Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442942 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1485 dnia: Września 21, 2008, 20:22:45 »
Wygląda na to, że w Jakach oprócz któregośtam nie ma wskaźników paliwa (w grze). Więcej jest takich kpin w Il-2? :P

A co każe Ci przypuszczać, że to "kpina"?

Może ktoś przynajmniej powiedzieć, na jaki czas ORIENTACYJNIE wystarczają pełne zbiorniki paliwa.

Na Jakach serii 9, 25% paliwa wystarczy na dokładnie dwa okrążenia trasy "Suicidal Run", pod warunkiem, że oblecisz je razem z czołówką. Silnik przerywa pracę 5 do 10 sekund po minięciu linii mety. Orientacyjnie jest to jakieś 7-8 minut, a dokładnie jest to jeden z najkrótszych czasów lotu na pełnej mocy w tej grze.

P.S. Wow, pierwszy post na setnej stronie wątku...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1486 dnia: Września 21, 2008, 20:59:07 »
Może ktoś przynajmniej powiedzieć, na jaki czas ORIENTACYJNIE wystarczają pełne zbiorniki paliwa.

Orientacyjnie to mogę Ci powiedzieć, że Jak-1 miał około 780 km zasięgu. To przy prędkości 350 km/h ponad 2 godziny lotu (z walką oczywiście odpowiednio mniej). Lecisz tak długo jedną misję? Oczywiście nie licząc czasu aż zapełnią się sloty na HL  ;)

A najlepsza jest instrukcja obsługi, która po prostu nie wymienia w Yaku wskaźnika paliwa i taktowanie o tym milczy :032:

Taktowanie to może być procesora, albo w tańcu. Twoja instrukcja milczy o tym taktownie;D

~S~

Booze

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #1487 dnia: Września 21, 2008, 21:10:21 »
A co każe Ci przypuszczać, że to "kpina"?
Ano to, że w każdym samolocie taki wskaźnik jest - czy w kabinie, czy na skrzydłach, nieważne. Z tego, co mi wiadomo, w Yak-1 [Jak-1!!] są wskaźniki na skrzydłach. Jak im się nie chciało robić działających na skrzydłach, wystarczyło dać gdzie indziej, albo na "HUDzie".

Na Jakach serii 9, 25% paliwa wystarczy na dokładnie dwa okrążenia trasy "Suicidal Run", pod warunkiem, że oblecisz je razem z czołówką. Silnik przerywa pracę 5 do 10 sekund po minięciu linii mety. Orientacyjnie jest to jakieś 7-8 minut, a dokładnie jest to jeden z najkrótszych czasów lotu na pełnej mocy w tej grze.

7-8 minut czyli pełny zbiornik dawałby jakieś 32 min + rezerwa z nielatania na pełnej mocy. Coś nie tak. Latałem raz chyba z 50 minut i raczej nie żałowałem silnika. Ale to lipa, żeby nie wiedzieć, ile jest paliwa. Może dla łowców punktów to nie problem, ale ja latam raczej "poważniej". Latam raczej na maksa na ile pozwala temperatura silnika czyli 110% na wznoszenie do 2km, a potem 95-100.

Skok śmigła:
Dziwnie to działa w Il-2. Po pierwsze Shift+0 to automat, ale ten automat "działa" mi tak, że jak ustawię ręcznie 0%, a potem wybiorę automat, to ten automat zostawia tyle, ile ja ustawiłem wcześniej. Może po restarcie się naprawi.
A co do dziwnego działania. Po pierwsze reakcja silnika na ustawienie skoku 0% (procent, heh :001: ) - zmniejszenie obrotów  :005: Chyba powinno być na odwrót. Ostatnio próbowałem użyć skoku śmigła do zwiększenia szans wyjścia z nurkowania blisko prędkości dopuszczalnej po zmniejszeniu obrotów silnika. Cholera wie, czy wg gry większy opór stawia śmigło na skoku 0% czy 100%. Wie ktoś, czy w tej grze skok śmigła w ogóle działa, jak trzeba? Co do mojego testu to może był na zbyt małej wysokości...

Próbowałem nawet wzrokowo ocenić, co wg gry jest skokiem 0%. W domyśle powinien to być skok, przy którym śmigło pracuje na minimalnym kącie natarcia, a 100% to chorągiewka. Niestety nie ma wizualizacji skoku śmigła.

Orientacyjnie to mogę Ci powiedzieć, że Jak-1 miał około 780 km zasięgu. To przy prędkości 350 km/h ponad 2 godziny lotu (z walką oczywiście odpowiednio mniej). Lecisz tak długo jedną misję? Oczywiście nie licząc czasu aż zapełnią się sloty na HL  ;)
O, to już lepsza informacja. Szacuję, że przy piłowaniu silnika po mojemu będzie to ok. 1,5h lotu. No właśnie nie lecę i chętnie zabierałbym tyle paliwa, ile potrzeba, zamiast robić za latającą cysternę. Poza tym nie znam się na myśliwcach z II wojny i pierwsze kilka misji latałem ze świadomością, że nikt mi nie zagwarantuje lotu ponad pół godziny (czyt. tyle mogłem sobie sam zagwarantować).
Taktowanie to może być procesora, albo w tańcu. Twoja instrukcja milczy o tym taktownie;D

~S~

Booze

Literóóóóóówka.

Upominam odnośnie pisowni typów samolotów pochodzących z języka rosyjskiego po raz ostatni! Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 21:32:35 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #1488 dnia: Września 21, 2008, 23:02:49 »
Ano to, że w każdym samolocie taki wskaźnik jest - czy w kabinie, czy na skrzydłach, nieważne. Z tego, co mi wiadomo, w Jak-1 są wskaźniki na skrzydłach. Jak im się nie chciało robić działających na skrzydłach, wystarczyło dać gdzie indziej, albo na "HUDzie".

Jaki były w tej grze "od samego początku". Mnie nie dziwi, że skrzydłowe wskaźniki (jeśli takie rzeczywiście na nich były, co raczej by mnie nie zdziwiło - widziałem takie na samolotach Zlin 526, sprawdzały się świetnie) nie zostały w nich uwzględnione. Natomiast zdziwiłbym się bardzo, gdyby "na siłę" dodano je w jakimkolwiek innym miejscu. Ot, różnica podejścia do "symulacji".

7-8 minut czyli pełny zbiornik dawałby jakieś 32 min + rezerwa z nielatania na pełnej mocy. Coś nie tak. Latałem raz chyba z 50 minut i raczej nie żałowałem silnika. Ale to lipa, żeby nie wiedzieć, ile jest paliwa. Może dla łowców punktów to nie problem, ale ja latam raczej "poważniej". Latam raczej na maksa na ile pozwala temperatura silnika czyli 110% na wznoszenie do 2km, a potem 95-100.

I te pół godziny to mniej więcej to, co mamy do dyspozycji na tych samolotach. Ja, wiedząc, na ile można sobie pozwolić na tym akurat samolocie, latam na 110% mocy przez jakieś 95% czasu, i rzeczywiście nie liczyłbym na więcej. A różnica w zużyciu paliwa (w tej grze) między pełną mocą a mocą 100% jest znacznie większa, niż 10%. Więc nie zaskoczyłeś mnie tym czasem "chyba 50 minut". Jest jak najbardziej realny.

Skok śmigła:

(bla, bla bla...)

Na temat skoku śmigła było już na forum trochę. I najprostsza rada brzmi - nie ruszaj. Nie działa. Na pewno nie w początkowym okresie zabawy tą grą.

Próbowałem nawet wzrokowo ocenić, co wg gry jest skokiem 0%. W domyśle powinien to być skok, przy którym śmigło pracuje na minimalnym kącie natarcia, a 100% to chorągiewka. Niestety nie ma wizualizacji skoku śmigła.

To prawda. I na tym poprzestańmy.

I ja również dołączam do prośby o prawidłową pisownię nazw rosyjskich (radzieckich?) samolotów, czyli Jak, Ła, Ił itp. Literowe dziwolągi pozostawmy amerykanom.
Get a bike. Break FREE!

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1489 dnia: Września 21, 2008, 23:36:16 »
Jaki były w tej grze "od samego początku". Mnie nie dziwi, że skrzydłowe wskaźniki (jeśli takie rzeczywiście na nich były, co raczej by mnie nie zdziwiło - widziałem takie na samolotach Zlin 526, sprawdzały się świetnie) nie zostały w nich uwzględnione. Natomiast zdziwiłbym się bardzo, gdyby "na siłę" dodano je w jakimkolwiek innym miejscu. Ot, różnica podejścia do "symulacji".

Też je poznałem przez doświadczenie ze Zlinem 526F. Swoją drogą chyba stąd wzięła się moja chęć spróbowania sił w Sturmoviku.
To, że Ciebie to nie dziwi, nie zmienia faktu, że brakuje jednego z krytycznych wskaźników w maszynie i mniejszym złem byłoby "przemycenie" odczytu z niego w jakikolwiek sposób dostępny dla gracza. Jeżeli uważasz, że brak wskaźnika paliwa nie jest uciążliwy (?!), to nie mamy o czym dyskutować.

Na temat skoku śmigła było już na forum trochę. I najprostsza rada brzmi - nie ruszaj. Nie działa. Na pewno nie w początkowym okresie zabawy tą grą.

Interesuje mnie tylko używanie skoku do wspomagania wytracania prędkości w awaryjnych sytuacjach plus postawienie śmigła w horągiewkę przy zatrzymaniu silnika i locie szybowym. Jak macie prostą receptę, to chętnie ją poznam. Jak nie działa ani do tego, do czego jest, ani też nie zadziała do hamowania i horągiewki, to trudno - zostawię.

I ja również dołączam do prośby o prawidłową pisownię nazw rosyjskich (radzieckich?) samolotów, czyli Jak, Ła, Ił itp. Literowe dziwolągi pozostawmy amerykanom.

A ja nie wiem, co mi odbiło z tym "Y". No i cieszę się, że zmieniło się nastawienie na forach. Chyba na tym dostałem kiedyś bana na miesiąc za zwrócenie uwagi komuś na ortografię...

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1490 dnia: Września 22, 2008, 11:35:16 »
Interesuje mnie tylko używanie skoku do wspomagania wytracania prędkości w awaryjnych sytuacjach plus postawienie śmigła w horągiewkę przy zatrzymaniu silnika i locie szybowym. Jak macie prostą receptę, to chętnie ją poznam. Jak nie działa ani do tego, do czego jest, ani też nie zadziała do hamowania i horągiewki, to trudno - zostawię.

Najlepiej efekty zmian skoku na ZSS odczuć można na samolotach niemieckich. Weź sobie 109G-2 i na pełnej prędkości wrzuć mały skok. Śmigła w chorągiewkę raczej nie ustawisz na żadnym samolocie jednosilnikowym, bo tam to aż tak bardzo nie jest potrzebne jak na wielosilnikach. To że wg Ola 0% to duży skok, a 100% to mały wiemy już od dawna i nie rozumiem Twojego zdziwienia, jako że sprawa ta była już wielokrotnie omówiona na forum. O intuicyjności takiego rozwiązania można dyskutować, mnie to osobiście nie przeszkadza tak bardzo. Na wypadek gdyby Ci się zachciało sprawdzać czy momenty żyroskopowe ZSS są w grze prawidłowo odwzorowane, to od razu Ci mówię, że nie ma sensu. Nie mówiąc już o zabawnym triggerze ->  szybujemy sobie na wyłączonym silniku i stojącym śmigle, gdy tylko śmigło się minimalnie przekręci od naporu powietrza, samolot dostaje jak pięścią w skrzydło, nieproporcjonalny do obrotu, moment przechylający (to chyba miał być w zamyśle jakiś moment reakcyjny)
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1491 dnia: Września 22, 2008, 13:10:33 »
To że wg Ola 0% to duży skok, a 100% to mały wiemy już od dawna i nie rozumiem Twojego zdziwienia, jako że sprawa ta była już wielokrotnie omówiona na forum.

Jestem nowy w Il-2. Ja też nie rozumiem Twojego zdziwienia :P

Na wypadek gdyby Ci się zachciało sprawdzać czy momenty żyroskopowe ZSS są w grze prawidłowo odwzorowane, to od razu Ci mówię, że nie ma sensu. Nie mówiąc już o zabawnym triggerze ->  szybujemy sobie na wyłączonym silniku i stojącym śmigle, gdy tylko śmigło się minimalnie przekręci od naporu powietrza, samolot dostaje jak pięścią w skrzydło, nieproporcjonalny do obrotu, moment przechylający (to chyba miał być w zamyśle jakiś moment reakcyjny)

Tak to jest z "proceduralnymi" modelami lotu.

Podsumowując moje pytanie brzmi:
Czy prawdziwa jest zależność w grze:
- minimalny skok śmigła to 0%, a maksymalny to 100%,
- 0% => minimalny kąt natarcia łopaty , dobry do wytracania prędkości.
- 100% => maksymalny kąt natarcia łopaty , dobry do szybowania?

Jak odpowiedź brzmi "TAK", to pytanie zamknięte i można męczyć dalej. Narazie latam na Jaku-1. Mój profil wznoszenia na podstawie charakterystyk z Il-2 compare się sprawdza. Niestety 75% rzeczywistej taktyki odpada, bo AI ma oczy w...  :006:

___________________________________________________________________________________________________

Widzę, że na forum ciągle ktoś narzeka na realizm w Il-2. Proste pytanko - jest coś lepszego niż Ił-2 S. wg kryterium:
* absolutnie nieważne:
- wymagania
- liczba dostępnych samolotów
- cena

*ważne (od najważniejszych):
- model lotu i uszkodzeń
- realizm (osiągi itp. w punkcie "model lotu"; tu chodzi o przebieg misji itp.)
- grafika (w Il-2 2 razy lepsza niż w LO wg mnie!)
- dźwięk (w Il-2 bez moda tragiczny i "silnik dźwiękowy" i same dźwięki).

Spróbowałem BoB2: WoV - trzęsące się obiekty jak w najgorszych czasach Falcona 4.0. Poza tym odczucia mieszane. Innych nie znam.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1492 dnia: Września 22, 2008, 13:25:10 »
Widzę, że na forum ciągle ktoś narzeka na realizm w Il-2. Proste pytanko - jest coś lepszego niż Ił-2 S. wg kryterium:

Biorąc pod uwagę przez wzgląd na to i owo nie ma. Jeżeli coś, to stary Sturmovik. Kolego, ale pomijasz ty jedną bardzo ważną rzecz, a mianowicie taką, że Sturmovik, to symulator walki o wyraźnym podtekście komercyjnym, co w sumie w wypadku symulotników reprezentujących słuszną stronę mocy czyni jeszcze większą różnice gdyż nasi idole mieli bardziej interesujące zajęcia niż walka  z własną maszyną ufając w jej absolutnie donośną doskonałość inaczej niż to miało miejsce w wypadków panów pilotujących Jaki, a jak widzę do takich pragniesz się pan zaliczać.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1493 dnia: Września 22, 2008, 13:43:58 »
Biorąc pod uwagę przez wzgląd na to i owo nie ma. Jeżeli coś, to stary Sturmovik. Kolego, ale pomijasz ty jedną bardzo ważną rzecz, a mianowicie taką, że Sturmovik, to symulator walki o wyraźnym podtekście komercyjnym, co w sumie w wypadku symulotników reprezentujących słuszną stronę mocy czyni jeszcze większą różnice gdyż nasi idole mieli bardziej interesujące zajęcia niż walka  z własną maszyną ufając w jej absolutnie donośną doskonałość inaczej niż to miało miejsce w wypadków panów pilotujących Jaki, a jak widzę do takich pragniesz się pan zaliczać.

Nie wiem, o czym gadasz :D Proponuję zdania mniej wielokrotnie złożone i nie zakładanie, że wiem, o jakich idoli chodzi ;)
Ludzie narzekają i narzekają słusznie (zwracam uwagę i tak tylko na narzekania doświadczonych członków tego forum). Dlatego pytam o alternatywę dla Ił-2, bo jeżeli jest coś lepszego, to granie w coś gorszego jest oczywistą stratą czasu. Do jakich symulotników mnie zaliczyłeś, też nie wiem :) , ale to mało ważne, bo dostałem odpowiedź na zadanie pytanie i za to dziękuję.

Czy to Ty rządzisz na polskim serwerze z "Alive" w nazwie? Przeczytałem o nim na forum, a HyperLobby nawet jeszcze nie odpaliłem. Szukam właśnie jakiegoś serwera do pierwszych kilku lotów, z misją, a nie jakimś deathmatchem a la Lock On. Powietrza się trzymam, ziemi nie ryję, umiem startować i lądować, po 5 misjach na Jaku-1 w kampanii 3 Bf-109 i jeden Ju-88 zestrzelone. Realizm: włączone tylko automatyczne zarządzanie czymśtam z silnikiem (nie pamiętam nazwy ustawienia - albo skok, albo mieszanka). Korzystałem z mapy spod "m" i (rzadko) widoku F6, ale już nie będę. To tak dla oceny wstępnej.

« Odpowiedź #1494 dnia: Września 22, 2008, 13:54:46 »
Czy prawdziwa jest zależność w grze:
- 100% => maksymalny kąt natarcia łopaty , dobry do szybowania?
Wydaje mi się, że jest inaczej. Do wytracania prędkości można użyć 100% (zmiana na 100% powinna dać zauważalne spowolnienie, o ile nam się silnik nie przekręci ;)), a do szybowanie najlepiej jest ustawić śmigło w chorągiewkę (osobny klawisz w grze).

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1495 dnia: Września 22, 2008, 14:54:01 »
Napisałem wyraźnie, a pochrzaniłeś :)
W przypadku śmigła można mówic o kącie natarcia i kącie nastawienia. Kąt nastawienia łopat śmigła (czyli to co miałeś na myśli) masz mierzony między płaszczyzną obrotu a cięciwą łopaty, i wtedy mówiąc mały skok mamy na myśli mały kąt nastawienia, a w grze 100%.
Kąt natarcia to nieco bardziej skomplikowana sprawa bo zależy od kąta nastawienia, prędkości postępowej samolotu i prędkości obrotowej śmigła.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1496 dnia: Września 22, 2008, 15:28:05 »
Napisałem wyraźnie, a pochrzaniłeś :)
W przypadku śmigła można mówic o kącie natarcia i kącie nastawienia. Kąt nastawienia łopat śmigła (czyli to co miałeś na myśli) masz mierzony między płaszczyzną obrotu a cięciwą łopaty, i wtedy mówiąc mały skok mamy na myśli mały kąt nastawienia, a w grze 100%.
Kąt natarcia to nieco bardziej skomplikowana sprawa bo zależy od kąta nastawienia, prędkości postępowej samolotu i prędkości obrotowej śmigła.

Ja pochrzaniłem? To nie ja wchodzę w różnice między kątem natarcia, a kątem nastawienia. Szkoda, że jeszcze nie dałeś wzoru na geometrię linii skręcenia :P
Nigdzie nie napisałem, że kąt natarcia i kąt nastawienia to to samo, a tak się składa, że minimalny kąt nastawienia łopaty daje minimalny kąt natarcia etc. Nie pisałem o wartościach.

Pytanie
"Czy prawdziwa jest zależność w grze:
- 100% => maksymalny kąt natarcia łopaty , dobry do szybowania?"
pozostaje otwarte, bo odpowiedział na nie tylko Belfegor i nie podoba mi się jego odpowiedź :)

Kolejna kpina w Jaku-1 - kompas jest zasłonięty elementem kabiny i domyślam się, że zasymulowano kij od szczotki, który każdy rosyjski pilot połykał przed lotem, żeby nie robić tak ->  :banan i nie móc zajrzeć pod ten element. No i pozostaje latać o wschodzie słońca, w samo południe i o zachodzie :D

Pytania dot. ustawień klawiszy:
- jak ustawić szybkie spojrzenie w tył (ew. lewo-tył, prawo-tył)? *
- czy można ustawić na jednym klawiszu dwie funkcje (np. centrowanie widoku + spojrzenie na przyrządy podczas obserwowania celu)?
- co polecacie jeszcze ustawić z niezdefiniowanych (ile ich jest!) funkcji?
- mógłby się któryś z doświadczonych "iłowników" podzielić kompletną konfiguracją klawiatury/joya?

* problem polega na tym, że "snapy" działają tylko po wciśnięciu F9 (skokowe widoki), które uniemożliwiają w tym samym czasie korzystanie z grzyba do płynnego rozglądania się. A, w sumie w nie ma chyba w S. płynnego rozglądania. Można tylko wyłączyć powracanie kamery do punktu wyjścia, ale nadal będą to widoki co pewien kąt.

« Ostatnia zmiana: Września 22, 2008, 15:38:35 wysłana przez Bucic »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1497 dnia: Września 22, 2008, 17:28:58 »
Oj Bucic, Bucic, z takim nastawieniem to z żadnym symulatorem nie znajdziesz szczęścia :)

Pytanie
"Czy prawdziwa jest zależność w grze:
- 100% => maksymalny kąt natarcia łopaty , dobry do szybowania?"
pozostaje otwarte, bo odpowiedział na nie tylko Belfegor i nie podoba mi się jego odpowiedź

Nie, jest dokładnie odwrotnie i dokładnie tak jak opisał Meehau i Belfegor więc nie zgrywaj mądrali tylko czytaj co się do ciebie pisze. Na 0% W Iłku śmigło jest najbliższe ustawienia w chorągiewkę, zresztą podobnie jak w serii Flight Simulator więc nie jest to jakiś Olowy wymysł. A czy cała ta wiedza w Iłku się Ci do czegoś przyda to nie wiem, ktoś niedawno napisał że lata się na auto jak jest albo na 100% jak go nie ma. ;)

Kolejna kpina w Jaku-1 - kompas jest zasłonięty elementem kabiny i domyślam się, że zasymulowano kij od szczotki, który każdy rosyjski pilot połykał przed lotem, żeby nie robić tak ->   i nie móc zajrzeć pod ten element. No i pozostaje latać o wschodzie słońca, w samo południe i o zachodzie

O ile pamiętam 6DOF mod w którejś tam wersji pozwala używać także myszki więc zajrzeć tam można. A pretensje to miej do designerów kabiny samolotu wzór '39 czy któryśtam.

Znalazłem pliki z danymi osiągów samolotów, których używa Il-2 compare. Pliki są w katalogu Il-2 compare, a nie w katalogu gry

A skąd ma brać? Gra nie wystawia tych danych ot tak na wierzchu. Z tego co wiem dane w Il-2 compare są wygenerowane na podstawie gry, chyba po prostu odczytane po złamaniu kodu gry.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1498 dnia: Września 22, 2008, 18:21:14 »
(...)
- co polecacie jeszcze ustawić z niezdefiniowanych (ile ich jest!) funkcji?
- mógłby się któryś z doświadczonych "iłowników" podzielić kompletną konfiguracją klawiatury/joya?
(...)

Proponuję zajrzeć TUTAJ. Co prawda w tym temacie opisana jest konfiguracja dla konkretnego joy'a, ale można z niej (tak myślę) wysnuć wnioski nieco bardziej ogólne.
Get a bike. Break FREE!

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1499 dnia: Września 22, 2008, 18:43:34 »
Nie, jest dokładnie odwrotnie i dokładnie tak jak opisał Meehau i Belfegor więc nie zgrywaj mądrali tylko czytaj co się do ciebie pisze. Na 0% W Iłku śmigło jest najbliższe ustawienia w chorągiewkę, zresztą podobnie jak w serii Flight Simulator więc nie jest to jakiś Olowy wymysł. A czy cała ta wiedza w Iłku się Ci do czegoś przyda to nie wiem, ktoś niedawno napisał że lata się na auto jak jest albo na 100% jak go nie ma. ;)

Nie zgrywam mądrali. Odpowiedziała jedna osoba, której doświadczenia nie znam, a w dodatku odpowiedź była kontrowersyjna. Twoja z resztą też i do niej zaraz wrócę. Ta informacja o skoku na 100% jest bardzo przydatna :001:

Wg mnie w rzeczywistości -> dla dużej prędkości ustawia się duży skok śmigła (bliski "horągiewce"). Żeby wyhamowywać z dużej prędkości trzeba ustawić mały skok.

Wg Was w Ile-2 -> "Do wytracania prędkości można użyć 100%" (Belfegor)
                           "(..)wg Ola 0% to duży skok, a 100% to mały(...)" (Meehau)

Fakt - w grze lata się z dużą prędkością na małym (~100%) skoku smigła. Odwrotnie niż w rzeczywistości. No i teraz chcę tylko wiedzieć, czy tak po prostu jest i trza dać se spokój, czy to ja głupoty gadam, czy, o zgrozo, latam na przelotach na 100% zamiast na 0%.

O ile pamiętam 6DOF mod w którejś tam wersji pozwala używać także myszki więc zajrzeć tam można. A pretensje to miej do designerów kabiny samolotu wzór '39 czy któryśtam.

Mod, czyli w symulatorze nie jest zapewniony podgląd podstawowego przyrządu. Stop  :012: Zapomniałem o otwarciu Iła-2 na społeczność CS-a i już się poprawiam. Mówię całkiem serio. A tych moich "narzekań" nie bierzcie całkiem serio! To raczej ciekawostki dla innych początkujących, którzy odwiedzą ten temat. Z tymi pretensjami do twórców kabiny to byś se darował  :003:

A skąd ma brać?

A skąd mam wiedzieć?  :003:
...
Przez nieuwagę nie chwyciłem tego w moim temacie!

Compare i ile się nie mylę to te wykresy tworzy na podstawie właśnie plików txt. Trzeba zajrzeć do folderu z zainstalowanym programem.

Proponuję zajrzeć TUTAJ. Co prawda w tym temacie opisana jest konfiguracja dla konkretnego joy'a, ale można z niej (tak myślę) wysnuć wnioski nieco bardziej ogólne.

To akurat mój drąg :) Myślałem, że się da bez oprogramowania SAITEKA coś zdziałać... A podzielisz się gotowym profilem (sst?)?