Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 232394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
Odp: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).
« Odpowiedź #1440 dnia: Marca 29, 2011, 13:18:18 »
Z całym szacunkiem dla sprawnych_inaczej programistów z bandy Olega, ale w siedem lat to można na luzaku nauczyć się C++ od zera, opanować całkiem nieźle podstawy modelowania cyfrowego, wyrobić się na tyle by móc współpracować z ludzmi którzy tworzą grafikę, a na koniec i tak zostanie z rok czasu na to by napisać best sim ever.

7 lat starcza na dużo więcej Szmajs. Uwierz mi. Ale dokładnie jest tak jak piszesz - trzeba chcieć a nie opowiadać, że się chce.

Jeżeli chodzi o charakterystyczne zagrania engine'u to świetnie wyraził to też Zefir pisząc :
"Oni od początku bazowali na tym, co mieli do tej pory. .... Także w sposobie myślenia i szablonach."

I tego właśnie się obawiałem. Napisali jeden sim w dany sposób? Wszystkie inne będą kodowali tak samo - z tymi samymi wadami jakie popełniali od początku, bo maja to już w podświadomości.
Patrząc na filmiki można odnieść wrażenie, że w UBIkacji maja jakieś PCty z alternatywnej rzeczywistości, gdzie proc jest najważniejszy (PJN ?? :P) a grafiki i ich moce przerobowe są zupełnie drugorzędne.

Miałem nadzieję na odżycie sceny Ił2, wirtualnych frontów albo czegoś odpowiadającego im w Il2 COD. Czas chyba zabrać zabawki i przejść do Unterseebootwaffe albo Panzerwaffe. :P

« Odpowiedź #1441 dnia: Marca 29, 2011, 13:29:06 »
W RoFie też były problemy z wydajnością na samym początku, ale udało się je naprawić i obecnie gra świetnie się spisuje tyle, że twórcy RoF mieli motywację, bo oni od początku zamierzali zarabiać głownie na nowych samolotach, a co do CoD to trudno powiedzieć co będzie dalej skoro to co obecnie wypuścili to nieukończony produkt.
Osobiście mam niejasne przeczucia, że z tej optymalizacji nic nie wyjdzie. Gra ma problemy z płynnym działaniem nad morzem i nie wiem jakiego patcha potrzeba by można było postawić doga na 30 graczy z możliwością walki nad lądem nie mówiąc już o lotach nad takim Londynem.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1442 dnia: Marca 29, 2011, 13:33:43 »
Coś jednak działa niektórym i to w 1080. Chyba że gościu pracuje jako informatyk w Cray Inc. (czy jakoś tak) :P :
http://www.youtube.com/watch?v=Zf1m3GKRA68&feature=player_embedded
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #1443 dnia: Marca 29, 2011, 13:37:07 »
Sprawdziłem. Ustawienia realizmu na niskie (najniższe możliwe), grafika na średnio (jest jeszcze wysoko i bardzo wysoko). Szybkie misje - pierwsza z brzegu, czyli mietek w okolicach wybrzeża i dość dużego miasta, następnie atak na heńki splitem i lot nad Londonem (czyli sprawdziłem 3 różne szybkie misje).

Antyaliasing x4.
1 misja, odczekanie na doczytanie*, im bliżej brzegu tym skoczniej, nad miastem (dokami, rafineriami, etc.) padaczka. Lagi grafy po 2-3 sek.
2 misja nad wodą, jak już doczyta, to latać się da, troszkę gorzej z celowaniem, bo każde większe ukazanie się samolotu (nowe) to spazm dysku. Oczywiście, latamy tylko nad wodą!
3 misja - London - padaka, 1 klatka na 2-3 sek, zwiechy do 5 sekund.

Bez antyaliasingu -
1. Miasto tnie i to wyraźnie i wygląda jak sprzed 10 lat.
2. Da się przycelować, oczywiście grafa nijak się ma do dzisiejszych standardów...
3. NO WAY - nad Londynem nie da się normalnie latać - od razu moja rada, jak będziecie brać jakieś multi nad większym miastem, to wystarczy się nieco zniżyć i wlecieć w okolicę z domami. Osławaiony print screen przy tym to macanie piórkiem, wasz przeciwnik zginie w ataku apopleksji twardego dysku :-)

Tako rzecze,
Zaratustra

*Dotyczy każdego z opisanych "testów".

ps. I żeby nie było. Nie rzeźbiłem w procesach, zwalaniu ramu, etc. Skoro inne WSZYSTKIE symulatory dają PRZYZWOICIE (ustawienia średnie+) radę na moim Q9550@3.7, 4 GB i HD 6850, to znaczy, że nie wina mojego win 7 64b, tylko ubikacja ma sraczkę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1444 dnia: Marca 29, 2011, 13:48:01 »
Ja właśnie dostałem potwierdzenie wysłania ze sklepu paczki... i kurde sam nie wiem czy tytuł nie stanie obok HALO2, w którego mogę grać... ale jak odepnę internet, bo Ms Live w tym tytule nie chce działać poprawnie, a wykonywać tej czynności po prostu już mi się nie chce. Zainstalować i czekać na patche.

Ale w miedzy czasie jest Spitfire A2A  :banan

« Odpowiedź #1445 dnia: Marca 29, 2011, 13:59:52 »
Czyli jakiekolwiek tłumaczenie, że model lotu itp. jest tak zaawansowany, że kompy sobie nie radzą jest z palca wyssany. Silnik graficzny jest niezoptymalizowany i tyle. Dzięki Qrdl za testy. I nie powinieneś rzeźbić w procesach itp. Kupujesz grę, masz mocny sprzęt powinno działać bez kombinowania.

Co do tego filmiku w HD, nie wiem jak wy, ale ja dostałem ataku padaczki oglądając go :P
Tak na serio to ta woda daje po oczach trochę (efekt marynarki w drobną kratkę w TV).
Achtung Spitfeuer!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1446 dnia: Marca 29, 2011, 14:07:49 »
Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta tu techniki wykorzystywane przy kręceniu filmów w starym Il2 - spowalnianie simu do 1/2, lub 1/4 prędkości i potem przyspieszanie w programie do edycji ;)

« Odpowiedź #1447 dnia: Marca 29, 2011, 14:27:04 »
Też Ubisoft, niech pożyczą 1C ten silnik graficzny z super wodą i będzie po problemie :P

http://www.youtube.com/watch?v=CfKQCAxizrA
Achtung Spitfeuer!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1448 dnia: Marca 29, 2011, 16:43:07 »
wasz przeciwnik zginie w ataku apopleksji twardego dysku :-)

Mam podstawowe pytanie, czy jest też przewidywane w tym tytule zabezpieczenie na epilepcję HDD oraz na nerwowe załamanie się zdrowego użytkownika ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1449 dnia: Marca 29, 2011, 20:34:36 »
BTW. Najlepsze, że własnie widziałem IL-2 CoD w warszawskim Media :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #1450 dnia: Marca 29, 2011, 20:53:17 »
W jakiej cenie?

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #1451 dnia: Marca 29, 2011, 21:00:59 »
A ja wróce do dzwięków.

Tak brzmi silnik DB-605 ,montowany w Gustawach  :021: :021: :021:
Prawie jak w best sim ever

http://rapidshare.com/files/455001992/11111.mp3

« Odpowiedź #1452 dnia: Marca 29, 2011, 21:17:51 »
Kuba, piszesz że miałeś nadzieję na odżycie sceny. Ja w związku z BoBem też czekałem właśnie na to i pewnie się doczekamy. Wystarczy spojrzeć na ten wątek. Jakoś tak od razu weselej się zrobiło jak zobaczyłem, że Benek się pokazał. Szkoda tylko, że dla dobrej zabawy online trzeba będzie wydać w moim przypadku 50 euro na coś, co okazuje się bublem. To jest właśnie najsmutniejsze.

P.S.
Odsprzedam trzy zbędne rdzenie procesora :P
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #1453 dnia: Marca 29, 2011, 21:43:41 »
Co do dźwięków to myślę że zawsze są przekłamane ! Nawet te prawdziwe  a nie z gry, nagrane w cockpicie
Bf-109 z oryginalnym DB nigdy nie będą takie same jak by usłyszeć je na własne
uszy . Nawet jeśli są nagrywane wysokiej klasy sprzętem to jednak karty
dźwiękowe są różnej klasy do tego  lepsze gorsze z różnymi ustawieniami.
Nawet samo ustawienie głośników może być różne
ja np lubię dużo basu i już mam przekłamany odgłos silnika.
Ale fajnie by było usłyszeć dźwięk w miarę oryginalne w grze mimo że na pewno nie będą to
te same dźwięki jakie słyszy pilot prawdziwej 109tki jak leci sobie po niebie.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #1454 dnia: Marca 29, 2011, 22:09:54 »
Odkąd karty dzwiękowe są zdolne samplować 16 czy 24 bitowo z częstotliwością 96 kHz, a są zdolne od about 15 lat, czyli od czasów Gravisa Ultrasounda, rodzaj karty nie ma najmniejszego znaczenia.

Zasadniczo po 5 sekundach od uruchomienia takiego Daimlerka to nie słyszy się już nic bo kilkadziesiąt naddzwiękowych gromów z kolektora wydechowego w ciągu sekundy to troszeczkę za dużo jak na możliwości ludzkch uszów :D, zaś siedząc pół metra od takiego silnika przez godzine, to chyba mozna sie wyleczyć całkowicie z fascynacji dzwiękami jakie wydaje.
Zmiana ilości tonów wysokich /niskich to nie zakłamywanie dzwięku, gdyż nie ulega zmianie sama obwiednia dzwięku