Jak dla mnie, laika to znalazłem bardzo dobry artykuł:
http://militaria.wp.pl/kat,27395,wid,8333399,wiadomosc.html?ticaid=19b58
Widziałem znacznie gorsze
Np byłbym ostrożny mówiąc o systemach izraelskich jako jakoś wybitnie przemyślanych i skutecznych. Bo dla przeciętnego użytkownika skuteczne nie będą nigdy. Lepiej popatrzeć za ocean, gdzie nie zatrzymano się w latach 70'tych i ewolucja technik użycia broni palnej cały czas trwa. Massad Ayoob i Jeff Cooper - to dwie "historyczne" osobistości, z których poglądami warto się zapoznać. Szczególnie warto przeczytać "Principles of Personal Defense" Coopera.
Przede wszystkim problemem jest tutaj noszenie broni bez pocisku w komorze, które próbuje sie kopiować bez zastanowienia się nad celem któremu danej personie ma służyć dana broń. Patrzy sie na Izraelskie służby specjalne i ich pokazówki, gdzie potrafią wyciągnąć, załadować i wystrzelić w ciągu mniej niż półtorej sekundy z pistoletu, czy PMu... Ale nikt nie patrzy na to, że nawet ci oficerowie nie używają tak broni - nawet oni wyznają zasadę, że najszybszym sposobem składania się do strzału, to być w pozycji strzeleckiej od samego początku

A są tak szybcy na strzelnicy bo to ćwiczą i... mają tak porąbane przepisy, które my kopiujemy, twierdząc, że jak izraelski komandos jest w stanie tak strzelać szybciej niz zwykły obywatel z wcześniej załadowanego pistoletu, to nie rzutują na skuteczność broni w rękach obywatela, żołnierza, czy policjanta, któremu się daje 6 naboi w roku.
Jeżeli przestrzega się 4 podstawowych zasad bezpieczeństwa (zdefiniowanych w niejako ostatecznej formie przez Coopera) to nawet jeżeli broń w jakiś magiczny sposób wystrzeli - nic nikomu się nie stanie.
1. Traktuj każdą broń jak naładowaną
2. Nie kieruj broni w kierunku rzeczy, których nie chcesz zniszczyć
3. Trzymaj palec poza spustem do momentu wycelowania i podjęcia decyzji o oddaniu strzału
4. Bądź pewien swojego celu i co jest za nim
Jeżeli w każdej sytuacji będziemy ich przestrzegać, to nikomu się krzywa nie stanie, niezależnie od tego czy broń jest załadowana, czy nie i jaki typ spustu jest zastosowany.
PS. Colt 1911 został zaprojektowany by przenosić go załadowanego, z odciągniętym kurkiem i zabezpieczonym bezpiecznikiem.