Napisałem wyraźnie, a pochrzaniłeś 
W przypadku śmigła można mówic o kącie natarcia i kącie nastawienia. Kąt nastawienia łopat śmigła (czyli to co miałeś na myśli) masz mierzony między płaszczyzną obrotu a cięciwą łopaty, i wtedy mówiąc mały skok mamy na myśli mały kąt nastawienia, a w grze 100%.
Kąt natarcia to nieco bardziej skomplikowana sprawa bo zależy od kąta nastawienia, prędkości postępowej samolotu i prędkości obrotowej śmigła.
Ja pochrzaniłem? To nie ja wchodzę w różnice między kątem natarcia, a kątem nastawienia. Szkoda, że jeszcze nie dałeś wzoru na geometrię linii skręcenia
Nigdzie nie napisałem, że kąt natarcia i kąt nastawienia to to samo, a tak się składa, że minimalny kąt nastawienia łopaty daje minimalny kąt natarcia etc. Nie pisałem o wartościach.
Pytanie
"Czy prawdziwa jest zależność w grze:
- minimalny skok śmigła to 0%, a maksymalny to 100%,
- 0% => minimalny kąt natarcia łopaty , dobry do wytracania prędkości.
- 100% => maksymalny kąt natarcia łopaty , dobry do szybowania?"
pozostaje otwarte, bo odpowiedział na nie tylko Belfegor i nie podoba mi się jego odpowiedź

Kolejna kpina w Jaku-1 - kompas jest zasłonięty elementem kabiny i domyślam się, że zasymulowano kij od szczotki, który każdy rosyjski pilot połykał przed lotem, żeby nie robić tak -> :banan i nie móc zajrzeć pod ten element. No i pozostaje latać o wschodzie słońca, w samo południe i o zachodzie

Pytania dot. ustawień klawiszy:
- jak ustawić szybkie spojrzenie w tył (ew. lewo-tył, prawo-tył)? *
- czy można ustawić na jednym klawiszu dwie funkcje (np. centrowanie widoku + spojrzenie na przyrządy podczas obserwowania celu)?
- co polecacie jeszcze ustawić z niezdefiniowanych (ile ich jest!) funkcji?
- mógłby się któryś z doświadczonych "iłowników" podzielić kompletną konfiguracją klawiatury/joya?
* problem polega na tym, że "snapy" działają tylko po wciśnięciu F9 (skokowe widoki), które uniemożliwiają w tym samym czasie korzystanie z grzyba do płynnego rozglądania się. A, w sumie w nie ma chyba w S. płynnego rozglądania. Można tylko wyłączyć powracanie kamery do punktu wyjścia, ale nadal będą to widoki co pewien kąt.