Z opóźnieniem, ale w końcu gogle dotarły. Jednak w ostatniej chwili zdecydowałem się na wersję 50ppd (dostałem przed wysyłką maila z pytaniem, którą wersję wybieram, 50, 57 czy ultrawide).
Ostatnio pojawiły się filmiki i posty, że w wersji 57ppd obraz rzeczywiście jest ciut lepszy niż w 50ppd (gdzie i tak jest świetny

) , ale do symków to fov w 57ppd jest zdecydowanie za małe.
Goggle prawdziwy plug and play, podłączyłem, wgrałem pimax play, zaktualizowałem pimax play, wgrałem też steam vr i odpaliłem dcsa i poza problemem z centrowaniem (w 2d jakoś nie musiałem nic centrować, a w track ir miałem przypisany przycisk do centrowania), znalazłem w ustawieniach dcsa przycisk centrowania kamery i wszystko poszło (dzięki YoYo

).
Zapomniałbym o wyłączeniu/zablokowaniu jednego wyjścia USB gdzie miałem podpięty joy od warthoga (pedałki i przepustnica działały), na szczęście miałem jeszcze kilka wolnych portów.
Czy to trwałe zablokowanie tego portu, czy chwilowe sprawdzę, przy kolejnym uruchomieniu.
Teraz tylko muszę się wczytać w ustawienia, podejrzeć rekomendacje, potestować, wybrać optymalne ustawienia, oswoić błędnik - wciaż daje o sobie znać, ale znowu ciut mniej no i nauczyć się latać bez patrzenia na klawisze, czyli wyrobić sobie pamięć mięsniową.
A okularki - miazga, obraz rewelacyjny