Autor Wątek: Pimax Crystal  (Przeczytany 6327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pimax Crystal
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 27, 2024, 23:51:59 »
Pimax ruszył z dość ciekawą opcją - Payment trial. Wpłacasz 200$ dostajesz gogle na próbę. Albo zwracasz po 15 dniach, albo dopłacasz różnicę i je zatrzymujesz. W przypadku zwrotu, oplata, nazwijmy ją kaucyjną, wraca do ciebie.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 21, 2024, 20:55:08 »
Pimax wchodzi z nowymi goglami Pimax Super - 12K, tylko pytanie co to uciągnie ;D.

Ja rozumiem, że niebawem premiera 5090, ale zdaje się od razu polecam brać dwie pod to. :D Druga ciekawa opcja to płatność, coś na sadzie też rat:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 21, 2024, 21:39:17 »
Pimax wchodzi z nowymi goglami Pimax Super - 12K, tylko pytanie co to uciągnie ;D.
Bo te gogle są do szachów i bierek a nie DCS-a.  ;D
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2024, 12:35:36 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 22, 2024, 10:50:03 »
Chyba nie do końca rozumiem ten nowy system płatności. Na przykład, jeśli teraz chciałabym kupić Crystal Light, to aktualnie widzę cenę 700 euro, która obejmuje już przesyłkę i podatek. Czy w takim razie, aby grać w DCS, muszę jeszcze dokupić ten ich cały "Pimax Prime", czy jest to opcjonalne?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 22, 2024, 11:15:37 »
Chyba nie do końca rozumiem ten nowy system płatności. Na przykład, jeśli teraz chciałabym kupić Crystal Light, to aktualnie widzę cenę 700 euro, która obejmuje już przesyłkę i podatek. Czy w takim razie, aby grać w DCS, muszę jeszcze dokupić ten ich cały "Pimax Prime", czy jest to opcjonalne?

Tam jeszcze jest jakaś promocja, że dostajesz 15000 mil za coś do DCS. Nie zgłębiałem tematu:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Września 27, 2025, 19:02:38 »
Pimax ma zamiar wprowadzić coś takiego, ale jak zawsze, dużo marketingu, a wyjdzie to co wyjdzie ;D.
https://pimax.com/blogs/blogs/pimax-dream-air-the-world-s-smallest-full-feature-8k-vr-headset

Wygląda to ciekawie, przynajmniej na papierze (poszli w lepsze Pancake w końcu, FOV za to jak w Questach, rozdzielczość i monitorki ciekawe no i 170 gram ponoć). Wyglądem trochę przypominają mi te od Apple.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Września 27, 2025, 19:20:32 »
Te micro OLEDy mają też być w Pimaxach super.
A ponieważ przyśpieszyli i zaczynają realizować dostawy zgodnie z harmonogramem, to kto wie, może w okolicach końca/początku roku będą.
Ja już się nie mogę doczekać moich okularków, dostałem maila, że już niby kończą robić/zrobili i teraz faza testów, a jak się skończy dostanę powiadomienie o szykowaniu wysyłki. Według harmonogramu w pierwszej połowie października powinienem otrzymać (aby nie zapeszyć tfu, tfu ;)  ).
Dostanę to wpadniesz i zobaczysz :) 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Września 28, 2025, 09:42:40 »
Jest też wersja SE tych Dream Air, gorsza rozdzielczość (ale to dalej jest ok) i lekko mniejszy FOV: https://pimax.com/pages/dream-air-se/?ref=gbc. Niby pierwsze dostawy w grudniu. Trzeba poczekać i tak na recenzje od użytkowników.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Października 17, 2025, 22:35:03 »
Kupiłem Pimax Crystal Super 50PPD , obraz , kolory  mega duża różnica w porównaniu z Reverb G2. jedyny minus to "mura" czyli cos jakby ponczocha która widac na dle jasnych powierzchni typu chmury :(.
Jeśli ktoś ma ochotę potestować  zapraszam do Szczecinka :) mam DCS i MSFS 2020.

« Odpowiedź #24 dnia: Października 18, 2025, 10:43:49 »
Ooo super, napisz coś więcej, o wydajności, o ustawieniach.
Ja zamówiłem wersję 57ppd i teoretycznie niby już jest testowana przed wysłaniem, ale coś to trochę już trwa.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Października 18, 2025, 10:56:06 »
Kupiłem Pimax Crystal Super 50PPD , obraz , kolory  mega duża różnica w porównaniu z Reverb G2. jedyny minus to "mura" czyli cos jakby ponczocha która widac na dle jasnych powierzchni typu chmury :(.
Jeśli ktoś ma ochotę potestować  zapraszam do Szczecinka :) mam DCS i MSFS 2020.

No nie, przesiadka z Reverba to skok w kosmos ;D. Pobaw się i daj znać jakie plusy i minusy. Jaki ustawiłeś sobie FOV przy okazji i jaką dałeś częstotliwość?

Ooo super, napisz coś więcej, o wydajności, o ustawieniach.
Ja zamówiłem wersję 57ppd i teoretycznie niby już jest testowana przed wysłaniem, ale coś to trochę już trwa.

Ta whiskey aktualna? Bo miał być wrzesień, teraz już połowa października, a ja mówiłem, że nie wcześniej niż początek listopada.  ;D ;D ;D
Generalnie ja Pimaxowi nie wierzę, w żadne słowo ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Października 18, 2025, 12:43:15 »
Nie siej defetyzmów ;) 
Przyjdzie, wpadniesz, potestujemy, a i płyny się znajdą ;)

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 17, 2025, 23:52:30 »
Z opóźnieniem, ale w końcu gogle dotarły. Jednak w ostatniej chwili zdecydowałem się na wersję 50ppd (dostałem przed wysyłką maila z pytaniem, którą wersję wybieram, 50, 57 czy ultrawide).
Ostatnio pojawiły się filmiki i posty, że w wersji 57ppd obraz rzeczywiście jest ciut lepszy niż w 50ppd (gdzie i tak jest świetny :)  ) , ale do symków to fov w 57ppd jest zdecydowanie za małe.
Goggle prawdziwy plug and play, podłączyłem, wgrałem pimax play, zaktualizowałem pimax play, wgrałem też steam vr i odpaliłem dcsa i poza problemem z centrowaniem (w 2d jakoś nie musiałem nic centrować, a w track ir miałem przypisany przycisk do centrowania), znalazłem w ustawieniach dcsa przycisk centrowania kamery i wszystko poszło (dzięki YoYo :)  ).
Zapomniałbym o wyłączeniu/zablokowaniu jednego wyjścia USB gdzie miałem podpięty joy od warthoga (pedałki i przepustnica działały), na szczęście miałem jeszcze kilka wolnych portów.
Czy to trwałe zablokowanie tego portu, czy chwilowe sprawdzę, przy kolejnym uruchomieniu.
Teraz tylko muszę się wczytać w ustawienia, podejrzeć rekomendacje, potestować, wybrać optymalne ustawienia, oswoić błędnik - wciaż daje o sobie znać, ale znowu ciut mniej no i nauczyć się latać bez patrzenia na klawisze, czyli wyrobić sobie pamięć mięsniową.
A okularki - miazga, obraz rewelacyjny :)

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 19, 2025, 10:52:05 »
Kolejne wrażenia z użytkowania (nadal w miarę na gorąco).
W niektórych opiniach znajdywanych w sieci można było znaleźć wypowiedzi o słabej jakości słuchawek montowanych w standardzie i o nienajlepszej ergonomii.
Mam wersję standardową, acz dostałem przed kilku dniami emaila od pimaxa (jeszcze przed przysłaniem gogli) o wysyłce i tych lepszych słuchawek (wymienialne) i lepszego ergonomicznego paska, co o tyle mnie zdziwiło, że nie zamawiałem, ale może chcą mi wynagrodzić czekanie, zobaczymy :)
No w każdym razie wracając do dźwięku i ergonomii. Nie jestem audiofilem, acz muzyki słucham dużo i na okrągło, sprzęt w domu i w samochodzie mam raczej lepszy niż gorszy, acz jakieś drobne ubytki słuchu po zapaleniu uszu przed kilku laty też mam. I dla mnie ten dźwięk jest absolutnie poprawny, nie wydaje mi się by był gorszy od posiadanego zestawu głośnikowego Logitecha jaki mam podpięty pod kompa (5 głośników + bass + konsola sterująca).
Pierwszego dnia jak usiadłem i zacząłem się bawić to kilka godzin minęło jak z bicza trzasnął. OK, bawiłem się, zdejmowałem, ustawiałem, bawiłem się i tak w kółko, ale nie odczułem tej niby olbrzymiej wagi, powiedziałbym że nawet na tym standardowym pasku było co najmniej poprawnie, po prostu gogle mi nie przeszkadzały cieszyć się zwiedzaniem virtualnego domku, czy lataniem Viperkiem.
Gruby kabel ciągnący się jest na tyle fajnie poprowadzony, że też się o nim całkowiecie zapomina, jedyne co, ponieważ siedzę przy biurku, a nie łażę po pokoju, to jak dla mnie mógłby być zdecydowanie krótszy by się nie poniewierał po dywanie, albo więc zainstaluję sobie jakieś mocowanie na zwinięty kabel z boku biurka albo zainwestuję w zdecydowanie krótszy.
Kolejna rzecz taki bajer programowy, nie wiem czy to jest we wszystkich goglach, wydaje mi się, że gdy byłem u YoYo i testowałem jego gogle to takiego bajeru nie było, albo byłem tak podekscytowany, że jakoś nie zobaczyłem.
Ale do rzeczy, gdy się zakłada gogle, przed oczami wyświetla się okienko pokazujące pozycję, to znaczy sugerujące, że trzeba gogle poprawić, zsunąć, gdy są we właściwej pozycji, okienko znika. Czy jest jakieś przełożenie na komfort, jakość pola widzenia? Wydaje mi się, że o ile na początku zakładałem te gogle jakby płycej i na tle innego obrazu cały czas miałem to okienko to rzeczywiście pozycja gogli była jakby mniej wygodna, po poprawieniu ze zdziwniem stwierdziłem że jest wygodniej, a okienko zniknęło. Czy ta drobna poprawa pozycji miała wpływ na jakość wyświetlanego obrazu- nie jestem pewien.
Automatyczne ustawianie IPD, bo z tym podobno też kilka miesięcy temu był problem, zdaje się, że poprawili, u mnie gogle ustawiły i trzymają tę wartość i wydaje mi się, że jest właściwa, ale z ciekawości i dla pewności sprawdzę sobie gdzieś u optyka, aczkolwiek jakby było źle to bym źle widział (mam doświadczenie z pracy pod mikroskopem i z tego co pamiętam ustawiałem podobne wartości, właśnie kierując się jakością obrazu).
Śledzenie, bo z tym też podobno kilka miesięcy temu zdarzały się problemy (gogle nie wymagają żadnych latarni, niby jest zalecane jakieś tam odpowiednie oświetlenie pokoju, ale usiadłem po prostu przy biurku przy normalnym poziomie oświetlenia - lubię złaszcza jesienią, zimą intensywne światło, lampę sufitową mam nad głową i ciut z tyłu po lewej stronie, a przede mną duży monitor 32) i absolutnie nie zauważyłem żadnych niedokładności czy najmniejszego dryfu.
Po szybkości wypuszczania oprogramowania pimax play (na przestrzeni bodajże trzech miesięcy jest to już kolejna edycja), widać że pimax mocno wszelkie zgłaszane błędy poprawia i chyba robi to skutecznie.
I to na tyle na gorąco, w miarę testowania jak coś wyjdzie to się pochwalę lub skrytykuję.
Jedna rzecz, zdecydowanie gogle wymagają mocnego sprzętu (mam 4090), tu sporo zabawy przede mną, muszę poczytać dokładnie wszelkie porady, potestować i pocyzelować.
Ale obraz masakra, rewelacyjny, w kabinie Vipera, wszelkie najmniejsze nawet przełączniki, napisy, ekrany, wszystko czytelne, kolory bardzo intensywne, powiedziałbym soczyste :) 

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 01, 2025, 22:27:51 »
Pod tym linkiem jest dobry poradnik jak ustawić google pod DCS:
https://pimax.com/pages/pimax-crystal-super-the-ultimate-dcs-setup-guide

Gram na 7900xtx, 9800x3d i wydajność przy tej rozdzielczości mnie bardzo mile zaskoczyła.