-ie nie mogę suwakiem wybrać rozdzielczości natywnej gogli,_dostępna jest 4320x1080._Mogę ją wpisać na siłę, ale obraz w    goglach się nie zmienia,_zmienia się natomiast na monitorze_(jest wtedy na środku ok._1/4 szerokości_(wysokość max),_a reszta to pulpit?
3) W SteamVR kiedy zmieniam rozdzielczość na oko od 70 do xxx% nic się nie poprawia?
4) W ustawieniach grafiki w DCS-ie kiedy zrobię wszystkie proponowane opcje na max to po za kokpitem pojawia się więcej szczegółów lepszej jakości, lecz dalej rozmazane - no i oczywiście spada fps (25) tak że przycina?

I najważniejsze pytanie:
Mam R5 3600, 32GB, NVME, GTX 1070ti._Kupując gogle byłem świadom tego, że ta karta na wydoli_(chcę po nowym roku kupić 3080 20GB jak wyjdzie)._Czy ten rozmyty obraz może być przyczyną słabej karty? Jak ją wymienię to podniosę detale w górę poprawi się jakość tekstur i jednocześnie ilość fps-ów to będzie ostry obraz poza kokpitem?

Dodam jeszcze, że ten sam obraz co w goglach jest równolegle wyświetlany na monitorze i na nim jest wszędzie ostro i nic nie przycina mimo GTX-a. Proszę o jakieś wskazówki. Ćwiczyłem te gogle cały weekend i super było by polatać z ostrym obrazem po za kokpitem.

Regulamin forum. Mazak.

Ok. Sorki za błędy (późna pora).
Mój zestaw: W11; X670E; 2TB Nvme; 7800X3D; 32GB Ram; RX 7900XTX; BQ 1000W; ReverbG2; LG 2K 144Hz

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 15, 2020, 00:42:57 »

Regulamin forum. Mazak.

Jakby ci to napisać... zastanów się czy lepiej sprzedać gogle, czy nauczyć się żyć z opisanymi efektami VR.
Jak widać, Koledzy bardziej obeznani w VR niż ja nabrali najwyraźniej wody w usta lub grają w CP2077  :evil:. Moim zdaniem, i zawsze to powtarzam, wrażeniom z VR bliżej do bankomatowych wyświetlaczy niż porządnych monitorów. Według mnie w swoim poście opisałeś praktycznie wszystkie mankamenty związane z VR, od lipnej ogólnej jakości/rozmazującej się na boki ostrości (w stosunku do monitora) do problemów z wydajnością, a nawet zauważyłeś coś, co dla wielu jest rekompensatą wszystkich bolączek - immersja i wrażenie z siedzenia w kokpicie.
Proponuję żebyś poczytał wątki na naszym Forum, to złapiesz kontekst czego należało się spodziewać. A jeśli chodzi o sprzęt, to w skrócie, przy 3090 i najnowszych procach spodziewaj się ~50 fpsów w DCS.

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 15, 2020, 02:22:36 »
Ad. 1 > Tak, to normalne. Rozdzielczości ekranu w goglach nie zmienisz, ale możesz zmienić rozdzielczość renderowanego obrazu (pixel density)
Ad. 2 > W menu DCS ustawienia o których piszesz dotyczą tylko monitora. Jak chcesz zmienić pixel density to w zakładce VR jest ustawienie PD. Natywne to 1.0. Przy 1.5 i włączonym MSAA x4 widać dużą poprawę ale żaden komp tego nie uciągnie, a już szczególnie twój.
Ad. 3 > Co się nie poprawia? Na pewno to ustawienie ma wpływ na ostrość obrazu. Im wyżej tym więcej generowanych pikseli i ostrzejszy obraz. Efekt ten sam co PD w DCS. Ja mam ustawione to na 50%.
Ad. 4 > Ostrość obrazu w VR jeszcze przez długi czas nie osiągnie poziomu tego co mamy na monitorze. Ja jestem z tych co latali do niedawna na Rift CV1 i jak dla mnie ostrość w G2 to żyleta :).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 15, 2020, 08:50:51 »

I najważniejsze pytanie:

To bardziej pytania z serii Pomoc dla początkującego, a nie G2, więc przenoszę. W tym poście dość dużo tego. Wiem, że to sporo czytania ale przeczytaj sobie niektóre wątki w tym dziale. Mogą ogólnie Ci pomóc w poznaniu świata VR. No i witaj w najlepszej części symulatorów, czyli świata VR :). Model wybrałeś bardzo dobry. Po krótce Ci odpiszę.

Ad.1 Tak, normalne, rozdzielczość (i to dość ogólnikowo) zmieniasz tylko w WMR, panel NVidia nic Ci nie da, tu sterujesz monitorem 2D. No i SteamVR > opcja SS, czyli ta z %. Default to 100% zawsze o ile SteamVR dobrze rozpozna gogle. Początkowo G2 były źle rozpoznawane i dawał SS na 3000% ;>, ale chyba jest już ok. Rozdzielczość musisz mieć na 2160 pxt (lub jak najbliżej tego, może lekko przekroczyć).
Ad.2 Nic nie wybierasz w DCS pod tym względem, to jest rozdzielczość monitora! Ustaw tam sobie jak najmniejszą, karta będzie wolniejsza pod względem zasobów. Rozdzielczością w VR tylko sterujesz w Steam VR i WMR. Tutaj można ew. się pobawić pixel density, ale po co? Zostaw na 1.0 i ustawiaj to sobie w Steama VR.
Ad.3 Musisz dać OK po zmianie, ale też niektóre tytuły wymagają restarta SteamVR. Nie pamiętam jak jest z DCS. Ustaw sobie na inną np. 150%, zamknij DCS, zrestartuj Steam VR i sprawdź. Musisz mieć też wykasowany wpis w pliku z ustawieniami by nakładka reagowała (default.vrsettings , ja przynajmniej mam, ponoć już nie trzeba tego robić, ale ja wywaliłem, czyli dajesz: // przed “motionReprojectionMode”). Tu masz dwa tematy dla DCS i jak sobie to ustawić: https://vr4dcs.com/2019/09/10/reverb-settings-for-dcs/ , https://vr4dcs.com/2019/08/19/preflight-startup-dcs-vr/ . Ja korzystam z rozdzielczości 130%, ale per aplikacja. W DCS daje mi to stałe 45 lub 90 klatek (z reprojekcją na auto) w zależności od obszaru, działa świetnie. Przy swojej obecnej karcie musisz maksymalnie zejść z ustawieniami w DCS, może nawet użyj presetu "VR". Obraz musi być gładki, generujący min. 45 klatek przy włączonej reprojekcji (najlepiej jednak jak generuje przedział 60-90).
Ad. 4 Kartę masz słabiutką nawet dla Rift S, a co dopiero dla Reverba. Porwałeś się z motyką na Słońce. Dla VR min. to w zasadzie 2070, jak chcesz się przesiąść na 3080 to bardzo dobry wybór, o ile proc nie będzie wąskim gardłem możesz tu liczyć na stałe klatki 45 w DCS i 90 w iłku. Przy 130% obraz zaczyna w Reverbach być już fajny, przy 100% mi się jeszcze nie podoba, ale większa rozdzielczość to większe wymagania. To, że po bokach widzisz rozmazania, a do przodu ostre to norma (o ile masz dobrze ustawione IPD, jak źle też może być przyczyna). To tak jak z denkami od słoika. Soczewki w goglach masz też wypukłe. W VR musisz przyzwyczaić się do czegoś innego, tak samo jak trzeba przyzwyczaić się do Tracka IR. Obracasz tutaj najlepiej całą głową patrząc zawsze na wprost, a nie samymi gałkami, wtedy masz wciąż ostry obraz, samymi oczami musisz ruszać jak najmniej (to eye tracking w goglach, a to już inna technologia). Idzie przywyknąć i wtedy sweet spot nie przeszkadza (a miało być lepiej z G2 ;>).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 09:12:06 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 15, 2020, 11:01:56 »
Dzięki wszystkim za zainteresowanie, pomoc i wyjaśnienia.
Na te gogle i latanie (takie sobie bez celu, walk, ale dla zabawy) napaliłem się już kilka miesięcy temu.
Od tych kilku miesięcy czytam różne fora, opinie, oglądam recenzje różnych gogli i znając plusy i minusy VR zdecydowałem się zacząć.
Wątpliwości co do tego co ustawiłem i widzę w goglach miałem, ponieważ nigdy czegoś takiego nie miałem na głowie.
Powiem szczerze (na podstawie mojej dwudniowej zabawy i marnej karty graf.) czytając opinie, recenzje, opis doświadczeń innych użytkowników VR, to "one" są jasne  - ale dociera to dopiero jak się toto założy na głowę.

Na razie poczekam, może po nowym roku wyjdą RTX-y 3080 20GB to wtedy się pobawię, bo na razie to szkoda oczu - żeby obraz
był w miarę płynny na mojej karcie, to detale w dół (ale po co, skoro po za kokpitem to nie ma na co patrzeć). Na wersję 10GB uważam, że szkoda kasy(może RX 6800 xt - zobaczymy).A jak co to mam 30 dni na zwrot, lub później sprzedam.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 15, 2020, 11:09:38 »
Jeszcze dodam, że w Reverb G2 zmieniły się wartości procentowe dla rozdzielczości w Steam VR i teraz 50% to rozdzielczość jak 100% dla G1.

Więc przy Twojej obecnej karcie, to raczej kliknij preset VR w DCS, zostaw Pixel Density w DCS na 1.0, w Steam VR ustaw rozdzielczość na 50%, włącz reprojekcję i może to jakoś będzie działać.

Poza tym upewnij się, że w Mixed Reality Portal w ustawieniach wyświetlacza masz "jakość" a nie "wydajność". Może przy takiej karcie z automatu włączyły się ustawienia dla słabszych PC i stąd niższa jakość obrazu.

« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 15, 2020, 12:05:48 »
Przy 130% obraz zaczyna w Reverbach być już fajny, przy 100% mi się jeszcze nie podoba, ale większa rozdzielczość to większe wymagania. To, że po bokach
Ja tutaj sprostuję, żeby kolega się nie załamał psychicznie ;-)   W Reverbach G2 100% w Steam to rozdzielczość 3172x3096, więc celowałbym raczej sporo niżej na ok 50%, wtedy to 2244x2188

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 15, 2020, 12:46:52 »
Ja tutaj sprostuję, żeby kolega się nie załamał psychicznie ;-)   W Reverbach G2 100% w Steam to rozdzielczość 3172x3096, więc celowałbym raczej sporo niżej na ok 50%, wtedy to 2244x2188

No tak, ale to bug, a nie norma. SteamVR jeszcze nie ogarnia G2 pod tym względem. 100% powinno być na 2160p.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 15, 2020, 13:13:07 »
Właśnie podobno to nie bug tylko celowa zmiana. Ale zamieszania z tym sporo.

« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 15, 2020, 13:53:06 »
Tak, to jest związane z tym, że aby wykorzystać w pełni rozdzielczość gogli, potrzebny jest narzut ok 1,4 w rozdzielczości, żeby wyprostować to co wymiętosiły soczewki. Wartość jest uzależniona od zastosowanych soczewek, ale w przypadku takiego potwora jak Reverb naprawdę mogliby sobie to odpuścić, po co ludzi stresować niepotrzebnie. I tak wiadomo, że im wyższy SS tym lepiej, a każdy go ustawi na tyle, na ile jest to możliwe. Nie istnieje sprzęt, który pozwalałby na komfortowe granie, na takim ustawieniu, więc po co robić coś takiego.
Przez to właśnie, domyślam się, jest taka tragedia z G2 w FS2020, ledwie zipie mi na najniższych, domyślnych ustawieniach :-/ Z Samsungami O działało mi wszystko ładnie, nawet mogłem trochę z suwaczkami zaszaleć.