Autor Wątek: Słuchawki i mikrofon  (Przeczytany 26180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Słuchawki i mikrofon
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 10, 2013, 21:24:23 »
Odświeżam mój problem słuchawek. Niestety, słuchawki były sprzedawane jako sprawne, a w rzeczywistości są uszkodzone. Dokładnie jest uszkodzony kabel i przewód został zmostkowany w słuchawce dając efekt mono. Muszę kupić nowy przewód i dżeki. Dzięki uprzejmości mojego kolegi słuchawki będą działały tak jak należy.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 10, 2013, 23:20:53 »
Dojechały do mnie z Amazon.de słuchawki Big Ben X Gaming HS 20 w niesamowicie szybkim tempie - 4 dni z weekend-em. Słuchawki zostały zakupione jako "Używane - stan bardzo dobry/Top stan - 6 miesięcy gwarancji". Pierwsze wrażenia pozytywne. Słuchawki przeznaczone są do konsol PS3/PC i XBoxa/PC dla użytkowników posiadających konsole lub chcących którąś zakupić to istotna informacja. Dla posiadaczy tylko PCeta nie ma to znaczenia.
Słuchawki posiadają dosyć długi, solidny kabel na którym znajduję się około 40-50 cm od lewej słuchawki sterownica funkcjami słuchawek: - VOL +, PC/KONSOLA, WŁ/WYŁ MIC, - CHAT +. Podłączenie słuchawek można zrealizować za pomocą: 2 x jack 3,5 mm(mic, słuch) lub USB. Rozdzielenie kabla na dwa jack-i i wtyczkę USB to chyba jedno z najsłabszych ogniw w tych słuchawkach.
Po krótkich testach-sesjach na Teamspeaku i multi w DCS-ie nikt z z rozmówców teamspeakowych czatów nie narzekał na kiepską jakość dźwięku z mojej strony, więc mikrofon spełnia dobrze swoją rolę, jest na naprawdę solidnym, metalowym, regulowanym ramieniu, które można w sobie upatrzony i odpowiedni sposób ustawić. Rama słuchawek jest metalowa przez co nie są one najlżejsze, głowy nie urywają ale zakładając je wiemy że mamy słuchawki na głowie. Muszle dobrze izolują dźwięki zewnętrzne, odsłuch z Teamspeaka bez zarzutu. Bardzo fajnie brzmią łopaty Huey-a w DCS-ie, innych symulacji i gier jeszcze nie testowałem. Odsłuch muzyki z Youtuba fajny, internetowa Eska czy RMF MAXXX z Aimpa brzmią super po włączeniu korektora super-super. Basy są na świetnym poziomie i głęboko dudnią, jak dla mnie 5 z plusem(Nigdy nie miałem lepszych). Muszle dokładnie przylegają do uszu, powiedziałbym nawet, że docisk mógłby być lżejszy, mam nadzieję że z upływem czasu "wyrobią" się i nie będzie to zbyt uciążliwe przy dłuższej nasiadówce przy komputerze.
Podsumowując: generalnie słuchawki zakupiłbym raz jeszcze, za tą kasę czyli 29 Euro z przesyłką "lotniczych muszli" niestety nie ma i nie będzie, tym bardziej, że odsłuch jest naprawdę niezły, co jest oczywiście indywidualnym i subiektywnym odczuciem każdego ich użytkownika.
Jutro Cygan będzie miał okazję je małym stopniu przetestować, mam nadzieję, że wyrazi tu też swoja krótką opinię.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 11, 2013, 18:37:42 »
Tak trochę na wesoło :D. Wprawdzie nie mają mikrofonu... http://www.urdesign.it/index.php/2013/12/10/zimouns-cardboard-headphones/
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 17, 2013, 15:16:48 »
Słuchawki zrobione. :) Teraz grają tak jak powinny. Przewód był uszkodzony na kostce od której jest rozejście na dżeki.

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 17, 2013, 16:47:23 »
Słuchawki zrobione. :) Teraz grają tak jak powinny. Przewód był uszkodzony na kostce od której jest rozejście na dżeki.

Gratuluję, do mnie właśnie dojechały z Amazona.de nowe BigBeny, które zdecydowałem się zakupić po testach używek, dodatkowo dzięki Cyganowi i jego modyfikacji czyli wymianie"Headset Ear Seal"na większe teraz komfort pracy z nimi jest o wiele większy.
7WEDS

« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 18, 2013, 19:09:40 »
Zrobiłem dzisiaj to samo co JacD. Tzn poszedłem rano do chłopaków i spytałem się czy nie mają zapasowych "wygłuszaczy" czy jak to zwał do THLa na zbyciu. Mieli. :D Po powrocie do domu szybka wymiana i przymiarka. Szok. Uczucie jak bym miał zupełnie inne słuchawki na głowie. Po pierwsze te nasze poduszki są większe i ucho znajduje się  wewnątrz, a nie jest zgniatane. Po drugie poduszki od Saiteka są strasznie twarde, przynajmniej u mnie (te które dostałem dzisiaj są miękkie), co przy dłuższym używaniu powodowało dyskomfort, lekki ból małżowiny usznej. Ostatnia rzecz którą zauważyłem to odczucie wagi słuchawek. Wiem że to śmiesznie zabrzmi, ale mam wrażenie że słuchawki zrobiły się lżejsze, wygodniejsze.
 Dzięki Cygan za sugestie. Masz plusa u mnie. ;)

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 18, 2013, 22:09:15 »
Miałem coś napisać o własnych odczuciach ale najważniejsze Jacd i Rafał już napisał . Jedyne co mogę dodać że design czyli wygląd zewnętrzny jest  na wysokim poziomie. Słuchawki wyglądem przypominają popularne David&Clark a z FlightComm które również posiadam i używałem w pracy są niemal identyczne...nawet kolor ten sam. Jedyna różnica to np. to że pałąk i muszle słuchawek posiadają cieńsze ścianki przez co maja mniejsza wagę i wydaja się delikatne względem tych typowo lotniczych. Mikrofon jak każdy zauważy jest innej budowy niż te w profesjonalnych, ale to już mało istotne.
Fonia też nie budzi zastrzeżeń - nie jestem audiofilem. W ramach testów wykonałem jeden lot treningowy APASQ . Mówiąc krótko jak dla mnie są naprawdę OK. Jedyna wada to wspomniane poduszki słuchawek . Tutaj niestety każdy musi poradzić sobie we własnym zakresie. Trzeba szukać wygodnych i na pewno większych poduszek niż te fabryczne które będą pasowały w do zestawu.
Ja swoje słuchawki już odebrałem  :)
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 18, 2013, 23:41:21 »
...Ja swoje słuchawki już odebrałem  :)
Zwrotów nie przyjmuję, hehehe, jeszcze Boczek i założymy BigBen Virtual Band
7WEDS

« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 28, 2013, 23:12:24 »
Czołem,

Po dwóch dniach wsłuchiwania się w Big Bena :) mogę z czystym sumieniem polecić je graczom ale nie tylko. Audiofilem nie jestem co prawda, lecz w 80 % czasu odsłuchu spędziłem na zabawie z kawałkami "różnej maści". Miałem kilka słuchawek z mikrofonem (to ważne stwierdzenie - bo słuchawki do audio mam i to nie w ciemię bite) ale takiej jakości dźwięku jeszcze nie uświadczyłem. Bas głęboki i mocny. W porównaniu z Panasonicami do audio, tony wysokie lekko zaniżone. Jakość mikrofonu testowana na TS3 i SKYPE - czysto i głośno. Wykonanie słuchawek jest na poziomie. Nie błyszczą się i nie są miłe w dotyku  :evil: , po prostu są zrobione solidnie. Co najważniejsze - działają jak powinny.
Może to placebo ale zrezygnowałem z Panasonic'ów na rzecz Big Bena, jak na razie. Z czystym sumieniem polecam te słuchaweczki :)

PS.: Jacek dzięki :).

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 29, 2013, 13:20:21 »
Czołem,

Po dwóch dniach wsłuchiwania się w Big Bena :) mogę z czystym sumieniem polecić je graczom ale nie tylko. Audiofilem nie jestem co prawda, lecz w 80 % czasu odsłuchu spędziłem na zabawie z kawałkami "różnej maści". Miałem kilka słuchawek z mikrofonem (to ważne stwierdzenie - bo słuchawki do audio mam i to nie w ciemię bite) ale takiej jakości dźwięku jeszcze nie uświadczyłem. Bas głęboki i mocny. W porównaniu z Panasonicami do audio, tony wysokie lekko zaniżone. Jakość mikrofonu testowana na TS3 i SKYPE - czysto i głośno. Wykonanie słuchawek jest na poziomie. Nie błyszczą się i nie są miłe w dotyku  :evil: , po prostu są zrobione solidnie. Co najważniejsze - działają jak powinny.
Może to placebo ale zrezygnowałem z Panasonic'ów na rzecz Big Bena, jak na razie. Z czystym sumieniem polecam te słuchaweczki :)

PS.: Jacek dzięki :).

Czyli generalnie można uznać, że za niewielką kwotę około 150 PLN * można mieć słuchawki o "rasowym" wyglądzie, których cokolwiek będące i grające w środku daje nie najgorszy dźwięk, nie tylko w simach ale i w zwykłym użytkowaniu, a po niewielkich "Cyganowych" modyfikacjach korzystanie z nich może być jeszcze przyjemniejsze. Podsumowując: słuchawki nie są długo w użytkowaniu, jednakże myślę, że można je polecić i mieć za niezbyt wygórowana cenę virtulotniczy gadżet.
Oczywiście i tak jak napisałem wcześniej: odbiór audio jest indywidualnym i subiektywnym odczuciem każdego użytkownika.

* cena z Amazon.de w stosunku do ceny podobnych słuchawek jak Razer BlackShark czy rzadko już dostępnych Saitek Pro Flight Headset.

PS
Boczek niech służą dobrze i długo :)
7WEDS

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 30, 2013, 13:09:32 »
Zachęcony Waszymi opiniami czekam na swoje Bigbeny z Amazona.de. O jakiej modyfikacji była mowa?
"o niewielkich "Cyganowych" modyfikacjach korzystanie z nich może być jeszcze przyjemniejsze"

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 31, 2013, 17:52:33 »
Zachęcony Waszymi opiniami czekam na swoje Bigbeny z Amazona.de. O jakiej modyfikacji była mowa?
"o niewielkich "Cyganowych" modyfikacjach korzystanie z nich może być jeszcze przyjemniejsze"

Mowa była o Headset Ear Seal czyli nakładki na słuchawki, poniżej link:

http://www.plar.pl/shop/product_info.php?products_id=85

Generalnie drogi i niechodliwy towar w Polandii :(
7WEDS

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 07, 2014, 16:40:33 »
Fajne te słuchawki BigBen'a i mają dobrą cenę. Chciałem je kupić na amazon.de ale oni mają jakieś ograniczenia i nie robią wysyłki do Polski.
Jak to obeszliście?

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 07, 2014, 17:32:14 »
Kup od Eliware, nie mają żadnych ograniczeń, ja kupiłem 4 sztuki bez żadnych problemów.
7WEDS

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 07, 2014, 18:17:02 »
JacD WIELKIE dzięki za informację. :-)

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090