Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 416467 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2520 dnia: Czerwca 22, 2010, 14:21:44 »
Dziękuje pięknie za pomoc, wszystko zgodne z opisem. Muszę się pochwalić że mam już 2 lądowania za sobą, oczywiście 2 z pozytywnym skutkiem :), tych drugich jest jeszcze znacznie więcej.

« Odpowiedź #2521 dnia: Czerwca 22, 2010, 19:46:44 »
I rodzi się kilka nowych pytań.

1. Co to znaczy flaps jammed, i jak tego unikać??
2. Czy jeżeli ogólnie w QMB ustawie najtrudniejszy poziom to przeciwnik jak walczę 1 vs.1, jest też na najwyższym poziomie czy ustawia się to jakoś osobno??
3 Latam JAK 3 P ,jakie samoloty powinienem ustawiać jako przeciwników(tak żeby było uczciwie)??

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2522 dnia: Czerwca 22, 2010, 19:57:03 »
1. Zacięte/zablokowane klapy. Widocznie próbowałeś wypuścić je przy zbyt dużej prędkości.
2. Przeciwnikom możesz ustawić poziomy takie jak Ace, Veteran itp, pomiędzy ich liczbą a typem samolotu.
3. Inne samoloty z roku 1945 - późne Foki i Messery, może coś japońskiego.

« Odpowiedź #2523 dnia: Czerwca 23, 2010, 13:18:43 »
Co raz bardziej zgłębiam tajniki sturmovika, więc rodzą się nowe pytania.

1. Toggle Wing Fold ?? co to znaczy do czego służy
2. Mixture ?? - tu chodzi o tą mieszankę?, jak to przypisać do klawy każdą dziesiątkę osobno, czy wygodniej będzie użyć increase/decrease
3. Magneto next/prev ??
4. Supercharger next/prev Stage ??
5. Prop. Pitch ?? skok śmigła??
6. FOV ?? bo ja już nawet nie jestem w stanie się domyslać
7. Tinted Reticle Dimmer ??

Przy wyjaśnianiu prosiłbym tak przy okazji dopisać czy daną funkcje się stosuje w praktyce i na ile jest ona ważna.

Uwaga chwale się: Już mam kilka zestrzeleń na poziome ACE :)

« Odpowiedź #2524 dnia: Czerwca 23, 2010, 13:48:07 »
1. Składanie skrzydeł w maszynach, które mają taką możliwość, np. w amerykańskich myśliwcach pokładowych.
2. Mieszanka paliwowa. Wygodniej increase/decrease, dużo się nią w trakcie lotu nie posługujesz.
3. Iskrowniki. W zasadzie nie używasz.
4. Bieg sprężarki. Niektóre samoloty mają dwustopniową sprężarkę, którą przełączasz na wyższy bieg na odpowiednim pułapie tak, aby zapewniła odpowiednie ładowanie silnika mimo mniejszego ciśnienia. Zajrzyj do aircraft guide.
5. Tak, skok śmigła. Po wyjaśnienia odsyłam do poradników, bo to spora kwestia, żeby ją tutaj tak omawiać.
6. Field of View
7. Niektóre maszyny (niemieckie chyba tylko) mają taką śmieszną osłonkę na celownik.

« Odpowiedź #2525 dnia: Czerwca 23, 2010, 14:47:33 »
I kolejne problemy

1. W QMB Włączam mapę Okinawa, samolot JAK 3 P , pogoda to pioruny, nim odpalę silnik samolot skręca lekko w prawo a kółko ogonowe jest jakby przekrzywione, jak daję więcej mocy to samolot skręca jeszcze szybciej, tak długo aż nie osiągnę prędkości która pozwala na uniesienie ogonu, ale wtedy jest już za późno żeby wrócić na pas i najczęściej kończę z śmigłem w piachu (wyboje poza pasem).
Dodam że na ster kierunku nie reaguje kółko ogonowe. O co tu chodzi??
2. Rozumiem ustawianie zbieżności na określoną odległość, jest to nawet logiczne, ale załóżmy że mam ustawione na 200m, teraz lecę za samolotem mam go prawie na celowniku ale nie znam odległści do niego....to jest na wyczucie, czy może czegoś nie ogarniam??
3 I co oznacza w prawym dolnym rogu HDG *** deg.
4. Czy jest możliwość ćwiczenia w QMB startu i lądowań z lotniskowca.

« Odpowiedź #2526 dnia: Czerwca 23, 2010, 16:04:48 »
1. Przy pogodzie ustawionej na burzę niemalże nie da się wystartować - zawsze zjedziesz z pasa. Mimo to autopilot jakoś może i nie ma z tym problemów... Graczom wieje tak silny wiatr, że spycha maszynę z pasa. Zawsze wiatr w oczy:P
2. Ocena odległości przy strzelaniu - http://www.sturmovik.pl/szkola-pilotow/podstawy/prowadzenie-ognia - koniecznie obejrzyj filmik. Ponadto jeśli masz włączone ikony samolotów (napisy przy maszynach w powietrzu) to jest tam podawana odległość do nich - 3.23 oznacza 3230 m, .20 to 200 m.
3. HDG - heading - kurs samolotu, w stopniach.
4. W QMB lądowanie na lotniskowcu możesz poćwiczyć na mapce - Coral Sea (Morze Koralowe). Startu już chyba nie - a na pewnie nie jeśli nie możesz w celach wybrać opcji Scramble. W pojedynczych misjach dla USN, RN i marynarki japońskiej możesz wybrać trening lądowania i startu na pokładzie stojącego jak i płynącego pewną prędkością okrętu.
Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl

« Odpowiedź #2527 dnia: Czerwca 23, 2010, 20:52:24 »
Próbuje swoich sił w sieci, samemu to jednak tak nudno :), ale mam wrażenie że coś mam nie tak ustawione bo nie widze napisów typu gracz xxx zestrzelił gracza yyy, no i do tego nikt się do nikogo nie odzywa :) Chyba coś jest nie tak.

Chciałem podziękować wszystkim tym którzy poświęcają czas i pomagają mi w zgłębianiu tajników latania.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2528 dnia: Czerwca 23, 2010, 22:05:32 »
Komunikaty o zestrzeleniach powinny pojawiać się w oknie chatu, może spróbuj je rozciągnąć tak jak jest to pokazane tutaj: http://www.sturmovik.pl/konfiguracja-gry/69-czat-i-jego-mozliwosci

Co do tego że nikt się nie odzywa - na jakim latasz serwerze? Np. na Skies of Valor co chwilę ktoś coś pisze w czacie. Żeby komunikować się głosowo potrzebujesz programów takich jak TeamSpeak lub Ventrilo.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2529 dnia: Czerwca 24, 2010, 09:28:18 »
Arczi, wszystko zależy od serwera... Na serwerach Warbirds Of Prey okienko chat'u działa, ale na przykład informacje od serwera takie jak "gracz xxx zestrzelił gracza yyy" już się nie pojawiają. Zostały celowo obcięte. Tylko pojawienie się nowego gracza, opuszczenie przez niego gry i śmierć pilota jest oznajmiana :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2530 dnia: Czerwca 24, 2010, 12:46:20 »
Mam pewien problem z "ił-2 sturmovik" i niewiem co jest tego przyczyną, gdy włączam gre zniknoł mi kursor z gry a pojawia się myszka z kompa i nie moge obracac kamerą w grze.

codex

• Gość
« Odpowiedź #2531 dnia: Czerwca 24, 2010, 17:11:30 »
Naciśnij klawisz między ctrl a alt ten z ikoną windows i kliknij myszką na pasek z grą kiedy się zwinie i powinno być ok.

PS:Mam pytanie która opcja odpowiada za celownik bombowy w bombowcach?.

« Odpowiedź #2532 dnia: Czerwca 24, 2010, 20:37:07 »
PS:Mam pytanie która opcja odpowiada za celownik bombowy w bombowcach?.

Toggle Gunsight na pozycji bombardiera
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #2533 dnia: Czerwca 26, 2010, 17:32:31 »
No i porobiło się, próbowałem skonfigurować free tracka, ale póki co dałem sobie spokój chcąc polatać. Włączam iłka a tu brak możliwości rozglądania się , generalnie myszka nie reaguje, i ściąga obraz w prawo. Jakieś rozwiązanie ??

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #2534 dnia: Czerwca 26, 2010, 19:11:40 »
Która to już osoba o to pyta? W tym temacie było to już tysiąc razy mówione. Poza tym miałem ten sam problem i jakoś sam go rozwiązałem w paręnaście minut. Rusz mózgownicą albo przeczytaj trochę tego co wyżej napisano (6 stron że tak podpowiem). Nie żebym nie chciał pomóc, ale... no dobra, w sumie rzeczywiście nie chcę pomóc, tylko się wyżyć :021: :118:
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner