Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442738 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1545 dnia: Września 24, 2008, 16:41:56 »
@Bucic:
@Leszek957:
Dział jest odpowiedni moim zdaniem.
Nie jest - patrz wcześniejsze posty Forumowiczów.
Chociaż gra ma swoje przypadłości, to nadal prawdopodobieństwo, że zachowanie z reala pomoże w grze jest wyższe, niż prawd. tego, że zaszkodzi.

Jest to taka sama prawda jak to, że Ziemia jest okragła. :001: Wiemy, z wcześniejszych dyskusji, że celem gry jest sukces komercyjny a nie uzyskanie maksymalnego stopnia odwzorowania "fizyki" czy atmosfery wzorcowej.
Wychodzi też na to, że póki co nie masz na ten temat do powiedzenia więcej niż ja (z Twojego doświadczenia konstruktorskiego nadal nie wypłynęło coś, co ucięłoby dyskusje),

Nadal uważam, że dyskusja nie jest po to by ją ucinać, tylko by znaleźć różne "punkty widzenia" i wyrobić sobie ostateczny (choć nie ostatni) pogląd na sprawę.
Moje doświadczenie nie pomaga mi, raczej przeszkadza w graniu. Uwidacznia błędy i niedoróbki gry w stosunku do zasad "wyuczonych" w szkołach i praktyce zawodowej. Irytującym jest, że w grze zastosowano olbrzymi stopień uproszczeń np w modelu lotu, sterowaniu zespołem napędowym i innych elementach "symulacji". Ale jestem "twardziel" i gram już parę lat, czerpiąc mimo wszystko przyjemność :001: z gry i uczestniczenia w tym Forum.
a robisz sobie podśmiechujki.

Nic takiego sobie nie robię
Myślę, że nie tylko ja tu jestem zaskoczony, że chcesz zasięgnąć informacji od kogoś innego
Co w tym dziwnego? Czytam ten temat od lat, w nadziei, że dowiem się czegoś od innych - i nie tylko o grze. Staram się podpierać wiedzą zawodową by minimalizować ilość głupich pytań (praca własna :001:)
Znak dobry, tylko jak to się ma do Twojego nastawienia na początku?

Od początku mam dobre nastawienie :001: - nie wiem tylko czy dobre nastawienie ma jakąś polaryzację :008:
I co Ci przyszło do głowy, że mam licencję?!
No właśnie... :001:... chyba z powodu "dobrych rad" jakich zechciałeś nam udzielić we wcześniejszych postach. "Dałeś nadzieję" na merytoryczną dyskusję/wymianę poglądów. Dość szybko udowodniłeś, że jest inaczej.
Nie mam, co nie oznacza, że z automatu nie mam racji, tak samo jak Ty nie masz racji z automatu, bo jesteś inżynierem.
Nic nie twierdzę, już ktoś wcześniej zwrócił uwagę na Twoje "błędy nadinterpretacji" - więcej pytam. To jest właśnie "zapętlenie", z którego nie umiesz wyjść :001:: można pytać mimo doświadczenia i "posiadania racji".
Doświadczenie piszącego, to dodatek, a nie argument!
To dość pojemne uogólnienie nic nie wnosi do "naszej dyskusji". Odpowiednio udokumentowane doświadczenie może być argumentem używanym przez piszącego (pytającego lub odpowiadającego).
Leszek

« Odpowiedź #1546 dnia: Września 24, 2008, 16:55:47 »
Nie żebym Ci nie wierzył, ale tak dla bardziej szczegółowego zbadania sprawy i poszerzenia mojej wiedzy mógłbyś podać jakieś źródła? Nie mając tej wiedzy mogę zadać jadynie pytanie: po co ten odwrotny ciąg w czasie lotu w samolotach o dość bogatej mechanizacji skrzydła???
Ciąg wsteczny został użyty podczas lądowania C-130 na lotniskowcu jeszcze przed dotknięciem kołami pokładu (taką informację czytałem kilkakrotnie), tak więc można wnioskować, że chodzi o bardzo szybkie wytracenie prędkości ;) O takiej możliwości w DHC-6 czytałem na forum Airliners, a o C208 ktoś napomknął na Lotnictwo.net.pl (znalazłem potwierdzenie na A.net), teraz jeszcze znalazłem materiał o DC-8 oraz wypowiedź pilota S2R-T65, który używa ciągu wstecznego w locie.
Oczywiście można znaleźć sporo zdjęć lądujących Iłów-62, Tu-154 czy Jaków-40 z otwartymi odwracaczami, ale to chyba każdy zna ;) Co ciekawe, również Concorde i Trident mogły używać odwracaczy podczas lotu. W Boeingu 737 (classic i NG) odwracacze można uruchomić, gdy samolot jest mniej niż 10 stóp nad ziemią. Nie można zapomnieć też o C-11A (Gulfstream II) Shuttle Training Aircraft - lewa strona kokpitu to replika tego z promu kosmicznego, a by odwzorować stromy profil podejścia orbitera, wypuszczane jest podwozie główne, używany jest maksymalny ciąg wsteczny, a klapy mogą być odchylone w górę.
W poniższych linkach opisano to nieco szerzej (bo tu już się lekki OT robi ;)):
http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/read.main/168460/
http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/read.main/62705/
http://www.airliners.net/aviation-forums/tech_ops/read.main/232417/
http://www.airliners.net/aviation-forums/general_aviation/read.main/2456602/
Nie jest tak, że wystarczy użyć kombinacji klawiszy od danego trymera i jak samolot reaguje, to ma ten trymer, a jak nie - to nie?
Z tego co pamiętam czasami zdarzają sie różnice pomiędzy rzeczywistością a grą (samolot miał trymery a w Iłku nie ma czy odwrotnie), więc trzeba uważać ;)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #1547 dnia: Września 24, 2008, 17:21:41 »
Nie mam zamiaru już W TYM WĄTKU "dyskutować" o rzeczywistości i każdemu radzę to samo.

@Leszek957:
Jak się widzi, że inżynier (sic!) szuka różnych punktów widzenia na elementarny "problem" (jak to, czy większy współczynnik ma oporu kształt kroplowy czy sześcian) i że dyskutowanie jest dla niego celem samym w sobie,  to człowieka krew zalewa i początkujący nie powinni na to patrzeć. 

Rozmowę na wiadomy temat mogę kontynuować w nowym wątku. Poczekam jednak, aż Ty go założysz, bo szczerze wątpię, że potrafisz w nazwie wątku określić przedmiot naszej dyskusji. Ja go założę dopiero wtedy, jak zapytam o sprawę jakiegoś "pilota o zmiennym skoku".

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1548 dnia: Września 24, 2008, 18:28:08 »
Ciąg wsteczny został użyty podczas lądowania C-130 na lotniskowcu jeszcze przed dotknięciem kołami pokładu (taką informację czytałem kilkakrotnie), tak więc można wnioskować, że chodzi o bardzo szybkie wytracenie prędkości ;)
No ale takie odwracanie ciągu na kilka sekund przed dotknięciem pasa raczej trudno nazwać odwracaniem ciągu w locie, bez przesady. Zresztą już od dawna piloci Su-17/22 w czasie lądowań na DOL-ach wypuszczają spadochron hamujący jeszcze przed przyziemieniem, ale nazwać taki manewr "hamowaniem w locie przy pomocy spadochronu" ja bym się raczej wahał. Co do Gulfstreama przytoczonego przez Ciebie jako przykład to jest to jednak maszyna doświadczalna więc chyba trudno ją mierzyć tą samą miarą co zwykłe samoloty przecież nie każdy Gulfstream jest standardowo wyposażony w takie patenty.

w każdym razie dzięki za odp. na pytanie o źródła

pozdrawiam

piotru

P.S.

a tak z innej beczki, może by zacząć nowy wątek o zauważonych nieścisłościach i IL-e ?. kompendium uwag zebrane do kupy mogło by niejedno wyjaśnić i to bez zbędnego podniecania się tematem? poddaje pod rozwagę

« Odpowiedź #1549 dnia: Września 24, 2008, 18:53:00 »
@Bucic:
Nie mam zamiaru już W TYM WĄTKU "dyskutować" o rzeczywistości i każdemu radzę to samo.
No to dziękujemy :001: i za dobre rady też dziękujemy.
@Leszek957:
Jak się widzi, że inżynier (sic!) szuka różnych punktów widzenia na elementarny "problem" .....i że dyskutowanie jest dla niego celem samym w sobie,  to człowieka krew zalewa i początkujący nie powinni na to patrzeć.
Kolejna "nadinterpretacja" i brak umiejętności "czytania ze zrozumieniem".
...(jak to, czy większy współczynnik ma oporu kształt kroplowy czy sześcian)...
Nikt i nic takiego nie napisał w tym wątku. Powiedz co bierzesz  :001:
... Rozmowę na wiadomy temat mogę kontynuować w nowym wątku. Poczekam jednak, aż Ty go założysz, bo szczerze wątpię, że potrafisz w nazwie wątku określić przedmiot naszej dyskusji....
Znów "zapętlasz się" :001: - odpowiem cytatem:
...Istnieje "te 5%", które może uratować Ci życie - czy "growe" czy prawdziwe. Jak tego nie rozumiesz, to w grze pół biedy, ale za prawdziwe stery może lepiej nie siadaj. Chyba że twierdzisz, że w trakcie nurkowania śmigło nie stawia żadnego oporu....

"Buciciego"  :002:

... Ja go założę dopiero wtedy, jak zapytam o sprawę jakiegoś "pilota o zmiennym skoku"
Zanim założysz nowy temat to sprawdź, jakie są metody rozwiązywania problemu "regulator skoku śmigła", dla zadanego (nie wirtualnego) układu napędowego (zespołu silnik-reduktor-śmigło). To pomoże Ci zrozumieć, że "kto pyta nie błądzi - ale jak byś nie błądził, to byś nie pytał" :001: i wystarczy zrozumieć nadsyłane odpowiedzi.

@piotru
......może by zacząć nowy wątek o zauważonych nieścisłościach i IL-e ?. kompendium uwag zebrane do kupy mogło by niejedno wyjaśnić i to bez zbędnego podniecania się tematem? poddaje pod rozwagę
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=10534.0
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=9575.0
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8895.0
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8896.0
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6883.0
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=2087.0
nie znalazłem tematu "wprost" o bugach, może źle szukam, ale pamiętam, że był.
Leszek

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1550 dnia: Września 24, 2008, 19:46:30 »
Czy tylko mi się wydaje, że Leszek nie pokazał ani jednej rzeczy, którą napisałem źle? Że on nie wskaże jej i nie napisze, co było nie tak, to wiem, bo niegodni wszyscy jesteśmy, żeby się fatygował, ale może ja nie zauważyłem, a ktoś inny zauważył.

« Odpowiedź #1551 dnia: Września 24, 2008, 19:58:00 »
No ale takie odwracanie ciągu na kilka sekund przed dotknięciem pasa raczej trudno nazwać odwracaniem ciągu w locie, bez przesady.
Niemniej jednak samolot leci, koła nie dotknęły pasa, więc jak dla mnie to zdecydowanie użycie w locie. Tak czy siak DC-8 i jeszcze kilka innych samolotów spełnia Twój warunek (odwracacze w locie lecz nie tuż przed przyziemieniem ;))

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1552 dnia: Września 24, 2008, 20:52:23 »
jak zapytam o sprawę jakiegoś "pilota o zmiennym skoku".

Ja po sześciu piwach tak mam, wpadam też wtedy w samoistne korkociągi, takie bez ostrzeżenia ;) i zdarza mi się zaliczyć glebę.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #1553 dnia: Września 24, 2008, 21:02:15 »
Ja po sześciu piwach tak mam, wpadam też wtedy w samoistne korkociągi, takie bez ostrzeżenia ;) i zdarza mi się zaliczyć glebę.
Nie wiem, o czym mówisz :001: Poza tym "Don't fly and drive"  :002:

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1554 dnia: Września 24, 2008, 22:44:48 »
Niemniej jednak samolot leci, koła nie dotknęły pasa, więc jak dla mnie to zdecydowanie użycie w locie. Tak czy siak DC-8 i jeszcze kilka innych samolotów spełnia Twój warunek (odwracacze w locie lecz nie tuż przed przyziemieniem ;))

To już pewnie zaawansowany wiek powoduje moją upierdliwość proszę więc o wyrozumiałość. Ja naprawdę się staram i jestem pełen dobrej woli ale, błagam, gdzie znalazłeś tą informację o DC-8 i tej jego możliwości odwracania ciągu w locie??? żeby było jasne, ja przez hamowanie ciągiem w locie rozumiem sytuację m/w taką: samolot leci np. po trasie, dostaje od kontrolera polecenie "zwolnij natychmiast do 180 węzłów", a więc pilot uruchamia taki rewers prędkość, spada do tych 180 knotów, wyłącza się odwracacze i leci dalej. Taki lub zbliżony scenariusz byłby rzeczywiście niezbitym dowodem na istnienie w/w. Chodziły kiedyś słuchy, że w czasie wojny o Falklandy Anglicy stosowali na Seaharierach manewrowanie ciągiem. Ale to maszyny raczej z definicji przystosowane do tego rodzaju sztuczek i nawet wtedy nie chodziło o hamowanie ale odchylanie ciagu (mowa oczywiście o stosowaniu tego w  locie a wręcz bezpośredniej walce). Te rewelacje rozpowszechniane były jednak przez pilotów argentyńskich i o ile się orientuję nie zostały potwierdzone przez domniemanych sprawców. Jednak wracając do podstawowej kwestii to w dalszym ciągu nie rozumiem po jasną cholerę takie odwracanie ciągu w locie mogło by się przydać??? Jedyne wytłumaczenie stosowania czegoś takiego jakie mi przychodzi do głowy to badanie w locie jakichś ekstremalnych stanów dla samolotu. Ale w dzisiejszych czasach dużo łatwiej, bezpieczniej i taniej przeprowadzić jakieś symulacje komputerowe.
Jeszcze raz przepraszam za upierdlistwo.

pozdrawiam

piotru

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1555 dnia: Września 24, 2008, 23:09:32 »
Po przeczytaniu tych kilkunastu postów nie pozostaje nic tylko się ugadać kiedyś na rozgrywkę na starym Iłku. Polecam, uczy pokory... :001:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1556 dnia: Września 25, 2008, 08:45:31 »
Po przeczytaniu tych kilkunastu postów nie pozostaje nic tylko się ugadać kiedyś na rozgrywkę na starym Iłku. Polecam, uczy pokory... :001:

Proponuję administratorowi usunięcie ostatnich kilkunastu postów, włącznie z tym moim. Ładna pomoc dla początkujących, nie ma co...

Pozdrawiam,
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1557 dnia: Września 25, 2008, 17:20:31 »
Ja poproszę o wydzielenie postów o odwracaniu ciągu w locie do osobnego tematu :)

Jedną sprawą jest możliwość odwrócenia ciągu w locie, a drugą sens i opłacalność takiego rozwiązania - pewnie dlatego nie stosuje się takiego rozwiązania we współczesnych samolotach pasażerskich.
Sporo o DC-8 można wyczytać po wpisaniu w Google frazy "dc-8 thrust reversers in flight", wyskakują wtedy na przykład takie rzeczy:
The design includes thrust reversers which are deployable inflight
and are thus not dependent on 'weight-on-wheels' logic
Dodatkowo jest o tym w 2, 3 i 4 linku z mojej poprzedniej wiadomości:
The DC-8 is also certified for inflight use of thrust reversers. I recall several previous threads in this forum referring to that
"DC-8s can also do this with the inboards because they have a clean wing (no speedbrakes or spoilers)."

Indeed. I actually had experience of this on a UA DC-8-70 DEN-EWR flight. The Captain actually warned passengers he would be doing it (to aid manouverability during the approach in the busy NY area I think he said.....) It was quite a strange sensation during the decent - very different to ordinary speed-brakes and flaps being deployed.

« Odpowiedź #1558 dnia: Września 25, 2008, 17:56:36 »
Proponuję administratorowi usunięcie ostatnich kilkunastu postów, włącznie z tym moim. Ładna pomoc dla początkujących, nie ma co...
Popieram  :001:
Leszek

Spiti

• Gość
« Odpowiedź #1559 dnia: Września 25, 2008, 19:48:18 »
Witam wszystkich :)

Jestem początkującym graczem, ledwo miesiąc gry. Mam pytanie odnośnie pozycji chłodnic podczas gry, Na poprzedniej tronie juz nie pamiętam jak sie owy Pan nazywał pisał mniej więcej tak - "zamykam chłodnice i schodze do ataku".

Moje pytanie jest czy ktoś pokrótce mógłby mi wytłumaczyć kiedy (atak, lot nurkowy, lądowanie i start) chłodnice/a mają być w jakiej pozycji?