Dojechały do mnie z Amazon.de słuchawki Big Ben X Gaming HS 20 w niesamowicie szybkim tempie - 4 dni z weekend-em. Słuchawki zostały zakupione jako "Używane - stan bardzo dobry/Top stan - 6 miesięcy gwarancji". Pierwsze wrażenia pozytywne. Słuchawki przeznaczone są do konsol PS3/PC i XBoxa/PC dla użytkowników posiadających konsole lub chcących którąś zakupić to istotna informacja. Dla posiadaczy tylko PCeta nie ma to znaczenia.
Słuchawki posiadają dosyć długi, solidny kabel na którym znajduję się około 40-50 cm od lewej słuchawki sterownica funkcjami słuchawek: - VOL +, PC/KONSOLA, WŁ/WYŁ MIC, - CHAT +. Podłączenie słuchawek można zrealizować za pomocą: 2 x jack 3,5 mm(mic, słuch) lub USB. Rozdzielenie kabla na dwa jack-i i wtyczkę USB to chyba jedno z najsłabszych ogniw w tych słuchawkach.
Po krótkich testach-sesjach na Teamspeaku i multi w DCS-ie nikt z z rozmówców teamspeakowych czatów nie narzekał na kiepską jakość dźwięku z mojej strony, więc mikrofon spełnia dobrze swoją rolę, jest na naprawdę solidnym, metalowym, regulowanym ramieniu, które można w sobie upatrzony i odpowiedni sposób ustawić. Rama słuchawek jest metalowa przez co nie są one najlżejsze, głowy nie urywają ale zakładając je wiemy że mamy słuchawki na głowie. Muszle dobrze izolują dźwięki zewnętrzne, odsłuch z Teamspeaka bez zarzutu. Bardzo fajnie brzmią łopaty Huey-a w DCS-ie, innych symulacji i gier jeszcze nie testowałem. Odsłuch muzyki z Youtuba fajny, internetowa Eska czy RMF MAXXX z Aimpa brzmią super po włączeniu korektora super-super. Basy są na świetnym poziomie i głęboko dudnią, jak dla mnie 5 z plusem(Nigdy nie miałem lepszych). Muszle dokładnie przylegają do uszu, powiedziałbym nawet, że docisk mógłby być lżejszy, mam nadzieję że z upływem czasu "wyrobią" się i nie będzie to zbyt uciążliwe przy dłuższej nasiadówce przy komputerze.
Podsumowując: generalnie słuchawki zakupiłbym raz jeszcze, za tą kasę czyli 29 Euro z przesyłką "lotniczych muszli" niestety nie ma i nie będzie, tym bardziej, że odsłuch jest naprawdę niezły, co jest oczywiście indywidualnym i subiektywnym odczuciem każdego ich użytkownika.
Jutro Cygan będzie miał okazję je małym stopniu przetestować, mam nadzieję, że wyrazi tu też swoja krótką opinię.