Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502833 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #510 dnia: Lipca 11, 2007, 09:03:34 »
Czas edycji minął wiec piszę nowego posta.

Wczoraj się pobawiłem w krecenie tego X2 3800+. Spokojnie poszedł na 2400Mhz (10x240). Więcej będzie ciężko, bo RAM nie mam zbyt dobrych (ot zwykłe TwinMos DDR 400). Teraz dałem dzielnik na DD333 i chodzą na standardowe 400 Mhz. 3DMarka 2005 kilka razy przeszedł spokojnie. W SP2004 testował się ponad godzinę i też ok.
Spróbuje jeszcze dać na 250x10, wtedy RAM bedzie chodził na 416 Mhz - może wytrzyma.
Słowem, nie jest źle.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #511 dnia: Lipca 12, 2007, 08:25:19 »
Ponieważ FSX wymaga dobrego sprzętu to zastanawiam się nad konfiguracją nowego pc.Sprawdziłem co oferują sklepy komputerowe i zauważyłem,że jest różnica w cenie w zależności od producenta.Teraz konkretne pytanie dotyczące karty graficznej.Kartę GeForce 8800 GTS 640MB oferują producenci:Leadtek,Gigagyte,Asus,Galaxy.....Microstar..itd. w cenie od 1459 do 2299 złotych.Czy jest jakieś wskazanie,którego producenta wybrać?
Drugie pytanie jest podobne i dotyczy pamięci ram.DDR2 2x1GB może być 800 lub 1000 różnych producentów.
Ostatnie pytanie dotyczy płyty głównej socket 775.Jaka płyta i jakiej firmy jest optymalna.
Pytam dlatego,że w moim pc niektóre komponenty nie współpracowały właściwie i musiałem je wymienić na inne.Przy długim testowaniu np.100 godzin lotu na autopilocie w FS2004 pc zawieszał się.W serwisie mieli duży problem aby znaleźć przyczynę tego zjawiska,ale jest to odzielny temat.
« Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2007, 08:42:27 wysłana przez YoYo »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #512 dnia: Lipca 12, 2007, 10:25:14 »
Teraz konkretne pytanie dotyczące karty graficznej.Kartę GeForce 8800 GTS 640MB oferują producenci:Leadtek,Gigagyte,Asus,Galaxy.....Microstar..itd. w cenie od 1459 do 2299 złotych.Czy jest jakieś wskazanie,którego producenta wybrać?

Ja bym powiedział, że od 1250 zł ;) http://www.skapiec.pl/site/cat/14/filtr

Dużej różnicy nie ma. Wszystkie karty są oparte na tej samej referencyjnej płytce, standardowe chłodzenie jest wydajne i dość ciche więc raczej nie opłaca się dopłacać dla lepszego chłodzenia do EVGA 8800GTS KO. Karty mogą różnić się fabrycznym taktowaniem (standardowe dla tego modelu to 500/1600) ale ponieważ jak napisałem są to w zasadzie identyczne karty to w większości wszystkie modele można podkręcić do podobnych wartości, a różnice w cenie wynikają z dodatkowych bajerów w pudełku i polityki producenta. Brać najtańszą, ewentualnie poszukać jakichś opinii o tym modelu na forach i serwisach poświęconych komputerom.
Wersję 320MB tego modelu karty można kupić za około 1000zł, jeśli nie grasz w dużych rozdzielczościach (1600x1200 i wyższe) to w zupełności wystarczy.

Ostatnie pytanie dotyczy płyty głównej socket 775.Jaka płyta i jakiej firmy jest optymalna.
No cóż, mocno polecany jest Abit AB9, dobra i tania jest EVGA nForce 650i Ultra, niezła jest MSI P6N SLI-FI, nowy i dobrze rokujący jest Abit IP35-E który ma tę zaletę, że jest na nowym chipsecie i z marszu obsłuży nowszą linię procesorów Intela, więc daje większe pole manewru w przypadku ewentualnej wymiany CPU w przyszłości.

Drugie pytanie jest podobne i dotyczy pamięci ram.DDR2 2x1GB może być 800 lub 1000 różnych producentów.
Specjalnie się tym nie interesuję. Dlaczego? Bo różnice w szybkości pamięci przekładają się na marne kilkuprocentowe różnice w wydajności w grach więc ładowanie się w drogie pamięci nie ma dla mnie wielkiego sensu. Byle były przyzwoitej jakości i współpracowały z płytą główną, ale na to nie ma 100% recepty. TUTAJ na przykład polecane są OCZ platinum 800MHz CL4, ale ktoś inny może mieć inne preferencje. 2GB to rozsądna ilość na chwilę obecną. Wyżej niestety zaczynają się ograniczenia techniczne.

Pamiętaj że w FSX i tak najważniejszy będzie procesor, chyba że przywalą z DX10.

Pytam dlatego,że w moim pc niektóre komponenty nie współpracowały właściwie i musiałem je wymienić na inne.Przy długim testowaniu np.100 godzin lotu na autopilocie w FS2004 pc zawieszał się.W serwisie mieli duży problem aby znaleźć przyczynę tego zjawiska,ale jest to odzielny temat.

Stabilność hardware lepiej sprawdzać programami do tego przeznaczonymi (orthos, superPI, memtest itp). W opisanym przez Ciebie "teście" zwiecha mogła być spowodowana samym FS'em. Zapytaj ludzi którzy w to grają nałogowo, to nie jest do końca stabilny program a awarie po kilku godzinnych lotach to niestety dość częste zjawisko. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #513 dnia: Lipca 12, 2007, 10:44:22 »
Podobnie jak z nagrzewaniem się podzespołów podczas lotu na FSX. Ja miałem kilkakrotnie zwiechę systemu podczas dłuższego lotu na FSX przy kompresji czasu. Zwyczajnie, nie wyrabiała karta graficzna (radek X1600 pro), ale w przypadku mojego sprzętu to do przewidzenia :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #514 dnia: Lipca 12, 2007, 12:23:53 »
Dziękuję za informacje,bardzo mi pomogą w konfigurowaniu pc.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #515 dnia: Lipca 12, 2007, 12:35:52 »
Nie sposób się nie zgodzić z Some1 we wszystkim poza jednym... chłodzenie karty graficznej nie jest wystarczające, choć o zawieszenie komputera jest trudno. Rzecz w tym, że posiadanie średnio 60 stopni na karcie w obudowie to jednak lekka paranoja (a takie temperatury średnio osiąga GF8800GTS w idle, o stressie nie wspominając), więc warto zainwestować w dobrą obudowę, wentylację i w końcu chłodzenie karty graficznej.

Notabene jeśli decydować się na płytę z mostkiem również od nVidii dobra wentylacja jest wręcz wskazana.

Pozdrawiam

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #516 dnia: Lipca 12, 2007, 14:07:48 »
[...] Kartę GeForce 8800 GTS 640MB oferują producenci:Leadtek,Gigagyte,Asus,Galaxy.....Microstar..itd. w cenie od 1459 do 2299 złotych.Czy jest jakieś wskazanie, którego producenta wybrać?

A dlaczego nie nowiutki i pachnący świeżością (niczym Lenor :D) Radeon 2900 XT :011: Ceny kształtują się podobnie, wydajność taka sama albo lepsza...
Tutaj można zobaczyć jak kształtują się ceny (dane ze Skąpca).
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #517 dnia: Lipca 12, 2007, 14:22:28 »
1. Ciągnie o 100W więcej prądu.
2. Problemy w wielu grach (sterowniki?)
3.

http://enthusiast.hardocp.com/article.html?art=MTM0MSwxMSwsaGVudGh1c2lhc3Q=

8800GTS ma wyższą średnią i co ważniejsze mniej chwilowych spadków FPS mimo wyższego AA.

« Odpowiedź #518 dnia: Lipca 12, 2007, 17:43:50 »
Witam.
Może dziwnie to zabrzmi ale moim zdaniem kupowanie karty za 1400 - 2000zł to lekka ekstrawagancja.
W DX10 te karty i tak średnio się sprawdzą a te kilkanaście klatek więcej w grach nie jest warte przepłacania 1000zł. Lepiej kupić kartę DX9 za 700-800zł
To oczywiście moje zdanie; jakbym nie miał co robić z kasą, to pewnie bym taką kartę kupił, aczkolwiek zastanowił bym się bardziej nad innymi opcjami: szybki HD, dużo szybkiego ramu, wypasiona zasiłka albo solidny procek. O porządnym chłodzeniu i wyciszeniu komputera nie wspomnę.
Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #519 dnia: Lipca 12, 2007, 18:24:38 »
Nie żebym się czepiał, ale:
- Zasilacz ma nie być wypasiony, tylko dopasowany do komputera, do takiego spokojnie wystarczy 430-450W porządnej firmy. Nic jeszcze nikomu nie wzrosło po wsadzeniu kilowatowego zasilacza do budy, nawet rachunki za prąd, o fps'ach nie wspomnę.
- O kupowaniu szybkiego RAMu pisałem parę postów wyżej. Kupowanie dużej ilości pamięci też daje wątpliwe korzyści o czym pisałem tutaj.
- Ładowanie się w superszybkie dyski typu Raptor albo budowanie RAIDów to też pod kątem gier rzecz mało sensowna. Może przyspieszyć trochę czasy wczytywania dużych fotoscenerii w FSX, ale bez rewelacji.
- Co do kupowania kart graficznych to każdy może mieć swoje zdanie, według mnie te za 1000-1300zł są całkiem atrakcyjne w porównaniu z modelami poprzedniej generacji za 700-800zł. Z droższymi faktycznie bym się wstrzymał.
- A z procesorem i chłodzeniem to się akurat zgodzę :D.

« Odpowiedź #520 dnia: Lipca 12, 2007, 21:41:27 »
Nie żebym się czepiał, ale:
- Zasilacz ma nie być wypasiony, tylko dopasowany do komputera, do takiego spokojnie wystarczy 430-450W porządnej firmy. Nic jeszcze nikomu nie wzrosło po wsadzeniu kilowatowego zasilacza do budy, nawet rachunki za prąd, o fps'ach nie wspomnę.
some1: po twojej wypowiedzi poczułem sie jak kretyn - aż spytałem moją żonę czy sie jakoś ostatnio nie zmieniłem.
Ja rozumiem, że bycie moderatorem zobowiązuje do świecenia przykładem i mądrością ale chyba powinieneś trochę wyluzować  :021:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #521 dnia: Lipca 12, 2007, 21:58:30 »
Jeśli nie załapałeś żartobliwego tonu mojej wypowiedzi, to przykro mi bardzo z tego powodu. Nigdy nie obrażam świadomie użytkowników tego forum.

Natomiast następne uwagi na temat moich obowiązków i powinności jako moderatora proszę wyjaśniać ze mną na PW. A tutaj wracamy do tematu.

« Odpowiedź #522 dnia: Lipca 13, 2007, 07:35:58 »
Witam,chciałbym podziękować Some1 za informacje dotyczące zakupu pc.Kupując mój pc w 2003 byłem nastawiony na robienie filmów,dlatego najważniejsze kryterium to szybkie przechwytywanie obrazów video czyli nie gubienie klatek.Dlatego raid oraz duża pamięć HD.Przy okazji kupiłem kartę radeon 9600 Pro Herkules 3D Prophet 128 MB DDR.Z robieniem filmów nie było problemów,ale pojawiły się problemy z FS 2004 tzn.zawieszanie się pc.Komputer był na gwarancji dlatego zgłosiłem problem w serwisie.Metodą prób i błędów wymienili 100% podzespołów tzn.pamięci innych producentów,zasilacz,procesor,kartę graficzną, płytę główną i w końcu pc pracował stabilnie.Robiłem długotrwale  testy programem ..DMark..oraz na autopilocie w FS 2004.W 3DMark 20001 przy długotrwałych testach też się zawieszał .Obecnie latam na FalconAF przy rozdzielczości 120x1600 i jest o.k,ale chcę wrócić do FSX dlatego pytanie o pc.Na koniec pytanie czy przy pomocy wspomnianych programów do testowania pc (orthos,super PI,memtest) można wykryć zawieszanie się pc.Pytam z ciekawości,ponieważ w serwisie mogli nie uwzględnić mojej reklamacji i stwierdzić,że jest to wada gry np.FS 2004,ponieważ pc pracuje poprawnie w innych testach
pozdrawiam
vito_zm

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #523 dnia: Lipca 13, 2007, 10:24:04 »
Można w pewnym stopniu wykryć. Jak komp jest niestabilny to krzaknie się na liczeniu liczb pierwszych. rafę testujesz 3D sMarkami ;). Memtest sprawdza komórki pamięci czy nie sa uszkodzone. Lepszy Goldmemory ponoć bo dokładniejszy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #524 dnia: Lipca 13, 2007, 20:17:24 »
Powoli przychodzi pora na upgrade i mojego kompa. Jako że w niedalekiej przyszłości oczekuję niewielkiego przypływu gotówki postanowiłem odrobinę podrasować mojego kompa tak, żeby w końcu polatać bezstresowo na Su 25T w lockonie. Przez okres mniej więcej 2 lat trochę wyleciałem z interesu i teraz zastanawiam się czy cokolwiek uda się z tego starego kompa ocalić, bo jednak na na całego nowego kompa nie bardzo mnie stać. Aktualna konfiguracja wygląda tak:
- Epox 8RDA3i pro
- Barton 2500Mobile wykręcony na 2400Mhz
- Gb ram Kingston 400Mhz
- Radeon 9800Pro 256Mb 256Bit na AGP
- Hdd Samsung 160Mb na IDE
Wszystko podlewane wodą

Przeznaczenie kompa: FC (teraz wszystko chodzi ok, oprócz SU25T, żeby nim polatać muszę konkretnie zredukować fajerwerki graficzne, a że oprócz realizmu cenię sobie również ładne widoczki to chciałbym jednak grać na full :-). Poza tym nadchodzący BS, w przyszłości pewnie Fighter Ops jeśli kiedyś wyjdzie, i być może FSX. Wiadomo że priorytetem jest proc, jednak wymiana proca pociągnie za sobą wymianę całej platformy. Mam ochotę na CoreDuo. Teraz pytanie do Was. Jak zminimalizować koszty uprade'u i w miarę możliwości ocalić jakieś podzespoły? Czy w ogóle jest na to szansa, czy będę musiał całego blaszaka wymieniać? Jest szansa kupić płytę pod C2D która posiadałaby AGP (radek 9800Pro całkiem nieźle jeszcze wymiata) i złącze IDE?