Sprawa AI to moim zdaniem osobna kwestia. Komputer lata zbyt defensywnie, nawet na poziomie As czy weteran jest jakby cały czas w obronie. Dodatkowo jest okrutnie schematyczny. Gdy złapie ogon, od razu rzuca się w dzikie nurkowanie, w którym schodzi aż do ziemi, a następnie kołuje bez sensu nad lasem i czeka żebyśmy go dobili. Brakuje mi manewrów u wrogich pilotów. Przeciwnik nie zrobi żadnej beczki nie mówiąc już o Immelmanie, czy czymś bardziej finezyjnym. Z rozczarowaniem muszę przyznać, że bardziej agresywne AI było nawet w "szturmowiku", gdzie wróg zamiast durnego pikowania w dół, kręcił beczki, próbował się od nas oderwać, był bardziej drapieżny.
Znaczy z tym zejściem do ziemi, jest tak od początku niestety. Jest to stały manewr na pewnogo killa. Zajmujesz mu szóstą, on złazi dokąd może, a potem tylko ciaśniejsze skręty. Zabawa ew. może się zacząć gdy jest 3x1, a my jesteśmy tym 1.
AI to jest inna sprawa, ale to poniekąd kuleje od początku.
Sama kampania, nowa, jednak jak na razie mimo paru spraw tych powyżej wymienionych przez szanownych kolegów i mnie jednak jest czymś nowym i ... wciąż wersją Beta. Pamiętajmy też o tym. Coś a la wydanie wcześniej DCS A10C. Właśnie raczej to ma służyć temu by zebrać opinie i poprawić co się da. Nawet w takim wydaniu, ja jednak wolę tę z B niż tę wbudowaną od początku, gdzie jest wór wszystkiego ze wszystkim razem. Są też smaczki. Wczoraj np. leciałem niby misja jak wszystkie na początku dość samotna, a tutaj nagle widzę 7 D.II lecących w ładnym szyku, na które spada około 6ciu Airco. Działa też ładnie, nie narzekam. Za to Lukas, na pewno zbierze to do kupy i puści nasze życzenia grzecznie do 777 Studios

.
Aha, drobiazg, ale przydała by się stylowa muzyczka w kampanii przed misją i w zależności od wykonania misji. Mogłoby to dać fajny klimat.

Jak na razie nie zdażyło mi się za to lecieć 2 misji jednego dnia.