Autor Wątek: Meta Quest Pro  (Przeczytany 15462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Meta Quest Pro
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 04, 2023, 22:16:07 »
Przepraszam za takie może mało merytoryczne pytanie, ale czy ktoś testował i porównywał Meta Quest 3, bo przed chwilą zacząłem szukać informacji o Pro, a skończyłem na 3 i wygląda, że mogą być ciekawe, niższa cena, większa rozdzielczość, szybszy procek, szybsze odświeżanie, takie same jak w Pro soczewki.
Gdzieś znalazłem filmik porównujący 3, 2 i Pro, między innymi w DCS-ie i przynajmniej dla mnie ostrość nieznacznie, ale jednak najlepsza wydawała się w 3, niewiele gorzej Pro, a 2 to już inna liga.
Ma ktoś jakieś doświadczenie?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 04, 2023, 23:11:02 »
Różnicy nie uświadczysz tak naprawdę między 3, a Pro pod tym względem. Ja wiem, że papier wszystko przyjmie i tak na logikę 2064x2208 wygląda lepiej niż 1800x1920, ale skoro te 1800x1920 da się ustawić na 3500x3500 to wtedy które by wygrały jakbym wtedy spojrzał przez Q3 ;)? Ja już się dawno przekonałem, że tak nie powinno się porównywac gogli, bo dziś upscaling robi swoje, a jedynym i ciągłym ograniczeniem jest nasza karta graficzna i CPU. Tak za 2 generacje GPU będzie dopiero ciekawie ;>.
Na papierze to jest dobra porównywarka parametrów: https://vr-compare.com/headset/metaquestpro i https://vr-compare.com/headset/metaquest3 , natomiast na filmiki z porównań obrazu nie patrz, one zawsze są po części zakłamane. Q3 nie mają Eye trackingu, a to przyszłość (dla mnie wciąż, bo tego nie ustawiałem jeszcze, a koniecznie chciałbym potestować DFR :evil:).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 04, 2023, 23:11:52 »
Problem z Q3 i DCS jest taki, że musisz mieć bardzo mocna maszynę żeby to uciągnąć. Q3 ma wyższą rozdzielczość niż pro i Q2. Coś jak Reverb G2, tylko że musisz mieć co najmniej 72fps, a nie 60 jak w G2. Do tego Q3 nie masz bonusów z DFR co też sporo pomaga (ma to tylko pro z tej trójki).  Jak ktoś kupuje dla stand alone to Ok, ale pcvr i DCS może być ciężko nawet z 4090 w 100% rozdzielczości.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 04, 2023, 23:16:25 »
Problem z Q3 i DCS jest taki, że musisz mieć bardzo mocna maszynę żeby to uciągnąć. Q3 ma wyższą rozdzielczość niż pro i Q2. Coś jak Reverb G2, tylko że musisz mieć co najmniej 72fps, a nie 60 jak w G2. Do tego Q3 nie masz bonusów z DFR co też sporo pomaga (ma to tylko pro z tej trójki).  Jak ktoś kupuje dla stand alone to Ok, ale pcvr i DCS może być ciężko nawet z 4090 w 100% rozdzielczości.

Nie no nie gadaj. Ja nie siedzę na natywnej (Broń Boziu). Mam około 3,2K na oko (z ogranicznikiem na FOV ale), więc mam podbicie na 150%, 72klatki w 98% sytuacji, stałe. Pewnie przy rozdzielczości default to nad Londynem miałbym i 72 ;>, latam bez reprojekcji, ona mi się nie podoba w Oculus. Nie wiem jakie masz ustawienia,  chyba, że latasz z MSAAx4 ;), moje załóżmy na High, ale bez śrubowania na maks wszystkiego.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 04, 2023, 23:21:52 »
Masz rację. 100%  rozdziałka to ok. Tylko to znów mało ostro. Chodziło mi bardziej o rozdzielczość ok. 3k px na oko, bo wtedy zaczyna być ostrzej. W DCS sporo zabierają mi chmury ma max. Inaczej nie mogę znieść tego problemu z ich wygładzaniem. Mam taki test w DCS - misja treningowa z nawigacji Mi 24. Tam jest ciężko na samym starcie i do tego ustawiam.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2023, 23:33:54 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 05, 2023, 19:09:32 »
Dzięki za informacje. Pewnie w końcu uaktualnię sprzęt (zabieram się do tego od 2 miesięcy i wciąż nie mogę sie zdecydować), a skoro uaktualnię to pewnie powoli przymierzę się do VR, ale wciaż jakoś nie mam faworyta, stąd te poszukiwania i wątpliwości.

« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 06, 2023, 16:17:25 »
Mam pytanie. Jak uruchamiacie Iłka na Queście? Na SteamVr,  OpenXR czy jeszcze jakoś inaczej?

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 06, 2023, 16:27:53 »
Tak samo jak z DCS MT, bez Steam, OpenXR (wraz z Open XR Toolkit), ale w tym wypadku wymaga to OpenComposite (OpenXR Toolkit Companion app) by to działało, bo natywnie iłek nie ma OXR.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2023, 18:07:56 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 06, 2023, 19:53:24 »
Dzięki. Coś sobie w sofcie strasznie namieszałem. Przez cały dzień walczyłem, bo DCS przestał się uruchamiać w VR. Potem DCS ruszył, ale za to Iłek tylko w Steam VR... Cały dzień stracony, ale wreszcie wszystko działa i można przystąpić do testów Questa Pro po kablu.   
Win10 64bit

« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 06, 2023, 21:51:42 »
Zdarza Wam się audio stuttering? Czasami też ścina mi obraz. Mam nie oryginalny kabel KIWI USB3. Zastanawiam się czy ten oryginalny by mógł rozwiązać ten problem. Ustawienia dałem takie jak Ty masz Yoyo, ale patrzyłem też inne. Sprawdzałem też różne sloty USB.

Jakość grafiki jest ok po przejściu na kabel. Czasem nawet jakby za ostro. Eksperymentuję trochę z sharpenem w opcji Linka vs Open XR toolkit. 
Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 06, 2023, 22:17:13 »
Zdarza Wam się audio stuttering? Czasami też ścina mi obraz. Mam nie oryginalny kabel KIWI USB3. Zastanawiam się czy ten oryginalny by mógł rozwiązać ten problem. Ustawienia dałem takie jak Ty masz Yoyo, ale patrzyłem też inne. Sprawdzałem też różne sloty USB.

Jakość grafiki jest ok po przejściu na kabel. Czasem nawet jakby za ostro. Eksperymentuję trochę z sharpenem w opcji Linka vs Open XR toolkit. 

Typowy objaw ustawienia encodera powyżej 500 i bug w ostatnim v59. Ja tego nie uświadczam bo nie korzystam z wbudowanych słuchawek. Albo latam na swoich głośnikach, albo na słuchawkach wkładanych do uszu ale JBL'a, żadnego stutteru.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 07, 2023, 13:06:25 »
OK, nie doczytałem, że takie problemy z tym softem ostatnio. Trochę różnych prób porobiłem, bo najbardziej chciałbym korzystać z głośników wbudowanych, ale jest różnie. Raz trzeszczy, raz nie, czasem od początku, a czasem tylko chwilami.
Dodatkowo potrafi być dosyć gładko z animacją, a potrafi czasami delikatnie rwać, pomimo, że np graf w DCS nie "spajkuje". Co raz mocniej zastanawiam się na oryginalnym kablem. Może uda mi się od kogoś pożyczyć na testy przed zakupem. Nie che wydawać 400pln na coś co będzie działać podobnie, bo to może być jakiś problem po stronie mojego chipsetu lub czegoś jeszcze innego. W każdym razie na ustawieniach, które tu zostały wrzucone ja grać nie mogę, muszę coś obniżać. Nie wiem jak polityka zwrotu w sklepie Mety w razie czego...

Co raz bardziej się przekonuję do tych gogli, ale jednak nie jest dla mnie prosty wybór pomiędzy Reverbem G2 a tym... Swoją drogą HP naprawdę kilka lat temu wyszła ze świetnym produktem. który trzyma się mocno do dziś. 

BTW Czy zastanawialiście się żeby zrobić downgrade softu i zablokować możliwości automatycznych update'ów? Widziałem, że są takie opcje na necie. Był jakiś soft, co każdy chwalił?
Win10 64bit

« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 07, 2023, 15:21:13 »
Tutaj jest strona (potwierdzona z kilku źródeł jako nie niebezpieczna pomimo takiej nazwy ;) ) z firmware do Questów.

https://cocaine.trade/

Nie mogę jednak na razie dokopać się do informacji, który warto zainstalować.

EDIT, ups teraz doczytałem, że: "Before attempting to manually update your Quest VR headset, it’s essential to ensure that the update you are trying to install is either a newer version or the same version as your current firmware. Otherwise, the update will fail."

Czyli chyba dobrą opcją jest po prostu zablokowanie automatycznych updatów, jeśli Meta tak z nami gra, i instalacja jakiś czas po weryfikacji innych użytkowników.     
Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 07, 2023, 17:03:48 »
Chyba podstawą jest nie mieć włączonego uczestnictwa w beta i wersjach niepublicznych. W sumie przed tą v59 nie było źle, ostatnia łatka trochę namieszała ale wróciło jakoś wszystko do normy.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 09, 2023, 07:14:00 »
A jaki w końca kupiłeś kabel?

www.yoyosims.pl