Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502295 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #720 dnia: Stycznia 22, 2008, 23:24:40 »
Już to zrobiłem. Nie licząc kolorów kondensatorów czy wtyków na tylnym panelu, tylko laminat i gniazda.

Gigabajt to:
niebieski
złoty
żółty
pomarańczowy
czerwony
zielony
zielony jasny
fioletowy
niebieski jasny
czarny
biały

Foxconn to:
granatowy
żółty
niebieski
biały
czarny
zielony
jasny niebieski

jakby trochę mniej, i lepiej dobrane... ależ ja żartuję przecież ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #721 dnia: Stycznia 22, 2008, 23:33:25 »
Już to zrobiłem. Nie licząc kolorów kondensatorów czy wtyków na tylnym panelu, tylko laminat i gniazda.

Gigabajt to:
niebieski
złoty
żółty
pomarańczowy
czerwony
zielony
zielony jasny
fioletowy
niebieski jasny
czarny
biały

Foxconn to:
granatowy
żółty
niebieski
biały
czarny
zielony
jasny niebieski

jakby trochę mniej, i lepiej dobrane... ależ ja żartuję przecież ;)
ROFL :lol:

W życiu bym tego w ten sposób nie policzył... a to ja jestem przecież tym, co lubi w komputerze choinki :P

Pozdrawiam... śmiertelnie poważnie, ma się rozumieć :)

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #722 dnia: Stycznia 23, 2008, 15:52:25 »
Jeżeli mam być szczery, to ten jednokolorowy design Abita IP35-E, najbardziej do mnie pasuje. Bez wodotrysków, stonowany (wszak poważny gość już jestem i częściej na pogrzebach bywam niż na LovePara.de  :021:). Jednak wiadomo, że płyty i tak nie widać, a ważne jest to co ona może zrobić :karpik) Ta moja (nie moja) CVGA tez ma chyba 6 faz... :003: Tylko, kurde żeby się to tak nie psuło od razu... :005:
A z jaką płytą nie ma problemów w dzisiejszych czasach?
....Idealna płyta w dzisiejszych czasach to utopia.
Właśnie, i to nie tylko o płyty chodzi. Słuchawki , lodówki, piece kuchenne, telewizory, jednorazowe maszynki do golenia, waciki do czyszczenia uszu... wszystko kicha, proszę Państwa... i jak tu być świadomym konsumentem, marka dzisiaj nic nie znaczy, zdaje mi się :005:
To ma znaczenie dla osób które próbują wyciskać z kompów maksimum możliwości. A większość z Nas tutaj nie będzie tego robić, a więc potraktują te fazy jako ciekawostkę. A w zagrożenie DDR3 raczej jeszcze nie wierzę, bo przy cenach za DDR2 to raczej prędko to nie nastąpi.
Ja też raczej overclockerem (jakie śmieszne słowo) nie jestem. U mnie to ma działać bezawaryjnie. Taki jest priorytet.  :001:
Poza tym nigdzie nie znalazłem informacji by DDR3 działały na tej płycie z DDR2 równocześnie... :011: I pewno jest to nieosiągalne, na mój rozum KubusiaPuchatka.
Mój sklep tm i mój sprzedawcatm na codzień wkładaja do kompów właśnie Gigabajty i Asusy... i obydwaj (taki żart, bo to jeden i ten sam facet jest, w jednej a, nie prawie trzech osobach :001:) mówią, że nie mają problemów, tylko ja taki zakręcony klient jestem ...lol
Pozdrawiam :
Śmiertelnie niepoważnie ... Glebas
PS
Dzięki, że się wypowiadacie Panowie, bo kształtujecie mój swiatopogląd na ww problem  :564:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 15:59:32 wysłana przez Glebas »

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #723 dnia: Stycznia 23, 2008, 19:53:08 »
DDR2 i DDR3 oczywiście nie można jednocześnie obsadzić.

A wspomniany syndrom u mnie w rodzinie określa się mianem "chinizacji świata".

Pozdrawiam

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #724 dnia: Lutego 23, 2008, 22:55:20 »
Witam. Mam zamiar wymienić mojego blaszaka, w związku z czym chciałem się poradzić Was, czyli ludzi bardziej obeznanych w temacie podzespołów ode mnie :004:. Co do grafy wybrałem radka HD 3850 256mb ( dokładnie tego od asusa: http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-522 ), procek: Athlon 64 X2 4800+ i tu pytanie do Was: co sądzicie o tym? Czy będzie ze sobą dobrze współpracowało, czy może inny procek ( mocniejszy, może jakiś intel- z tym, że nie chce się bawić w OC, stąd też wolałbym athlona )? Nie wiem też jaka musiałaby być do tego płyta i zasilacz ( 450W starczy czy dać mocniejszy, tak dla spokoju ). Komp ma służyć przede wszystkim do giercowania ( w końcu zobacze uberwode w ilku  :banan ). Dziękuję za wszystkie sugestie  :001:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #725 dnia: Lutego 23, 2008, 23:02:48 »
A może tak wolniej, troszkę jaśniej i konkretniej?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

murdoc

• Gość
« Odpowiedź #726 dnia: Lutego 28, 2008, 08:18:01 »
@Dondal
1. Jeśli nie chcesz kręcić procesorka, to rzeczywiście AMD może być korzystniejszym rozwiązaniem, aczkolwiek musisz też pod uwagę wziąć przyszłościową kwestię swojej platformy :004: Ja jednak zastanowiłbym się nad intelem DualCore...
2. Co do karty graficznej to raczej nie polecam już jakichkolwiek wersji 256MB. Warto dozbierać tę parę złotych i kupić kartę uzbrojoną w 512MB, bo przy 256MB mógłbyś uberwodę oglądać przy 10 FPS'sach... Cytat z www.in4.pl:
"Okazuje się, że 512MB na karcie graficznej ma jak najbardziej sens, szczególnie w przypadku architektury RV670 i najnowszych gier. Owszem, nie zawsze dodatkowa pamięć przynosi nam wyższą wydajność ale skoro są gry, które potrafią przyspieszyć o 20% czy nawet 30% i to już w 1280x1024. Chyba warto zastanowić się nad zakupem modelu wyposażonego właśnie w 512MB, a nie w 256MB, szczególnie, jeśli dopłata nie będzie duża."
3. Ogólnie rzecz biorąc musielibyśmy poznać wielkość Twojego budżetu przeznaczonego na ww. inwestycję, by o czymkolwiek rozmawiać :001:
4. Ja zainwestowałbym w:
- procesor intel DualCore E2160;
- płyta główna Gigabyte GA-P31-DS3L;
- pamięć RAM PDP Patriot 2x1024MB LLK;
- karta graficzna GeForce 9600GT 512MB;
- zasilacz Fortron ATX-400PNF.
Za całość zapłacisz ok. 1350.00 PLN brutto. Lekkie podkręcenie procesorka i jazda... :002:

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #727 dnia: Lutego 28, 2008, 23:53:27 »
Proc: AMD ATHLON 64 X2 5600+ BOX (AM2)
Płyta: FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H AMD 690G Socket AM2
Grafa: GF 8800GT 512MB jeszcze nie wiem od kogo...
Dysk: [SATA2] Dysk WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS
Zasilka: jeszcze myśle :)
Ramy: Patriot 2GB 800Mhz CL4

Taki konfig wybrałem, części już w drodze :004: no pozagrafiką, z która mam problem i zasilaczem.

Co do grafy: którego gf8800gt bardziej opłaca się brać? Który ma lepsze chłodzenie? Słyszałem, że te gigabytowskie lubią się psuć szybko :/ Który polecacie i dlaczego? Może jakiś inny 8800gt brać pod uwagę, w podobnej cenie ( poza galaxy cm heat pipe, którego i tak nie można już nigdzie dostać )
http://www.arche.home.pl/osc/product_info.php?cPath=207_210&products_id=16341 - palit
http://www.arche.home.pl/osc/product_info.php?cPath=207_210&products_id=16374 - gigabyte

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #728 dnia: Lutego 29, 2008, 00:03:39 »
Opcja 1: kupić tego Gigabyte - jeśli się zepsuje, to wymienisz chłodzenie na lepsze.
Opcja 2: kupić najtańszego 8800gt i wymienić chłodzenie od razu.

Palit ma plombę na coolerze więc jeśli coś Ci w nim nie spasuje to jedyna opcja to wymiana w serwisie albo utrata gwarancji.

Zasilacz starczy 450W spokojnie, u mnie na 430W cięższy sprzęt chodzi - ale to ma być porządny model a nie jakiś szajs stadionowy. Coś z oferty tego sklepiku (dla przykładu): http://zenfist.pl/

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #729 dnia: Lutego 29, 2008, 00:57:36 »
Ja osobiście brałbym Palita. Wydajność i hałas na tym samym poziomie. Chłodzenie można zmienić, a dodatkowo nie trzeba już kombinować ze schłodzeniem jednostki zasilającej. Zresztą, to referencyjne pewnie spokojnie wystarczy. Plombę można usunąć... jak się chce ;)

Gejobajt jedynie kusi tym Zalmanem ale myślę, że za tą różnice w cenie da się już wyrwać jakieś chłodzonko... no ewentualnie coś trzeba będzie dołożyć :D

Ps. Ewentualnie Galaxy z Allegro jakas nówka ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #730 dnia: Lutego 29, 2008, 07:26:09 »
Coś mi się obiło o uszy, że w tych modelach Gigabyte wentylator pracuje cały czas na 100% obrotów. I mimo, że to Zalman - chałas hałas jest za duży. Poszukaj w sieci - temat poruszany na kilku forach.

ORT. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 29, 2008, 11:48:56 wysłana przez KosiMazaki »
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #731 dnia: Lutego 29, 2008, 09:12:01 »
To jest niestety problem nie Gigabyte'ów, tylko większości kart opartych o 8800GT, może z wyjątkami ale nie potrafię ich wskazać. Po prostu nie działa regulacja obrotów.

A cisza to rzecz bardzo względna, są tacy dla których każde fabryczne chłodzenie grafiki jest za głośne :)

Offline Dondal

• *
  • Graj, muzyko!
« Odpowiedź #732 dnia: Lutego 29, 2008, 11:12:10 »
Tak Kleso czytałem o tym, bardzo dużo ludzi się skarży na gigabajtka, że wiatrak chodzi cały czas na 100%, że jest głośny i do tego potrafi wyrzucać rózne artefakty na ekranie podczas gry. Wiec chyba zakupię tago Palita: http://www.allegro.pl/item319903386_karta_graf_8800gt_sonic_512mb_ddr3_fvat_wwa.html
Co o tym myślicie, warto?

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #733 dnia: Lutego 29, 2008, 11:14:22 »
Chłodzenie Palita jest bardzo słabej jakości. Niestety mnóstwo ludzi narzeka w różnych kartach z tym chłodzeniem na to, że po kilku miesiącach łożysko wentylatora się wyrabia zupełnie. Zalman na Gigabyte to rzecz, dla której zupełnie bym nie brał go pod uwagę - ani szczególnie wydajny ani szczególnie cichy. Jeśli już to 8800GT z chłodzeniem od Coolermastera. Nie pamiętam marki.

Ja bym się mimo wszystko zastanawiał nad jakimś Intelem. Athlon 5600+ to już niezła grzałka, wydaje mi się.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #734 dnia: Lutego 29, 2008, 11:24:16 »
Galaxy ma wersje z dwoma chłodzeniami od CoolerMastera: Heat Pipe i "niebieską". Problem w tym że ta pierwsza w odmianie 512MB jest jak zauważył kolega praktycznie nie do dostania, a druga jest głośna i też nie ma regulacji obrotów. Niestandardowe chłodzenia mają jeszcze ASUS i Gainward, ale te karty są droższe, pod 800zł co oznacza że w tej cenie można kupić model tani + wymienić chłodzenie na lepsze.