Teraz konkretne pytanie dotyczące karty graficznej.Kartę GeForce 8800 GTS 640MB oferują producenci:Leadtek,Gigagyte,Asus,Galaxy.....Microstar..itd. w cenie od 1459 do 2299 złotych.Czy jest jakieś wskazanie,którego producenta wybrać?
Ja bym powiedział, że od 1250 zł
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtrDużej różnicy nie ma. Wszystkie karty są oparte na tej samej referencyjnej płytce, standardowe chłodzenie jest wydajne i dość ciche więc raczej nie opłaca się dopłacać dla lepszego chłodzenia do EVGA 8800GTS KO. Karty mogą różnić się fabrycznym taktowaniem (standardowe dla tego modelu to 500/1600) ale ponieważ jak napisałem są to w zasadzie identyczne karty to w większości wszystkie modele można podkręcić do podobnych wartości, a różnice w cenie wynikają z dodatkowych bajerów w pudełku i polityki producenta. Brać najtańszą, ewentualnie poszukać jakichś opinii o tym modelu na forach i serwisach poświęconych komputerom.
Wersję 320MB tego modelu karty można kupić za około 1000zł, jeśli nie grasz w dużych rozdzielczościach (1600x1200 i wyższe) to w zupełności wystarczy.
Ostatnie pytanie dotyczy płyty głównej socket 775.Jaka płyta i jakiej firmy jest optymalna.
No cóż, mocno polecany jest Abit AB9, dobra i tania jest EVGA nForce 650i Ultra, niezła jest MSI P6N SLI-FI, nowy i dobrze rokujący jest Abit IP35-E który ma tę zaletę, że jest na nowym chipsecie i z marszu obsłuży nowszą linię procesorów Intela, więc daje większe pole manewru w przypadku ewentualnej wymiany CPU w przyszłości.
Drugie pytanie jest podobne i dotyczy pamięci ram.DDR2 2x1GB może być 800 lub 1000 różnych producentów.
Specjalnie się tym nie interesuję. Dlaczego? Bo różnice w szybkości pamięci przekładają się na marne kilkuprocentowe różnice w wydajności w grach więc ładowanie się w drogie pamięci nie ma dla mnie wielkiego sensu. Byle były przyzwoitej jakości i współpracowały z płytą główną, ale na to nie ma 100% recepty.
TUTAJ na przykład polecane są OCZ platinum 800MHz CL4, ale ktoś inny może mieć inne preferencje. 2GB to rozsądna ilość na chwilę obecną. Wyżej niestety zaczynają się ograniczenia techniczne.
Pamiętaj że w FSX i tak najważniejszy będzie
procesor, chyba że przywalą z DX10.
Pytam dlatego,że w moim pc niektóre komponenty nie współpracowały właściwie i musiałem je wymienić na inne.Przy długim testowaniu np.100 godzin lotu na autopilocie w FS2004 pc zawieszał się.W serwisie mieli duży problem aby znaleźć przyczynę tego zjawiska,ale jest to odzielny temat.
Stabilność hardware lepiej sprawdzać programami do tego przeznaczonymi (orthos, superPI, memtest itp). W opisanym przez Ciebie "teście" zwiecha mogła być spowodowana samym FS'em. Zapytaj ludzi którzy w to grają nałogowo, to nie jest do końca stabilny program a awarie po kilku godzinnych lotach to niestety dość częste zjawisko.