Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #165 dnia: Stycznia 20, 2009, 19:03:23 »
hmm...z dala od HP..., a właśnie trafiłem na takie"cuś", tylko zastanawiam się jak cena ma się do wartości tego sprzętu( z Vistą i 4 GB Ramu wychodzi blisko 5 tys.)
http://www.plat-notebooki.pl/index.php?mid=1&tid=942

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #166 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:31:09 »
Napisałem dlaczego mnie HP nie urządzają. Jeśli jesteś w stanie to przeboleć to ofkors proszę uprzejmie. Konfiguracja ma niezły procesor, kartę graficzną i BlueRay, ale reszta jest powiedzmy dość standardowa. Ofkors to nie jest mało, ale ja jakoś zdecydowanie bardziej szanuję Della niż HP - choćby z tego względu, że mogę sobie dobrać wszystko wg własnych upodobań. Mi Della Studio ze zbliżoną konfiguracją przez ich stronę udało się złożyć w cenie niecałych 5200zł brutto, z tym zastrzeżeniem, że zamiast GF9600GT jest Radeon HD3650.

Delle można jeszcze ładnie konfigurować i zamawiać tutaj:
http://mm-notebooks.pl/konfigurator/290.html
Jest tutaj to nawet bardziej rozbudowane, bo w typach dysków, procesorów etc. można znacznie bardziej przebierać. Np. można wziąć dyski 7200rpm zamiast 5400. Matrycę z podświetleniem LED lub w rozdzielczości 1920x1200. No i można sobie wybrać obudowę, co też mi się podoba.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #167 dnia: Stycznia 20, 2009, 22:56:47 »
5k za Studio to trochę za drogo - taniej można mieć Precisiona, do którego linki podawałem. Karty graficznej się nie wymieni, więc warto w nią zainwestować, a takie elementy jak RAM czy HDD można sobie wymienić później - ani to trudne, ani drogie. Chyba, że nie potrzeba takiej wydajności - ale to nie zmienia faktu, że w zbliżonej cenie mamy szybszy sprzęt.
Do 4k jeszcze opłaca się brać lapa z grafą typu 9600GT czy HD3650 (w przypadku 17") - potem mamy "dziurę" do ok. 5k - większość dostępnych modeli różni się jedynie dyskiem lub prockiem (gdzie za dodatkowe 200MHz płacimy nawet 5 stówek więcej).

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #168 dnia: Stycznia 20, 2009, 23:11:34 »
Fakt, tylko mają mniej RAMu, profesjonalną kartę graficzną Quadro i angielską Vistę. Wydaje mi się, że Studio można ciekawiej zmontować w tej cenie, aczkolwiek ofkors jak się komu podoba :)

« Odpowiedź #169 dnia: Stycznia 20, 2009, 23:25:54 »
mają mniej RAMu

2GB kosztuje ok. 70-80zł.

angielską Vistę

Można poszukać spolszczenia.

profesjonalną kartę graficzną Quadro

Ze sterownikami nie powinno być problemów, a w gierkach możemy mieć nawet 2 razy więcej fps.

aczkolwiek ofkors jak się komu podoba :)

O0

« Odpowiedź #170 dnia: Stycznia 21, 2009, 17:52:46 »
No wiec panowie jako chyba "jedyny przedstawiciel" :118: firmy DELL na tym forum wypowiem sie co do tych modeli ktore podaliscie.
Siedze juz w tej firmie 3.5 roku i zajmuje sie budowa laptopow to cos tam wiecej naskrobe. :004:
Zacznijmy pokoleij:
Ma byc procek 2.0>2.6 ;4gb ramu; karta graficzna no i 17 cali

Studio:Procek 2.53 max (jest mozliwosc wlozenia quada) 4gb ramu jest karta graficzna wystarczajaca jak na multimedia do gier slabo :(Wyglad laptopa  naprawde fajny,bateria wytrzyma jakies max 3h,system lekki, cienki,mozliwosc podswietlania klawiatury.

XPS:Blackhart podales "tzw.Syberie (m1730)" ktora nadaje sie do gier procesor max 2.8 oc do 3.6 max 8gb ramu; karty graficzne w SLI; 2 dyski twarde karta psyhix (ageia).Monitor 1920x1200.System duuzy ciezki; klawiatura podswietlana,na bateri pojedzie masz 2h

XPS M1710:Swietny do multimediow, gry dzialaja naprawde fajnie choc niektorych tytulow juz nie uruchomisz na 1920x1200 (karta nie wydoli) np.Crysis.
Swieci sie jak choinka matryca 1920x1200 max 8gb ramu jeden dysk.

Precision:Dell Precision M6300  nadaje sie do grafiki 3d (CAD,3dsmax) konfiguracja dosc rozbudowana nieco mniejszy od m1730 (30-45%) jeden dysk twardy,procesor 3.06ghz max, LCD 1920x1200,karta graficzna 256mb (chociaz na ebay albo allegro mozna dostac laptopa z 512mb karta).

Dell Precision M6400 najbradziej rozbudowany laptopa ,jednoczesnie najdrozszy.Karta graficzna 1gb ramu 16gb quad core 2dyski 17cali 1920x1200.Prezentuje sie zarabiscie.Podswietlany touchpad (wyswietlane przyciski na nim).Cena tego laptopa w max konfiguracji siega nawet 8.5tys euro

Jesli mialbym ci cos polecic to np.XPS m1710 http://allegro.pl/item531022134_dell_xps_m1710_okazja_idealny_gwarancja_f_vat.html (podalem tylko przyklad) albo XPS M1730.Koszt pierwszego to kolo max 3.5tys a koszt drugiego od 3.5 do 8tys.
W sieci mozesz poszukac tez Inspironow 17cali ktorych juz nie ma na stronie DELL.Kazdy z nich sie bedzie roznil poniewaz byly rozne konfiguracje np.monitora ale one maja max karte graficzna 256mb.
z checia odpowiem na wszelkie pytania wiec jak cos to prosze pisac.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #171 dnia: Stycznia 21, 2009, 22:51:23 »
A to wykorzystam sytuację, co powiesz ciekawego o dell inspiron 1525 T3200 2.0GHz
2,5 tys stoi. Gdzieś wyczytałem że tragiczne głośniki.... i aż się nie chce wierzyć ale zdaje mi się że nie które konfiguracje mają jedynie czytnik dvd bez nagrywarki, ale nigdzie nie piszą czy to akurat w tym modelu.
Wygląd ma ciekawy, kolorki wzorki na klapce....docelowy użytkownik....płci przeciwnej wiec to istotna cecha :D a na compala kreci nosem odnośnie wyglądu.

I pytanie odnośnie serwisu, jak długo, gdzie wysyłany itp.

-Już  się wszystkiego dowiedziałem na ventylu, studio ładniejszy, a gwarancja D2D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2009, 22:21:31 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #172 dnia: Lutego 20, 2009, 20:08:06 »
Myly Państwo ;)

Kolega poprosił mnie o doradztwo w kupnie lapka.
Wymagania:
1) cena do 1700 zł (ale zapewne da się przekonać na 100-200 więcej, jeśli będzie istotny ku temu powód) - sugerowana "promocją" w Saturnach na model Fujitsu Siemens LI 3750 za 1699 [tutaj] oraz w MegaAvans Acer 5735z też za 1699 [tutaj]

2) zastosowanie: internet (www, email) oraz filmy + podstawowa obróbka zdjęć z aparatu (nic z zakresu zaawansowanej obróbki graficznej)

Ponieważ, pod wpływem licznych opinii z wielu źródeł lapki Fujitsu Siemens raczej sam bym nie wybrał, co do Acera mam mieszane uczucia, choć niczym nie poparte, to postanowiłem przeprowadzić mały rekonesans i znalazłem coś takiego:

Lenovo N500 tutaj oraz tutaj

Ciekaw jestem Waszych opinii o powyższych modelach z promocji (warto?) oraz alternatywie para-IBM'a, ewentualnie macie może jakieś inne ciekawe typy w przedziale 1700-1899 ? :)

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Lutego 20, 2009, 21:11:13 »
Ja wybrałbym tego ze względu na większy dysk http://www.allegro.pl/item555676885_lenovo_n500_t3200_2gb_250gb_hdmi_vista_torba.html

Największym plusem lenovo jest świetny serwis i bardzo dobre wsparcie jeżeli chodzi o sterowniki (po instalacji systemu włączamy program i sam pobiera najnowsze sterowniki, natomiast system nie jest zawalony zbędnym softem) oraz niezłe wykonanie.

Podobny model (też serii N500) kupował mój znajomy do firmy i był bardzo zadowolony. Myślę, że jest to dużo lepszy wybór niż Acer i tym bardziej FS.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Lutego 20, 2009, 22:34:12 »
Acer, jakby nie patrzeć jest trzecim na świecie sprzedawcą laptopów (notebook'ów). Natomiast ZTCW do niedawna Lenovo było marką niszową, kojarząca się raczej z topowymi i jednocześnie drogimi produktami (proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie). Dlatego wydaje mi się, że jeśli zaczynają sprzedawać produkty w cenie ~ 350 Euro to marka traci trochę, no ... na marce.
Czy to nie jest trochę jak stadny pęd, że każdy w ciemno stawia na Lenovo? Pytam, bo nie wiem.

Osobiście nabyłem ostatnio produkt Acera i jedynym problemem jaki w tej chwili występuje jest niestety b. słaba jakość dźwięku z wbudowanych mikrofonów (podejrzewam słabe ekranowanie ale to tylko przypuszczenie). Nie staram się tego nawet reklamować, bo po zapoznaniu się z tematem na forach okazuje się to niedogodnością znaną dla Acera. Aż tak mi to nie przeszkadza. Porozmawiajmy o zaletach - świetna klawiatura (lepsza niż w niejednym HP czy Dell'u jaki przeszedł przez moje łapki), b. dobre chłodzenie - nawet po obciążeniu Kryzysem nie mamy "patelachy" pod spodem, bateria trzyma ok 2,5h z włączonym WiFi (profil Power Saver), komplet złączy, obudowa miła dla oka i ucha.

Reasumując - jeśli kupujemy coś z założenia taniego nie spodziewajmy się cudów. I na pewno ich nie otrzymamy, nieważne jaka to będzie marka.

PS
To tylko takie tam moje bla bla.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #175 dnia: Lutego 20, 2009, 22:55:55 »
Acer, jakby nie patrzeć jest trzecim na świecie sprzedawcą laptopów (notebook'ów)

Za HP i Dellem, a przed Lenovo właśnie który jest na czwartym, więc trochę przesadziłeś z tą niszowością. Z tych czterech marek, Acer ma zdecydowanie najgorszą opinę. Nadrabia ceną. Nie znaczy to oczywiście że każdy Acer to od razu bubel ;)

Pisząc o tych topowych modelach masz zapewne na myśli notebooki IBM, które to Lenovo przejął i produkuje. Te faktycznie zniosą wiele, z tanimi Lenovo mają niewiele wspólnego a ich cena nie bierze się znikąd.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #176 dnia: Lutego 20, 2009, 23:19:06 »
Khem... Taka ciekawostka.

Tu o Lenovo:
http://www.pc.ibm.com/europe/savings/en/pdfs/tbr_csatwhitepaper.pdf

Jeśli chodzi o serię Thinkpad to odziedziczyła to co najlepsze po IBM. W międzyczasie produkowana była seria "N" z która bywało różnie i chyba nawet już została wycofana z produkcji. Obecnie Ideapad to nowa bajka laptopów tej firmy. Od początku do końca zaprojektowana i zrobiona przez Lenovo. Jak do tej pory nie słyszałem złej opinii od ludzi (zarówno sprzedawców jak i kupujących) na jej temat.

Generalnie możńa przyjać, że cena jest adekwatna do jakości. Niemnei wśród tego znajdują się wyjątki jak np. HP 6735s który w Media Expert był za 1549zł co wydaje mi się bardzo interesującą propozycją.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Lutego 22, 2009, 22:17:57 »
... Z tych czterech marek, Acer ma zdecydowanie najgorszą opinę. Nadrabia ceną. Nie znaczy to oczywiście że każdy Acer to od razu bubel ;)

Właśnie o to mi chodzi, by nie posługiwać się wyświechtanymi opiniami. Dlatego kiedy ludzie piszą: "Acer nie bo ma złą opinię" lekko mnie to irytuje :004:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #178 dnia: Lutego 23, 2009, 10:11:12 »
No cóż..

..wymietli kumplowi lapki z marketów. Pewnie jak zwykle dali parę sztuk, a reklamują jakby mieli pełne magazyny. Pozostał mu ten Leonovo z allegro, albo dorzucić nieco kasy, bo np. ten HP, o którym pisał Kosi jest obecnie za około 2000.

Wacha, ja kiedy kupowałem swojego lapka, też wahałem się między Twoim Acera, a Compalem JHL90, którego ostatecznie wybrałem i też jestem bardzo zadowolony.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #179 dnia: Lutego 24, 2009, 09:25:25 »
Bip3r - a nie denerwuje Cię słaba matryca?