Przepraszam każdego kto się poczuł obrażony przez moje humanistyczne wykształcenie.
Ok, przepraszam, że mam wykształcenie humanistyczne i że o tym wspomniałem. To nie uchodzi w naszym poukładanym ideologicznie społeczeństwie... a jeszcze niedługo wasze dzieci dostaną przedmiot HiT i w ogóle wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane.... Nie chwalę się nim, tj. wykształceniem, po prostu chciałbym znać Wasze kompetencje, skoro wyrażacie aż tak radykalne i niespotykane w nowoczesnej nauce społecznej poglądy...
Odnośnie czepiania się szkoły i ponoć "religii". Nie czepiam się, tylko sobie wyobraziłem, że skoro religia to 2h dydaktyczne tygodniowo, to jest czas, żeby osoby prowadzące owe zajęcia mogły sporo mówić o etyce i moralności. Jednak z poziomu wyrażanych tutaj _niektórych_ poglądów, wnoszę, że nic takiego nie ma miejsca, skoro np. ludziom, istotom ludzkim, odmawia się człowieczeństwa. To nawet jest w sprzeczności z religią, nie tylko z moralnością świecką! Jak można nie dostrzegać, nawet w najgorszym osobniku, jego człowieczeństwa, pisać o nim "mięso", prosić, żeby nie nazywać ich "ludźmi"! Przecież każdy jest dzieckiem Bożym, dla każdego istnieje nadzieja na zbawienie, czyż nie?! To jedno z głównych przesłań naszej wiary. Jeszcze raz apeluję, jak nie do rozumu, to do serca, do wiary - jeszcze nie jest za późno!
I jeszcze jedno.
"No to szanowny Pan pojechał. Jak się nie ma argumentów, to pozostaje otoczyć się tarczą, zbudowaną na przekonaniu o wyższości własnego wykształcenia, własnych poglądów, własnej moralności itd. itp."
i zaraz po tym:
Oczywiście 
Stąd uwaga o niszczeniu inteligencji w poprzednim systemie.
Nie jest to trochę w sprzeczności? Masz do mnie pretensje, że się "chwalę" wykształceniem, że nie daj Boże uważam się za "inteligencję" (wstyd mi, ale tak jest), że to nie uchodzi etc. Czyż nie jest to wzięte rodem z komuny gdzie każdy był "równy"? Tam wykształciuch był źle widziany na tle zdrowej robotniczo-chłopskiej klasy, której poglądy były jasne, wyraźne i zgodne z linią partii... Wypisz i wymaluj jak Twoje.