Co do ATC to (jeśli jest kontrola na lotnisku) to podaje gdzie masz lądować (jaki pas) w zależności od kierunku wiatru, więc lepiej innego nie wybierać
.
Jasne

. Chodziło mi o to, że czasami projektując lot jako "przylot" wskazywałem już określony pas na lotnisku, a potem jeszcze raz tuż przed lotniskiem łączyłem się z wieżą przez ATC i prosiłem o zgodę na lądowanie gdzie dawali mi inny pas niż ten zaznaczony wcześniej.
Ja mam grę od paru dni. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z żadnym symulatorem lotu więc dla mnie to wszystko nowe rzeczy. Więc jak można, mogę pytać o jakieś pewno oczywiste kwestie?
No i mam takie pytanie: czy gra jakoś ostrzega jak np. chce się wybrać duży samolot do małego lotniska? Przykład skrajny: lądowanie Boeing na pasie startowym (zielonym) na małym lotnisku lokalnym bez obsługi naziemnej - właściwie sam pas startowy na ziemi? Czy to w ogóle jest wykonalne?
Wczoraj wziąłem sobie jakiś większy samolot na trasie między Lublinkiem, a Łaskiem no i doleciałem w ciągu 2 min., ale lądowanie zajęło mi ze 20 min. żeby obniżyć wysokość i w ogóle wejść w krąg nadlotniskowy. Wiadomo, że im większy i mocniejszy samolot tym dłuższy dystans jest zalecany, ale czy gra daje tu jakieś podpowiedzi?
Na razie to mam większe problemy z rzeczami typu: książka i programowanie lotu niż samo latanie

Np. zauważyłem, że jak w samolocie jest opcja automatycznego ciągu czy autopilota gra się łatwiej niż w samolotach gdzie tego nie ma. Z rzeczy, które wciąż słabo ogarniam to trymowanie bo po prostu lepiej mi się leci jak steruję samym wolantem, ale mówimy jednak o najłatwiejszym trybie więc pewno w trudniejszych będzie gorzej. Na razie mam tryb z pełnym wsparciem.