Autor Wątek: x52 PRO  (Przeczytany 21133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: x52 PRO
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpnia 11, 2008, 21:27:43 »
nawet do tej dziwnej sprężyny centrującej, która powoduje nierównomierny opór w kątach bliskich do pionu, jakby coś się zahaczało.  :008:

Przekop się przez wątek o x45. Podejrzewam że z x52 jest podobnie i zwyczajnie wymaga smarowania pod talerzykiem trzymającym sprężynę. Bez tego mój x45 skrzypi i zacina się, zwłaszcza blisko pionu, ale wystarczy odrobina wazeliny technicznej raz na jakiś czas i jest super.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpnia 11, 2008, 23:47:47 »
Raczej wymaga smarowania trzpienia. Tarcie jest, wbrew pozorom, nie przy styku pierścienia i kołyski, tylko między metalowym trzpieniem a pierścieniem (kiedy ten ślizga się w górę). Trzeba tam nafajdać smarem syntetycznym (nie silikonowym!)

Offline Rolam

« Odpowiedź #62 dnia: Sierpnia 12, 2008, 13:29:33 »
Z moich doświadczeń z X-mi wynika że metoda podana przez Big Maca jest najskuteczniejsza. To właśnie na linii trzpień-talerz jest tarcie. U mnie bardzo skuteczny był smar teflonowy do prowadnic drukarek. Znikało skrzypienie i była pełna płynność.

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 12, 2008, 15:23:02 »
Można jeszcze bardziej sprężyć sprężynę, bo jest lekko za mocna i dodatkowo nierówno sprężynuje. Ja to zrobiłem w ten sposób, że kolejne (sąsiednie) zwoje ściągnąłem ze sobą drucikami w plastikowej koszulce (b. dobre są te, kórymi pospinane są kable w nowym sprzęcie elektronicznym). Można też użyć cherlawego spinacza w kolorowej osłonce. 3-4 takie "ściągi" i sprężyna jest dużo bardziej user-friendly, dodatkowo można ją ściągać na wybranych przez siebie osiach/kierunkach.

Ze smarowaniem trzpienia nie przesadź i nie stosuj żadnych olejów maszynowych - trzpień po prostu zassa się w pierścieniu )albo na odwrót hehe) i nie będziesz mógł tego ruszyć (tz. wychylić drążek), bo przesuwaćto jakoś się będzie.

« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 15, 2008, 11:21:23 »
Ja bym z tym ściąganiem sprężyny uważał. bo u mnie (X52) po takim zabiegu zrobiła się ona za słaba i drąg nie wracał do swojej pozycji (nie centrował się)  :005: . Musiałem rozłożyć joya i rozciągać sprężynę by miała siłę centrować "drąga".
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 15, 2008, 13:10:27 »
Zapraszam do przetestowania mojego profilu do LO:FC dla x52 Pro. Składa się z 3 trybów (A2A, A2G i nawigacyjny), a każdy tryb jest w 2 wersjach (normalny i z wciśniętym pinkie). Oto, co i jak zostało przypisane (opisy po angielsku, możliwie podobne do tego co jest w klawiszologii LO):

Teraz pora na kilka słów wyjaśnienia, bo niektóre ustawienia mogą wydać się dziwne.

Niestety, wszystkich komend LO:FC nie udało się przypisać, bo zabrakło na nie przycisków. Bez zdejmowania ręki z dżojstika i przepustnicy nie da się:
-bawić widokami oprócz rozglądania HATem lub emulatorem myszy oraz zerknięcia na instrumenty
-włączyć prostego radaru, niezniszczalności itp., bo po co to komu
-obsługiwać edytora misji, menu
-wybierać poleceń symulatora typu nagrywanie tracka czy licznik FPS (oprócz kompresji czasu)
-komunikować się i wydawać polecenia dla skrzydłowego
-zmniejszać ripple interval - bo pokrętło w kokpicie A-10 można przekręcać w kółko, a w Su-25 i tak kręci się tylko w jedną stronę.
...wszystko inne jest :) Wolnych klawiszy na centrowanie TIR czy komunikację głosową nie ma, bo ja nie mam ani TIR, ani mikrofonu.

Niektóre klawisze pełną dwie funkcje - np. hak i spadochron hamujący (bo w LO nie ma samolotu mającego hak i spadochron) oraz kobra i ustawienie do startu na lotniskowcu.

We wszystkich trybach trymery ustawione są na klawiszach (mimo, że ja sobie ustawiłem na rotatorach), gdyż Su-25 nie da się trymować pokrętłami.

Niektóre tryby zawierają komendy nie do końca pasujące do nazwy (typu zrzut paliwa w A2G), bo tam zostały nieprzypisane klawisze. Sporo poleceń jest na HATach (jeśli komuś nie odpowiada, zawsze można wybierać je klawiaturą, ale co to za HOTAS). W trybie A2A tryby radaru wybiera się za pomocą pinkie+fire C oraz pinkie+HAT lewo/prawo/góra/dół lub przyciskami na podstawie (toggle 1-6).

Zerknięcie na przyrządy jest przypisane do pinkie+spust, bo wtedy się zwykle nie strzela ;)

Tryby AP Su-25T są nieco rozstrzelone (pod HATem i różnymi przyciskami), ale idzie się przyzwyczaić (togggle były już zajęte, a i tak by ich nie starczyło).

Sporo tego, bo chciałem możliwie rzadko odrywać ręce od drążka - jednak przyciski starałem się przypisać jak najbardziej logicznie i podobnie w różnych trybach, a zawsze można podejrzeć co robi dana opcja za pomocą clutcha lub wybrać ją z klawiatury.
http://rapidshare.com/files/137491090/LOCKON.pr0.html

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 06, 2008, 11:33:24 »
Zostałem szczęśliwym posiadaczem X52 Pro. Pierwsze wrażenia muszę powiedzieć że są bardzo pozytywne. Przede wszystkim co go wyróżnia to nie metalowe klawisze a metalowy talerz który umieszczony jest na metalowym trzpieniu oraz podwójna sprężyna centrująca która powoduje że im mocniej wychylamy drąga tym więcej siły trzeba włożyć. Jest bardzo miękki i precyzyjny.

Zainstalowałem stery SD6 oraz Soft SD6 natomiast STT(edytor profili) ver.4.3.4.17
Problem był już poruszany ale nie do końca wytłumaczony. W profailerze gdy chcemy sobie zrobić jakiś profil i go zapiszemy ma on rozszerzenie .dat , uaktywnienie tego profilu powoduje wywalenie błędu i dupa... Spowodowane jest to tym że X52 pro czyta formaty .pr0 a nie .dat

Pytania:
1. Jest converter który zmienia .dat na .pr0 (na stronie siteka, nie mogę się dostać do tego) czy ktoś tego próbował?

2. Co powoduję że czyta pr0, profailer czy stery joya? Jeśli trzeba zainstalować starszą wersję to ew. czego, STT czy Drivery?

3 Skąd ściągnąć poprzednią wersję i którą?

Było by miło gdyby ktoś wysilił się i jakoś to opisał. Szukałem na różnych stronach ale nigdzie nie jest to dobrze wytłumaczone albo ja za ciemny jestem. Dzięki
Jeśli pojawią się pytania o PRO chętnie odpowiem.

« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 06, 2008, 11:51:29 »
1. Jest converter który zmienia .dat na .pr0 (na stronie siteka, nie mogę się dostać do tego) czy ktoś tego próbował?

Tutaj jest konwerter:  http://www.saitekforum.com/showpost.php?p=56562&postcount=227  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Zefir

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 06, 2008, 11:57:00 »
Jaki są powody tego, że chcesz używać SST w wersji 4.3.4.17?
Nie wiem, czy to wersja, którą posiadam jest najnowsza - instalowałem ją ze dwa tygodnie temu. Pisałem Ci o tym. Mam SST 6.0.10.7 .
W tej wersji SST zapisuje profile (do wszelkich urządzeń Saiteka) w postaci .pr0 .

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 06, 2008, 11:59:22 »
Wiem gdzie gdzie jest ten converter ale tak jak napisałem nie mogę się do niego dostać. Trzeba być zalogowanym na forum co uczyniłem ale nie mam aktywacji. Jeśli mogę to poproszę ten programik na maila lub na rapida wsadzić.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 06, 2008, 12:41:09 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 06, 2008, 13:55:13 »
Jaki są powody tego, że chcesz używać SST w wersji 4.3.4.17?

Też tego nie rozumiem. Zainstaluj po prostu nowy SST se strony Saiteka, będziesz miał garść nowych funkcji (tworzenie własnych modyfikatorów, automatyczne wyzwalanie klawiszy przy zmianie trybu pracy) i pliki pr0 będą tworzyć się automatycznie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #72 dnia: Listopada 06, 2008, 15:05:46 »
Na stronie saitek nie ma nowego STT jest soft SD6 który generalnie powinien zawierać STT lecz się nie instaluje. Jest na to sposób który podał mi Zefir.
Trzeba rozpakować instalkę soft.exe jakimkolwiek programem a następnie wybrać plik setup software_loc_9.msi i tym zainstalować.

No i mam wersję STT lepszą choć tu bym się spierał. Nie mam pokazanego modelu joya co bardzo utrudnia zlokalizowanie nazw klawisza z jego umiejscowieniem na joyu, po kliknięciu w którykolwiek klawisz na joyu nie podświetla się on w profilerze.
Dobra niech będzie poradziłem sobie zaprogramowałem pod fireA CTRL bo pod tym mam mówienie w wentylu, i co po uaktywnieniu profilu nie działa mówienie choć widać że profil jest uruchomiony. Nie wiem może jeszcze jakąś opcję trzeba uruchomić??

« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 12, 2008, 19:34:10 »
Na stronie saitek nie ma nowego STT jest soft SD6 który generalnie powinien zawierać STT lecz się nie instaluje. Jest na to sposób który podał mi Zefir.
Trzeba rozpakować instalkę soft.exe jakimkolwiek programem a następnie wybrać plik setup software_loc_9.msi i tym zainstalować.

No i mam wersję STT lepszą choć tu bym się spierał. Nie mam pokazanego modelu joya co bardzo utrudnia zlokalizowanie nazw klawisza z jego umiejscowieniem na joyu, po kliknięciu w którykolwiek klawisz na joyu nie podświetla się on w profilerze.
Dobra niech będzie poradziłem sobie zaprogramowałem pod fireA CTRL bo pod tym mam mówienie w wentylu, i co po uaktywnieniu profilu nie działa mówienie choć widać że profil jest uruchomiony. Nie wiem może jeszcze jakąś opcję trzeba uruchomić??

Po uruchomieniu ...software_loc_9.msi trzeba następnie jeszcze uruchomic setup.exe z tego samego katalogu co ...software_loc_9.msi. Zainstaluje sie jakis tam Magic Bus z Magic Keyboard i Magic mouse. Po tym wszystkim profil działa, a nazwy przycisków można obejrzeć na penelu przepustnicy (ponoć nie wszystkich).
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 12, 2008, 20:33:13 »
Trzeba tam nafajdać smarem syntetycznym (nie silikonowym!)
Dlaczego nie silikonowym? Posmarowałem miesiąc temu i nic się nie wydarzyło :003: