Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 22, 2008, 21:22:52 »
Stery do grafy już wrzucone.
Temperatury pokazuje mi takie (Everest Ultimate Edition 2006):
- procek: 45
- rdzen 1: 47
- rdzen 2: 46
- grafika: 56
- seagate: 39
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #91 dnia: Marca 29, 2008, 18:34:16 »
Czy ktoś z posiadaczy Compala używa podkładek chłodzących? Np. takie cos:

http://znak.pl/index.php?cid=1362&scid=1816&prid=wenZalZMNC2000+czarny
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #92 dnia: Marca 29, 2008, 21:31:02 »
Nie używam, ale czytałem gdzieś testy tych podkładek ZALMANA z FL-kami i potrafią obniżyć temperatury GPU o około 10 stopni w stresie. Czemu chcesz używać takiej podkładki? Za wysokie temperatury w stresie?

« Odpowiedź #93 dnia: Marca 29, 2008, 22:23:08 »
Nie, na razie tak tylko z ciekawości pytam. Tez już znalazłem jakiś test tych podkładek. W sumie ciekawa sprawa.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #94 dnia: Marca 30, 2008, 15:48:10 »
Moim zdaniem nie warto- za grosze można sobie zrobić coś takiego samemu, do tego z możliwością korzystania z napięcia od 3 do 12V i dużo większymi wiatraczkami. A jak ktoś ma dużo czasu, to kupuje kawałek blachy aluminiowej, wiatraczki 120mm i ma ciche, a jednocześnie wydajne chłodzenie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #95 dnia: Marca 30, 2008, 16:17:07 »
Najlepiej by było znaleźć stację dokującą pasująca do Compala. Niemniej może byc to trudne w wypadku VBI. Taka stacja przydaje się jak brakuje USB albo masz drugi LCD i chcesz mieć obraz na nim więc kładziesz lapka i reszta dzieje się automatycznie. Możesz nawet go do wyrka wtedy brać :D. Nie musisz walczyć za każdym razem z kablami. Poprawia komfort pracy laptopa ale bez jakiś rewelacji. Tutaj masz test:

http://www.techpowerup.com/reviews/Zalman/ZM-NC2000/3.html

Różnice nie są jakieś powalające.

IMHO jeśli nic złego sie nie dzieje. Nie ma kosmicznych temperatur, wystarcza Ci gniazd USB, nie zabierasz go do wyrka, nie podpinasz głosników i monitorów albo to podpinanie nie sprawia trudności to odpuść sobie.

Ps. Wyniki mogą sie różnić w zalezności od laptopa ale to logiczne chyba :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 12, 2008, 22:33:30 »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #97 dnia: Maja 15, 2008, 12:54:00 »
Zaczynam rozglądać się za notebookiem dla żony. Warunek, musi uciągnąć nadchodzące Sims 3. Drugi warunek - najlepiej czerwony albo bordowy :-D Drugi warunek na szczęście niekonieczny. Acha, dobrze gdyby kosztował poniżej 30 000 :-) Jako że z hurtowni do których mam dostęp nie jestem w stanie sciągnąć odpowiedniego sprzętu poszerzyłem zakres poszukiwań i przypadkiem trafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/item364376915_gateway_p_6831fx_intel_core_2_duo_t5450_1_67ghz.html
Stosunek ceny do parametrów rzekłbym powalający. Nie znam tej marki, nie do końca wiem co o tym sądzić. Jakie jest Wasze zdanie?

kichu1979

• Gość

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #99 dnia: Maja 15, 2008, 13:38:19 »
Jesli to nie musi byc koniecznie 17" i panorama, to moze cos takiego

http://www.komputronik.pl/Notebooki/HP_Compaq_/_Pavilion/Notebooki_HP_Pavilion__rozrywka_dla_domu/HP_Pavilion_dv6x000__15_4_cala_duza_wydajnosc_rozrywka_dla_domu/modele_na_procesorze_Intel/HP_Pavilion_dv6890ew_T8300_15_4__4GB_NV8400_BLU_RAY_320GB_VHP_/pelny,id,54517/#

W podobnym zakresie cenoym 2,4Ghz,4RAM, 320HDD, Blu-ray, grafa itd. :)

Dzięki, ale chyba nie dostrzegłeś subtelnej różnicy pomiędzy kartą graficzną GF 8800GTS, a GF 8400M GS ;-)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #100 dnia: Maja 15, 2008, 16:48:59 »
Spotkałem się z opinią, że sprzedawane na aukcjach w Polsce Gateway'e to modele po serwisie w USA. Nie wiem ile w tym prawdy, ale odradzano mi m.in. monitory tej marki i to w różnych miejscach.

Jeśli nie musisz mieć super markowego notebooka to zainteresuj się może takim BlueBerry tj. Compalem... ewentualnie pójdź na całość.
Wiadomo - to nie Dell XPS, ale te Compale to całkiem przyjemne notebooki, szczególnie, że znacznie tańsze od konkurencji. Za 6000zł jest nowy Penryn 2,4GHz, GF8800GTX i 24 miesiące door-to-door. I chyba nawet całkiem to ładnie wygląda. Zaś ponieważ to VBI i BlueMobility to nie powinno być problemu z dorzuceniem do zestawu kolejnej pamięci czy wymiany dysku na większy. Ogromną zaletą Compali jest to, że są sterowniki do wszystkich systemów i nie musisz się obawiać, że jesteś przywiązany do jednego, bo producent do innych nie wydał.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #101 dnia: Maja 15, 2008, 17:17:04 »
Ogromną zaletą Compali jest to, że są sterowniki do wszystkich systemów i nie musisz się obawiać, że jesteś przywiązany do jednego, bo producent do innych nie wydał.

Co do kadłubka się zgodzę ale to zdanie powyżej trochę naciągane :P. Pewnie miałeś na myśli sytuacje w której dostajesz lapka z Vistą. Bezbólowo przy odrobinie czasu można zrobić downgrade do Xpka. Sterowniki się od innych podpasuje :).

Getawaya omijaj. A za 30 tyś. to ja bym sobie Alienware'a sprawił i napewno by mi Simsy poszły. Niemniej za tą kasę, poskładałbym normalną puszkę do grania i lapka do noszenia. A za resztę bym się poszedł upić :P

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #102 dnia: Maja 15, 2008, 19:21:41 »
Te 30 000 to jaja były  :118: Planuję wydać 4, max 5 tys. (i to w bólach). Wiem, będzie ciężko, zwłaszcza, że liczy się również wygląd, jako, że to dla żony. Gdybym brał dla siebie to po pierwsze nie do grania, bo od tego mam stacjonarny, po drugie cenię sobie surowy wygląd bez bajerów (IBM, HP (nie Pavilion) itd.). Niestety żona potrzebuje wyglądu Ferrari, mocy Alienware, a ja do tego ceny najwyżej Acera :-D Pytałem o Gatewaya bo choć piękny nie jest, to moc i niewygórowaną cenę niewątpliwie posiada. Zastanawia mnie dlaczego trzeba wydać tak chorą kasę, skoro ceny podzespołów nie są wcale duże. Np pomimo tego, że 1Gb Ram kosztuje coś circa 50PLN, to większość notebooków, które sprzedaję w firmie z wielkim bólem ma 2Gb w okolicach 3000tys. Większość to procki t2310 i grafa x3100. Za cokolwiek ponad to trzeba wybulić ponad 3k jakby to jakiś wypas był. A niektórzy producenci bezczelnie oferują nawet modele z 512Mb i do tego oczywiście preinstalowaną Vistę x32. Chore filmy, do tego stopnia, że nawet mój szef notebooka dla siebie sprowadzał z hameryki bo na hurtowniach nic ciekawego nie znaleźliśmy :-D
A Labi niestety ma poniekąd rację. Wpadło mi w ręce już kilka notebooków klientów, którzy przyszli żeby im downgrade do XP zrobić, a ja odsyłałem ich z kwitkiem, bo producent nie przewidział driverów do tego systemu. Ostatnio pamiętam jakiś model Advent'a.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #103 dnia: Maja 15, 2008, 20:06:04 »
No offence Labi nie ma racji, ja ostatnio przerobiłem Pavulona, kilka Toshib i wszystkie dały się przerobić pomimo braku supportu od producenta. Trzeba tylko podpasować sterowniki od innych modeli, bo przeciez hardware się nie zmienia ;).

« Odpowiedź #104 dnia: Maja 15, 2008, 20:26:37 »
Robiłem ostatnio parę Toshib z Niemiec kupione niby okazyjnie (hahahah) i dostać sterowniki do XP to jednak zabawa jest niezła. Dlatego lepiej poszukać lapka do którego są stery oryginalne pod XP żeby później nie grzebać w necie i tracić tylko czas na szukanie sterów. Dla mnie wygląd w ogóle się nie liczy i wybrałbym Compala.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec