Autor Wątek: Modyfikacje TM HOTAS Cougar  (Przeczytany 29216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Prośba o pomoc w naprawie HOTAS Cougar
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 27, 2013, 13:36:28 »
Zaskoczyłeś mnie. Czy z tego wynika, że ten na ATMega32U4 będzie nieaktualny?
Niezupełnie. Atmega jest planowany jako "zrób to sam" (DIY). W przypadku XMega ten wariant absolutnie odpada: obudowa TQFP 100.

« Odpowiedź #16 dnia: Marca 27, 2013, 13:54:15 »
O tym drugim. Przy okazji czy masz jakąś dokumentację dotyczącą Cougar. Kiedyś to miałem o ile pamiętam to były połączenia drążka z przepustnica.

vito_zm sporo informacji na temat COUGARA znajdziesz na http://cougar.flyfoxy.com, ale to pewnie już wiesz... :)
Tutaj jest też schemat połączeń http://cougar.flyfoxy.com/circuits.php

« Odpowiedź #17 dnia: Marca 27, 2013, 17:52:26 »
Właśnie te schematy znalazłem, ale sprawa nie jest taka prosta z kilku względów. Przejście na inny sterownik jest związane z testami. Aby to zrobić trzeba posiadać Cougara do testów i usunąć elektronikę. Zastąpić stary sterownik nowym lub nowymi. Nie rozbierałem drążka, ale podejrzewam, że jest tam jakaś elektronika prawdopodobnie uP. Może rozbierałeś drążek i masz jakieś zdjęcia co jest w środku oprócz przewodów. Kiedyś widziałem  zdjęcie rozebranego drążka jako pomoc przy wymianie elementów, ale nie wiem gdzie to szukać. Jeśli masz takie zdjęcie to załącz, może to nasunie jakiś pomysł. Wspomniane schematy to połączenia trochę za mało.

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 27, 2013, 20:13:05 »
Kiedyś przymierzałem się do zrobienia modu do Cougara i znalazłem w archiwum zdjęcie drążka. Jest tam płytka z scalakami do której dochodzą przewody z dwóch pots oraz 5 przewodów z drążka. Nie wiem jak są połączone hat oraz inne elementy w drążku. Myślę, że mając DMJoy z dodatkowymi funkcjami (przyciski, przełączniki) można do niego podłączyć elementy drążka tak jak sugeruje Sun. W pliku key można odpowiednio przypisać callbacks, którym odpowiadają funkcje DX1-28. Przepustnica to inny sterownik też podłączony do USB lub w nowszej wersji do sterownika Damosa. Na dzień dzisiejszy nie mamy jeszcze pełnej wersji DMJoy. Wersja, którą testowałem ma tylko 6 osi analogowych.
Ostatnie pytanie (jeśli ktoś rozebrał drążek ) jak są połączone elementy w drążku?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 27, 2013, 20:25:43 »
To jest Warthog, Cougar jest podobnie skonfigurowany:

http://www.simhq.com/_technology3/images/technology_174a_018.jpg

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 27, 2013, 23:08:58 »
Dzięki Sun za zdjęcie. Teraz rozumiem dlaczego zależało Tobie na małych wymiarach DMJoy. Patrząc w przyszłość tzn. wymiana sterownika w Cougar widzę pewien problem. Mając do dyspozycji DMJoy w takiej postaci jaką posiadam mamy wąskie gardło wynikające z ilości przewodów przechodzących z drążka do podstawy drążka, gdzie są 2 pots lub czujniki tensometryczne oraz przewody związane z USB. Jest to założenie, że DMJoy zamieni istniejącą płytkę w drążku. Można pomyśleć o innym rozwiązaniu tzn. zamiast wspomnianej płytki umieścić tam interfejs I2C a DMJoy umieścić w podstawie drążka, ale w tym wypadku DMJoy musiałby mieć styk I2C. Jak Ty to widzisz?

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 27, 2013, 23:14:25 »
A czy ktoś z was próbował samodzielnie zrobić mod FCC2 do Cougara?

Teoretycznie od strony mechaniki sprawa jest banalnie prosta, większym problemem jest zrobienie płytki z mapowaniem stanu tensometrów na oryginalną mechanikę, tak aby wpiąć FCC w płytkę Cougara.

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 27, 2013, 23:17:39 »
umieścić tam interfejs I2C a DMJoy umieścić w podstawie drążka, ale w tym wypadku DMJoy musiałby mieć styk I2C. Jak Ty to widzisz?
Tak to właśnie jest planowane. Nie ma szans na wsadzenie pełnej płytki DMJoy do uchwytu. Tam planujemy ta drugą: "płytkę córkę", która jest podłużna i mniejsza (65mmx22mm). Została zaprojektowana i wykonana własnie w celu umieszczenia w uchwycie. Komunikacja z "główną" płytką po I2C.

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 28, 2013, 00:06:05 »
Istotnie w rękojeści drążka znajduje się dodatkowe PCB do którego podłączone są wszystkie switch’e i hat’y. Wszystko jest rozmieszczone podobnie jak w Warthogu tylko chyba z większym bałaganem  :)
Nie wiem jak dokładnego zdjęcia oczekujesz ale tak na szybko zrobiłem jedną fotkę.

W razie czego mogę sporządzić bardziej szczegółową dokumentację fotograficzną ale dopiero w piątek...
PCB  wewnątrz stick’a ma wymiary 49x28mm, są na niej trzy identyczne układy CD40218CM.
Najsensowniejszym pomysłem wydaje się plan Sundownera z układem klienta w rękojeści i hosta w podstawie Joya. Jeśli o mnie chodzi to obstawałem aby przepustnica była niezależnym urządzeniem ze względu na większą uniwersalność takiego rozwiązania. Wtedy można by jej używać w tym samym czasie z innym kontrolerem i zamiennie Joy Cougara z inną przepustnica. Aczkolwiek nie wiem czy jest sens w ten sposób komplikować temat bo chyba nie było by problemem gdyby przepustnica też miała w sobie klienta komunikującego się z hostem w joysticku.

Przejście na inny sterownik jest związane z testami. Aby to zrobić trzeba posiadać Cougara do testów i usunąć elektronikę. Zastąpić stary sterownik nowym lub nowymi.

Vito jeśli miał byś czas i ochotę to możemy porozmawiać na temat wykorzystania mojego Cougara do tego celu skoro i tak stoi teraz na półce w roli przycisku do papieru :| Oczywiście szczegóły są do ustalenia na priv’a…

P.S  Tak na marginesie to naszła mnie Panowie pewna myśl…
Widzę że jest jakieś zainteresowanie tematem więc może by tak wyjść z inicjatywą do Admina i przemianować wątek na cos w stylu „MODYFIKACJE  HOTAS COUGAR”
Na forum nie ma takiego zbiorczego tematu w którym użytkownicy tego zestawu mogli by opisywać planowane modyfikacje i dzielić się informacjami…
W tym momencie głównym tematem wątku jest co prawda zaadoptowanie elektroniki Damosa ale na pewno z czasem pojawiły by się jakieś pomysły na mody np. modyfikacja mechanizmu kołyski itp….

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Modyfikacje TM HOTAS Cougar
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 28, 2013, 07:07:25 »
Zapewne dało by się ustalić w jaki sposób PCB wewnątrz chwytu koduje sygnał z elementów chwytu i potem zmodyfikować oprogramowanie DMJoy by był w stanie to rozszyfrować. Ten układ nie wygląda na skomplikowany, pewnie działa na jakiejś prostej zasadzie. Ale do czegoś takiego ja nie mam sprzętu.

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 28, 2013, 08:49:01 »
Obawiam się tylko że te trzy scalaki CD4021BCM to nie jest wszystko, płytka zapewne jest dwustronna i zdrugiej strony siedzi coś jeszcze...żałuję teraz że odrazu tego nie sprawdziłem. W razie czego rozkręcę rekojeść jeszcze raz i zobaczę jak to wygląda.

Tak to właśnie jest planowane. Nie ma szans na wsadzenie pełnej płytki DMJoy do uchwytu. Tam planujemy ta drugą: "płytkę córkę", która jest podłużna i mniejsza (65mmx22mm). Została zaprojektowana i wykonana własnie w celu umieszczenia w uchwycie. Komunikacja z "główną" płytką po I2C.

Nie jestem pewien ale chyba nieda rady tam zmieścić PCB o takich wymiarach, głównie ze względu na długość...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 28, 2013, 09:04:04 »
Nie idealnie w to samo miejsce, ale zmieścić się da.

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 28, 2013, 09:14:08 »
Zapewne dało by się ustalić w jaki sposób PCB wewnątrz chwytu koduje sygnał z elementów chwytu i potem zmodyfikować oprogramowanie DMJoy by był w stanie to rozszyfrować
Moim zdaniem są tam 3 rejestry równoległo-szeregowe. To jest do zrobienia, problem jest inny. DMJoy musiałby wystawić zegar (to jest proste) oraz odczytywać dane. Nie wchodziłem w standard I2C, ale on załatwia ten problem tzn. komunikacja DMJoy płytka w rękojeści. Te 5 przewodów w oryginale sugeruje taki styk.
Tak to właśnie jest planowane. Nie ma szans na wsadzenie pełnej płytki DMJoy do uchwytu. Tam planujemy ta drugą: "płytkę córkę", która jest podłużna i mniejsza (65mmx22mm)
Z wymiarów płytki w rękojeści (49x28) wynika, że płytka Damosa jest dłuższa.
Damos czy ta płytka jest pomyślana do tego aby zebrać sygnały (wprowadzone równolegle )i je przesłać po interfejsie I2C
A czy ktoś z was próbował samodzielnie zrobić mod FCC2 do Cougara?
Można pomysleć o czymś takim.
http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?7047-MY-LOW-COST-FSSB!!!&highlight=low+cost
Vito jeśli miał byś czas i ochotę to możemy porozmawiać na temat wykorzystania mojego Cougara do tego celu skoro i tak stoi teraz na półce w roli przycisku do papieru
Chętnie, ale trochę później jak będę posiadał wspomniany interfejs a to zależy od Damosa.
Co do przepustnicy to tutaj będzie łatwiej, ale o tym później.

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 28, 2013, 09:21:38 »
Nie jestem pewien ale chyba nieda rady tam zmieścić PCB o takich wymiarach, głównie ze względu na długość...
Podaj mi dokładne wymiary tego PCB (+/- 0,1 mm) i umieszczenie oraz średnicę otworów mocujących płytkę.
Podajcie również dokładną ilość elementów sterujących, które musza być obsłużone.
Wielkość płytki zawsze można zmodyfikować .  Dobrze było by wykorzystać istniejące już wiązki przewodów i wtyczki. Podczas projektowania płytki do umieszczenia w drążku nie było planowane wsadzanie jej do Cougara.

Damos czy ta płytka jest pomyślana do tego aby zebrać sygnały (wprowadzone równolegle )i je przesłać po interfejsie I2C?
Własnie tak to działa. Ta mała podłużna płytka nie ma USB i komunikuje się po I2C z płytką DMJoy.

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 28, 2013, 09:29:53 »
Podaj mi dokładne wymiary tego PCB (+/- 0,1 mm) i umieszczenie oraz średnicę otworów mocujących płytkę.
Podajcie również dokładną ilość elementów sterujących, które musza być obsłużone.
Wielkość płytki zawsze można zmodyfikować .  Dobrze było by wykorzystać istniejące już wiązki przewodów i wtyczki. Podczas projektowania płytki do umieszczenia w drążku nie było planowane wsadzanie jej do Cougara.
Własnie tak to działa. Ta mała podłużna płytka nie ma USB i komunikuje się po I2C z płytką DMJoy.

Jak tylko wieczorem wrócę do domu  to postaram się zrobić jak najdokładniejszą dokumentację wnętrzności rękojeści wraz ze szczegółowymi zdjęciami...