Autor Wątek: Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 5313 razy)

Odp: Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 21, 2022, 11:22:33 »
Oczywiście  :)
Stąd uwaga o niszczeniu inteligencji w poprzednim systemie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2022, 11:51:38 wysłana przez KosiMazaki »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 21, 2022, 12:23:43 »
Przepraszam każdego kto się poczuł obrażony przez moje humanistyczne wykształcenie.

Ok, przepraszam, że mam wykształcenie humanistyczne i że o tym wspomniałem. To nie uchodzi w naszym poukładanym ideologicznie społeczeństwie... a jeszcze niedługo wasze dzieci dostaną przedmiot HiT i w ogóle wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane.... Nie chwalę się nim, tj. wykształceniem, po prostu chciałbym znać Wasze kompetencje, skoro wyrażacie aż tak radykalne i niespotykane w nowoczesnej nauce społecznej poglądy...

Odnośnie czepiania się szkoły i ponoć "religii". Nie czepiam się, tylko sobie wyobraziłem, że skoro religia to 2h dydaktyczne tygodniowo, to jest czas, żeby osoby prowadzące owe zajęcia mogły sporo mówić o etyce i moralności. Jednak z poziomu wyrażanych tutaj _niektórych_ poglądów, wnoszę, że nic takiego nie ma miejsca, skoro np. ludziom, istotom ludzkim, odmawia się człowieczeństwa. To nawet jest w sprzeczności z religią, nie tylko z moralnością świecką! Jak można nie dostrzegać, nawet w najgorszym osobniku, jego człowieczeństwa, pisać o nim "mięso", prosić, żeby nie nazywać ich "ludźmi"! Przecież każdy jest dzieckiem Bożym, dla każdego istnieje nadzieja na zbawienie, czyż nie?! To jedno z głównych przesłań naszej wiary. Jeszcze raz apeluję, jak nie do rozumu, to do serca, do wiary - jeszcze nie jest za późno!

I jeszcze jedno.
"No to szanowny Pan pojechał. Jak się nie ma argumentów, to pozostaje otoczyć się tarczą, zbudowaną na przekonaniu o wyższości własnego wykształcenia, własnych poglądów, własnej moralności itd. itp."
i zaraz po tym:
Oczywiście  :)
Stąd uwaga o niszczeniu inteligencji w poprzednim systemie.

Nie jest to trochę w sprzeczności? Masz do mnie pretensje, że się "chwalę" wykształceniem, że nie daj Boże uważam się za "inteligencję" (wstyd mi, ale tak jest), że to nie uchodzi etc. Czyż nie jest to wzięte rodem z komuny gdzie każdy był "równy"? Tam wykształciuch był źle widziany na tle zdrowej robotniczo-chłopskiej klasy, której poglądy były jasne, wyraźne i zgodne z linią partii... Wypisz i wymaluj jak Twoje.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 21, 2022, 12:34:00 »
O, widzę, że some1 masz kolejną specjalizację - oprócz aksjologii, gospodarki, systemów społecznych, religijnych i politycznych jeszcze lekarz-przez-Internet.

I znowu personalna wycieczka. Heh, Q.E.D.

Te kontyngenty USA, to zapełniała ichnia biedota, z regionów które doznały zapaści ekonomicznej. (…)

Bynajmniej. Ich wojsko to raczej przekrój społeczeństwa. Są biedni i majętni, karierowicze i patrioci (tak, coś takiego jeszcze istnieje). Ludzi bez minimum skończonej szkoły średniej w ogóle nie biorą. https://www.statista.com/statistics/232726/education-levels-of-active-duty-us-defense-force-personnel/

Ale do czego zmierzam. Skoro nie ma jeszcze kraju na świecie, gdzie humanizm, kultura i edukacja wspięły się na takie wyżyny, że nie ma komu iść na wojnę, to jaka jest szansa że wydarzy się to akurat w Rosji, najlepiej jeszcze za naszego życia? A jeśli się nie wydarzy, to jak zabezpieczyć się przed alternatywnym scenariuszem, gdy komuś tam za wschodnią granicą znowu za bardzo odbije imperialna ambicja? Będziesz na nich głośno i kulturalnie krzyczał z katedry WYPIER###, aż sami zrozumieją swój błąd i grzecznie cofną czołgi?

Odnośnie wykształcenia, to czego się wstydzić? Napisz jakie masz wykształcenie humanistyczne, albo ile książek przeczytałeś o systemach społecznych, które powoduje, że tak jednoznacznie roztrząsasz tego typu kwestie?

Czytam artykuły na temat obecnej sytuacji w Rosji i analizy robione przez ludzi mądrzejszych ode mnie. Choćby przez tego pana, którego artykuły już kilka razy podrzucałem w tym wątku: https://threadreaderapp.com/user/kamilkazani Obawiam się, że w pojedynku na fakultety dające kompetencje do wypowiadania się na temat bieżących wydarzeń trochę z nim przegrywasz. Zwłaszcza z tak "głębokimi" przemyśleniami na temat rosyjskiego społeczeństwa jak tutaj http://il2forum.pl/index.php?topic=20426.msg410193#msg410193

A odwracając pytanie, kiedy ostatnio przeczytałeś coś na temat makroekonomii? Globalnej polityki? Jakieś dyplomy z tych dziedzin nauki? Bo jeszcze niedawno był problem, żeby sprawdzić tak fundamentalną rzecz jak cenę ropy na giełdzie, zanim zacznie się tyrady o złej władzy przez którą paliwo drożeje. Logika na 5, ale z umiejętności analitycznych dwója: http://il2forum.pl/index.php?topic=20426.msg408935#msg408935
Wróżby na temat strasznych sankcji po incydencie z ambasadorem też Ci nie wyszły. No ale strzelaj dalej, może kiedyś w końcu odgadniesz jak się potoczą wydarzenia na świecie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 21, 2022, 12:48:22 »
Odnośnie wykształcenia, to czego się wstydzić? Napisz jakie masz wykształcenie humanistyczne, albo ile książek przeczytałeś o systemach społecznych, które powoduje, że tak jednoznacznie roztrząsasz tego typu kwestie?
Zapewniam cię, Qrdlu, że ludzie zaczynający wojny i kierujący nimi (wliczając w to Putina i Ławrowa) przeczytali więcej książek o systemach społecznych niż 99% członków tego Forum. I jednocześnie to oni zainicjowali mordy milionów istnień a nie ktokolwiek stąd.
A IHEU pewnie kieruje światem? :)

Jednak ja, humanista z wykształcenia, to mam mieć w cierpliwości czytać bełkot domorosłych zbawców świata i Europy przez eksterminację dziesiątków milionów nie-ludzi-kacapów?
W zaślepieniu zapomniałeś, że obecnie ma miejsce właśnie naprawa świata poprzez eksterminację "nie-ludzi-nie-Rosjan". I oficjalnie odmawia się im prawa bytu. To cię zupełnie nie rusza i słowa krytyki w tym kierunku nie napisałeś. Co więcej - nikt tu (na Forum) nie chce mordować dziesiątków milionów Rosjan dlatego, ze sa Rosjanami- podeprzyj twoją tezę jakimiś cytatami, inaczej można stwierdzić iż kłamiesz.
Nikt tu nie chce mordować dziesiątków milionów Rosjan w ich kraju. Ludzie chcą jedynie, aby to oni przestali mordować innych i wrócili do siebie.

bełkot domorosłych zbawców świata [...] Włos się jeży na głowie czego Wam nie przekazano w trakcie socjalizacji i dlatego tak piję do tego systemu edukacji w PL, bo obraz nędzy i rozpaczy się rysuje.
Piękna prezentacja odwrotności wartości humanistycznych w postaci pogardy dla współrozmówców tylko dlatego, że się z kimś nie zgadzają :)

Jedno sprostowanie, Irak wpuścił inspektorów i był gotów do dalszych kontroli
To nie sprostowanie, tylko manipulacja. W momencie przyjmowania rezolucji ONZ Irak tak chętnie wpuszczał inspektorów, że nawet Rosja i Chiny poparły rezolucję. Tak - rezolucja został przyjęta jednogłośnie.
ale wygrała amerykańska propaganda i jej izometryczny rzut rysunkowego mobilnego labu do wytwarzania broni biologicznej.
Kolejna manipulacja. Wygrała tam pamięć działań Iraku na przestrzeni poprzednich kilkunastu lat. Propaganda i izometryczny rzut labu nie spowodowałyby podjęcia takiej rezolucji wobec Szwajcarii - prawda? Więc dlaczego zadziała wobec jednego kraju a nie zadziała wobec innego? Dlatego, że Szwajcarzy w ciągu ostatnich lat nie napadli na Kuwejt czy Iran. Tego jednak humanizm nie pozwala zauważyć? :)
Jeśli zaś chodzi o Kurdów... cóż, może by tak Erdogana zbombić, on regularnie owych Kurdów eksterminuje...
O, kolega symetrysta? Symetryzm nowym nurtem humanizmu i nauk o systemach społecznych?
Cóż - Kurdowie z Turkami mieli gorącą przeszłość, ale wielokrotnie siadali do rozmów i obecnie są w trakcie rozejmu i procesu pokojowego. Turcy zabili w ciągu 28 lat około 5800 cywilów kurdyjskich. Saddam zabił w ciągu kilku miesięcy 1988 roku 200 000 cywilów kurdyjskich. Różnica jest widoczna dla każdego (nawet humanisty, jednak Ty jej nie zauważasz, dlaczego?) - dlatego tez inaczej traktuje się Turcję a inaczej potraktowano Irak.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 21, 2022, 12:51:03 »

Czytam artykuły na temat obecnej sytuacji w Rosji i analizy robione przez ludzi mądrzejszych ode mnie. Choćby przez tego pana, którego artykuły już kilka razy podrzucałem w tym wątku: https://threadreaderapp.com/user/kamilkazani Obawiam się, że w pojedynku na fakultety dające kompetencje do wypowiadania się na temat bieżących wydarzeń trochę z nim przegrywasz.

Nauki, szczególnie społeczne, nie polegają na "wygrywaniu", tylko na dyskusji, w której dochodzi do konfrontacji różnej argumentacji. Ja mogę mieć z kimś różne poglądy na tematy społeczne, ekonomiczne, polityczne, ba! nawet związane z fizyką kwantową i to jest normalne i każdy naukowiec sobie z tego zdaje sprawę, choćby się z tym nie zgadzał. Postęp to nie śpiew w jednym chórze. Natomiast jeśli ktoś pisze "kacap to nie człowiek", to nie jest dyskusja nawet jeśli obniżymy standardy do zwykłej wymiany zdań - to jest po prostu upadek rozumu i moralności, którą społeczeństwo przecież chce wpajać swoim obywatelom i ponoć robi to w szkole właśnie dzięki lekcjom religii... i to jest wersja oficjalna A wracając nieco do tematu, czym się aksjologicznie różni wystawa sprzętu wojskowego, jeszcze ciepłego, w którym ginęli ludzie (tzn. wróć! nie ludzie, tylko kacapy), od np. średniowiecznych publicznych egzekucji? Myślę, że w niewielkim stopniu i jestem przekonany, że nie powinno się podobnych "wystaw" udostępniać w przestrzeni publicznej, tzn. na placach. Może po latach w muzeach, jak już się trochę zdystansujemy do propagandy, która żeruje na emocjach. Obawiam się, że kolejnym krokiem "w przypominaniu społeczeństwu o wojnie", będą pale z nabitymi głowami nie-ludzi-kacpaców.

A odwracając pytanie, kiedy ostatnio przeczytałeś coś na temat makroekonomii? Globalnej polityki? Jakieś dyplomy z tych dziedzin nauki? Bo jeszcze niedawno był problem, żeby sprawdzić tak fundamentalną rzecz jak cenę ropy na giełdzie, zanim zacznie się tyrady o złej władzy przez którą paliwo drożeje. Logika na 5, ale z umiejętności analitycznych dwója: http://il2forum.pl/index.php?topic=20426.msg408935#msg408935
Wróżby na temat strasznych sankcji po incydencie z ambasadorem też Ci nie wyszły. No ale strzelaj dalej, może kiedyś w końcu odgadniesz jak się potoczą wydarzenia na świecie.

Bez przesady, coś tam czytam i chyba mam nieco lepsze prognozy niż np. Prezes prof. Glapiński, który całkiem niedawno twierdził, że grozi nam deflacja (zanim wybuchła wojna). Ekonomia jest zaraz za meteorologią, szczególnie w kraju, w którym media służą propagandzie... A cena paliwa poszła w górę od incydentu, choć ropa staniała - wot makroekonomia rodem z Bajtka.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 21, 2022, 13:03:53 »
Zapewniam cię, Qrdlu, że ludzie zaczynający wojny i kierujący nimi (wliczając w to Putina i Ławrowa) przeczytali więcej książek o systemach społecznych niż 99% członków tego Forum. I jednocześnie to oni zainicjowali mordy milionów istnień a nie ktokolwiek stąd.
A IHEU pewnie kieruje światem? :)
 W zaślepieniu zapomniałeś, że obecnie ma miejsce właśnie naprawa świata poprzez eksterminację "nie-ludzi-nie-Rosjan". I oficjalnie odmawia się im prawa bytu. To cię zupełnie nie rusza i słowa krytyki w tym kierunku nie napisałeś. Co więcej - nikt tu (na Forum) nie chce mordować dziesiątków milionów Rosjan dlatego, ze sa Rosjanami- podeprzyj twoją tezę jakimiś cytatami, inaczej można stwierdzić iż kłamiesz.
Nikt tu nie chce mordować dziesiątków milionów Rosjan w ich kraju. Ludzie chcą jedynie, aby to oni przestali mordować innych i wrócili do siebie.

Piękna prezentacja odwrotności wartości humanistycznych w postaci pogardy dla współrozmówców tylko dlatego, że się z kimś nie zgadzają :)

To nie sprostowanie, tylko manipulacja. W momencie przyjmowania rezolucji ONZ Irak tak chętnie wpuszczał inspektorów, że nawet Rosja i Chiny poparły rezolucję. Tak - rezolucja został przyjęta jednogłośnie. Kolejna manipulacja. Wygrała tam pamięć działań Iraku na przestrzeni poprzednich kilkunastu lat. Propaganda i izometryczny rzut labu nie spowodowałyby podjęcia takiej rezolucji wobec Szwajcarii - prawda? Więc dlaczego zadziała wobec jednego kraju a nie zadziała wobec innego? Dlatego, że Szwajcarzy w ciągu ostatnich lat nie napadli na Kuwejt czy Iran. Tego jednak humanizm nie pozwala zauważyć? :) O, kolega symetrysta? Symetryzm nowym nurtem humanizmu i nauk o systemach społecznych?
Cóż - Kurdowie z Turkami mieli gorącą przeszłość, ale wielokrotnie siadali do rozmów i obecnie są w trakcie rozejmu i procesu pokojowego. Turcy zabili w ciągu 28 lat około 5800 cywilów kurdyjskich. Saddam zabił w ciągu kilku miesięcy 1988 roku 200 000 cywilów kurdyjskich. Różnica jest widoczna dla każdego (nawet humanisty, jednak Ty jej nie zauważasz, dlaczego?) - dlatego tez inaczej traktuje się Turcję a inaczej potraktowano Irak.

Zrozumiałem przekaz  :evil:. Prostuję, pensję przyjmuję w złotówkach  :evil:.
Wiesz ilu cywilów w Iraku zginęło w czasie wprowadzania tam amerykańskiej demokracji. O ile mnie pamięć nie myli, to ok. 300 tys., czego dowiedzieliśmy się z wiki leaks, czyli z raportów samych Amerykanów.
Jeszcze raz to napiszę każda wojna to zło i nie ma na niej zwycięzców, są tylko ofiary. Zgadzam się również, że to politycy wojny organizują i inicjują i, że faktycznie część z nich jest wykształcona. Ale czy oni na nich giną? Raczej nie, chyba, że kilku, symbolicznie, żeby się ludziom wydawało, że jakaś sprawiedliwość musi być - nawet wysocy oficjele III Rzeszy już w latach 50-60. mieli ciepłe posady na państwowym i prywatnym w RFN, a jeden ze zbrodniarzy był nawet latami burmistrzem... Co z tego wynika? Otóż ofiarami wojen polityków są zwykli ludzie, których się na siebie szczuje. Doprowadza się emocjonalnie do stanu, w którym odmawiają człowieczeństwa innym. Dokładnie to zrobiono żołnierzom rosyjskim. To nie nie ta ciemnota zakaukaska sama sobie wymyśliła wojnę, ale jej rękami się ją robi. To znaczy, że tylko oni są winni? Nie, jakby ich wysłano sadzić kwiatki, to by sadzili... Tak więc wszyscy są winni, a nakręcanie spirali agresji prowadzi do jeszcze większej agresji i to wiemy też z historii. 

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 21, 2022, 13:12:05 »
Pojechałeś kolejny raz i to grubo.
Mam taki zawód, że skończone studia stanowiły jedynie wstęp i od 30 lat praktycznie nieustannie się uczę i podnoszę kwalifikacje, ale im jestem starszy i niby bardziej wykształcony, tym coraz bardziej jest mi bliska stara dewiza pewnego pewnie znanego Ci filozofa - "wiem, że nic nie wiem".
Gratuluję Ci dobrego samopoczucia i świetnej samooceny, której ja niestety nie mam. Kilka lat temu podczas egzaminu z filozofii (koniecznego etapu w uzyskaniu czegoś) trafiłem na trójkę profesorów, którzy mnie egzaminowali i byłem zachwycony poziomem wiedzy, kultury, pewną aurą, która ich otaczała. To była przyjemność obcowania z takimi ludźmi, to była prawdziwa INTELIGENCJA. Mimo spotkania w swoim życiu wielu profesorów, wykładowców, nauczycieli na palcach jednej ręki mogę wymienić ludzi, którzy swoją wiedzą, zachowaniem, kulturą, oczytaniem zrobiliby na mnie podobne wrażenie.
I dlatego tak, będę podtrzymywał twierdzenie, że komuna zniszczyła inteligencję, zamiast dając jakiś rodzaj zawodowego wykształcenia.
No a skoro ustaliliśmy już, że Ty jesteś ta ineligencja, a ja tylko wysoce wykształcony rzemieślnik to mogę bez żadnego skrępowania podpisać się pod słowami Kolegi Kelso o "małych barbarzyńskich przyjemnościach" :evil:
Życie najwyższą wartością jest jakby wpisane w moje DNA, ale jak to Jacek Fedorowicz kiedyś głosił o czerwonych "Oni pochodzą od zupełnie innej małpy" ;) , wobec czego nic nie sprawi mi większej przyjemności jak świadomość że zostaną cofnięci do epoki kamienia łupanego, świat się od nich odwróci i wtedy niech się dokształcają, to może zrozumieją dlaczego do tego doszło (przynajmniej mam nadzieję, że do tego dojdzie i wiele jestem w stanie aby to zobaczyć poświęcić  :evil: ).

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 21, 2022, 13:33:22 »
Życie najwyższą wartością jest jakby wpisane w moje DNA, ale jak to Jacek Fedorowicz kiedyś głosił o czerwonych "Oni pochodzą od zupełnie innej małpy" ;) , wobec czego nic nie sprawi mi większej przyjemności jak świadomość że zostaną cofnięci do epoki kamienia łupanego, świat się od nich odwróci i wtedy niech się dokształcają, to może zrozumieją dlaczego do tego doszło (przynajmniej mam nadzieję, że do tego dojdzie i wiele jestem w stanie aby to zobaczyć poświęcić  :evil: ).

Nie żebym się przy...czepiał. Właśnie sprzeniewierzyleś się wartością, którym przysięgaleś, w mojej opinii. Przyznasz, że twój pół-tajemniczy wpis, bezbłędnie określa twoją profesję? Nie? To sorry, moja wyobraznia zadziałała.

PS.
Wspominalem już że premiera "Testamentu Przedwiecznych" na jesieni :D ?

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 21, 2022, 15:06:21 »
W chwili obecnej, nie można w naszym kraju napisać iż Ukrainiec, próbował ukraść samochód pewnej pani sportowiec.

Wszystko ok, tylko po co szerzycie nieprawdziwe informacje siane kto wie, czy nie przez ruskich trolli na twarzo książce? ;D To nie był Ukrainiec tylko Gruzin, o czym w końcu powiedziała sama Włodarczyk :icon_kuleczka_162: https://sport.interia.pl/lekkoatletyka/news-anita-wlodarczyk-w-tym-roku-juz-nie-wystapi-jest-gorzej-niz-,nId,6096887.

Ps.
Tak na marginesie, my tu gadu gadu, czy musztarda była za ostra, a ogórki za mało słone, a tu być może zaraz będzie jakaś grubsza akcja z Litwą, czyli już z NATO. Już Raszyści jadą z tą swoją znaną demagogią, że będą musieli zadbać o swoich obywateli, którym dzieje się krzywda (to może być pretekst np. do powszechnej mobilizacji). :evil:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 21, 2022, 15:14:38 »
Opinie są różne.

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 21, 2022, 15:45:53 »
Nie żebym się przy...czepiał. Właśnie sprzeniewierzyleś się wartością, którym przysięgaleś, w mojej opinii. Przyznasz, że twój pół-tajemniczy wpis, bezbłędnie określa twoją profesję?

Jestem niedoskonały, grzeszny i świadom swoich braków i ograniczeń ;)
No ale cóż, może na tym zawodowym polu odpracuję/odpokutuję ;)
Jak to mawiał Jack Lemon w "Pół żartem, pół serio" "Nobody`s perfect" :)

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 21, 2022, 15:52:23 »
To prawie tak jak ja.
Również, pozwalam sobie na bycie nie-perfekcyjnym.

#nooffence

Pomógłbyś rannemu Rosjaninowi?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2022, 18:45:04 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 21, 2022, 16:28:21 »
Ciągniesz Chłopie  :evil:
Ale niech Ci będzie
TAK
I od razu, żebyś nie ciągnął więcej napiszę. Nie oglądam tych różnych filmików (ale nie krytykuję tych, którzy oglądają), co nie zmienia faktu, że podpisuję się oboma łapkami pod tym, co napisałem wcześniej.
Ot, taki dualizm niedoskonałego człowieczka ;)

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 21, 2022, 16:37:06 »
Luzik.
Myślę, że nie ma nic złego w normalnie prowadzonym dialogu, mimo skrajnie odmiennych poglądów na rzeczona sytuację.

Przyznam, że taki niby prowokacyjny ton, to celowe dziłanie przesiewowe.
Żeby pokazać że się da.
Przynajmniej, w wykonaniu starszych panów :D :D :D

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 21, 2022, 16:42:54 »
 :) Jakich starszych, duchem nadal młodych  :)