Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 274765 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #735 dnia: Kwietnia 26, 2009, 14:14:47 »
Online polatam, ale póki co laik jestem. Wole polatać w kampanii :D No nic, nie polegam na AI więcej, niech robią co chcą.

« Odpowiedź #736 dnia: Kwietnia 26, 2009, 16:19:59 »
Najlepiej już podczas taxi dać wiadomość do Elementu "Return to Base" xP

« Odpowiedź #737 dnia: Maja 02, 2009, 03:26:56 »
Czesc mam Falcona Allied Force golego (nie instalowalem zadnych patchy) dziala bez wiekszych problemow i w sumie moglby taki zostac tylko ze chce zainstalowac kokpity stopworks. Zeby to zrobic musze gre zpaczowac, na stronie lead persuit jest patch 1.0.13 i teraz pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow po fachu :004: Czy ten patch nie popsuje mi Falcona (znaczy czy gra jest po nim nadal stabilna), czy wnosi on cos nowego do gry i oczywiscie czy dzialaja pod niego wspomniane kokpity? Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.
I jeszcze pytanie wiem ze moge dostac w kolano:) moze ktos wie jak zdobyc niecalkiem legalne kokpity? Nie nie jestem zlodziejem mam zamiar kupic legalne w przyszlym miesiacu po wyplacie 1 :)(maj niestety odpada straszne wydadki bede z kasa na styk) z tym ze to caly miesiac czekania:|
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 03:35:35 wysłana przez dzik »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #738 dnia: Maja 02, 2009, 08:29:09 »
Czekanie uszlachetnia a co do kolana to nie mam pewności czy nie skończy się raczej na dekapitacji.
Patch'e jak sama nazwa wskazuje są do łatania (w domyśle dziur, niedoróbek) tak więc odpowiedź na to Twoje pytanie jest oczywista  :006:(a raczej - sam sobie mogłeś na nie odpowiedzieć)

« Odpowiedź #739 dnia: Maja 03, 2009, 05:34:44 »
Dobra kumam poczekam, na swoje usprawiedliwienie mam tylko ze bylem mocno ujarany byla 3 w nocy, strasznie sie nudzilem (bezsennosc po rzuceniu przez dziewczyne) i koniecznie chcialem z kims pogadac :002:

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #740 dnia: Maja 05, 2009, 22:53:35 »
  Witam wszystkich serdecznie.

Mam irytujący mnie problem przy użyciu bomb LGB. Laser zapalony, cel Locked, wysokość lotu 12000 ft szybkość 350, lot dokładnie poziomy (bez choćby chwilowego przesłaniania promienia lasera), wskażnik aktywności lasera miga przez ostatnie 8 sekund
a bomba spada jak MK84 czasami o kilkaset stóp od celu. Na kilkadziesiąt prób raz udało mi się trafić chyba przez przypadek. Jedyna rzecz którą wtedy być może zrobiłem to użycie
klawisza Cage/Uncage (U)  co wg dokumentacji ma sens w przypadku Maverick'a a nie LGB.
Na wszystkich symulatorach jakimi "latałem" użycie LGB było łatwizną. Pewnie robie jakiś dziecinny błąd, ale zaczynam mieć dość. W kampani we wszystkich misjach niszczenia małych mostów muszę używać zwykłych MK (czasami retailed) oczywiście z małej wysokości bo specjalnie nieprzepadam za nalotem dywanowym, zaś marnotrawienie Maverick AGM65G na zdemontowanie "kładki na strumyku" jest jak dla mnie nie do przyjęcia.

Będę wdzięczny zawszelką pomoc.

PS. Czy nie macie może wrażenia że zasięg rażenia odłamków MK84 jest ciut za mały. Zrzuciłem takie coś z ~1000 ft  przy 450 kn i nic mi się nie stało !!!
(F4 AF + patch 1.0.13).

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #741 dnia: Maja 05, 2009, 23:04:42 »
Co do LGB odpowiedź jest banalna: laser należy uzbroić kilka chwil przed zrzutem i zaraz po impact znowu wyłączyć bo przegrzany nie działa prawidłowo (jest to cecha chaakterystyczna AF w innych wersjach tak nie ma).

Co do MK-84 to zrób sobie próbny zrzut z ~200 ft@300 knots ;)

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #742 dnia: Maja 05, 2009, 23:10:42 »
Dzięki Wacha.

Zaraz zbombarduję jakiś mostek za pomocą LGB, ale z 200 ft to ja MK84 zrzucać nie będę (boję się :004:).

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #743 dnia: Maja 06, 2009, 00:26:48 »
  Nareszcie LGB trafia w cel, ale wydaje mi się że LASER w AF jest jeszcze bardziej pokopany niż myślałem.

1. Jak przestrzega dokumentacja powyżej 25000 ft lampa wyładowcza potrafi w rozrzedzonym powietrzu spowodować wyładowanie elektryczne (spięcie).
2. Jak słusznie zauważył Wacha zbyt długo pracujący LASER przegrzewa się.
3. Zbyt słabo podgrzany LASER (< ~20 sek) też nie pracuje (nie miga litera L na MFD).

Nie wiem po jakim czasie LASER się przegrzewa ale dla pewności robi OFF zaraz po trafieniu w cel.

« Odpowiedź #744 dnia: Maja 06, 2009, 08:53:20 »
Nie miga Ci litera 'L' przez 20 sekund, bo domyślnie laser uzbraja się kilka sekund przed uderzeniem bomby w cel (czas możliwy do ustawienia w parametrach bomby) i tylko przez parę końcowych sekund bomba "celuje" w cel. Ja z reguły oświetlam sobie cel ręcznie, nie z automatu, tzn oświetlam cel kiedy chcę. Jak chcesz się w to wgłębić, to poczytaj dokładniej o HOTASie w manualu.

Pzdr.

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #745 dnia: Maja 06, 2009, 09:59:17 »
Cześć Mark.
Jestem pewien że L nie migało aż do chwili uderzenia w ziemię. Czas o którym mówisz jest domyślnie ustawiony na 8 sek i  przez  ten czas do chwili trafienia w cel literka L powinna migać. Niestety przy późno włączanym laserze (np na 10 sek przed uderzeniem) migania nie ma. Sprawdziłem to na 4 LGB. Czy później laser byłby gotów migać tego nie wiem.

Przy okazji mam pytanie: Czy ktoś bawił się może ze zmianą wartości LASER CODE ? Domyślnie jest ustawione na 1123 i wydaje mi się że powinna być używana (zmieniana) przy oświetlaniu celu dla innego "dostarczyciela prezentu" ale nic na ten temat nie znalazłem w MANUAL'u.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #746 dnia: Maja 06, 2009, 10:24:39 »
Laser code nie jest zaimplementowany w AF (o ile wiem w innych wersjach też nie)

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #747 dnia: Maja 06, 2009, 17:09:00 »
Pytanie w zasadzie organizacyjne:

Chcąc porozmawiać o strategii w kampani 2D (Bałkany 2005) można tutaj czy lepiej w nowym wątku ? (pytań mam naprawdę dużo).

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #748 dnia: Maja 06, 2009, 19:15:58 »
Jeśli naprawdę dużo to chyba nic złego się nie stanie jeśli powstanie nowy wątek. Może przy okazji dyskusji wypłyną jakieś ciekawe informacje. W razie czego proszę strzelać w moje kolano ;)
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #749 dnia: Maja 07, 2009, 08:07:14 »
Cześć Mark.
Jestem pewien że L nie migało aż do chwili uderzenia w ziemię. Czas o którym mówisz jest domyślnie ustawiony na 8 sek i  przez  ten czas do chwili trafienia w cel literka L powinna migać. Niestety przy późno włączanym laserze (np na 10 sek przed uderzeniem) migania nie ma. Sprawdziłem to na 4 LGB. Czy później laser byłby gotów migać tego nie wiem.

Przy okazji mam pytanie: Czy ktoś bawił się może ze zmianą wartości LASER CODE ? Domyślnie jest ustawione na 1123 i wydaje mi się że powinna być używana (zmieniana) przy oświetlaniu celu dla innego "dostarczyciela prezentu" ale nic na ten temat nie znalazłem w MANUAL'u.

Odnośnie tego lasera to faktycznie jest chyba wina kodu. W realu możesz zrzucić bomby z dowolną separacją i one podążają za celem oświetlanym przez laser. W Falconie aby zrzucić 2 laserówki na 2 różne cele trzeba lecieć wysoko, wolno i ustawić maksymalną separację (999ft z tego co pamiętam) aby mieć szansę przekierować bombę na drugi cel. Naciśnięcie drugi raz 'pickle' spowoduje, że pierwsza bomba nie reaguje już na laser. To jest ewidentny błąd w kodzie, który mnie swojego czasu bardzo irytował, bo trzeba było dużo krążyć nad celem, by celnie zrzucić wszystkie laserówki :/.
No i z powodu winy tego samego kodu po późniejszym włączeniu lasera bomby chybiają. Ale żeby być na 100% pewnym to trzebaby napisać maila do twórców ;).

Laser Code faktycznie nie działa - testowane.