Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020  (Przeczytany 28348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 31, 2022, 08:39:26 »
No to nie wiem, nie odpowiem, nie latam w tym trybie. MSFS pomimo, że ma już ponad rok to wciąż Early Access w zasadzie, jedne patche coś tam naprawiają, a tym samym coś psują, więc może to to. Akurat lądowanie na innym pasie na to nie wpływa na bank. U mnie książka pokazuje się jak wyłączę baterię, ale też nie zawsze (chociaż w większości). Co do ATC to (jeśli jest kontrola na lotnisku) to podaje gdzie masz lądować (jaki pas) w zależności od kierunku wiatru, więc lepiej innego nie wybierać :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #106 dnia: Maja 31, 2022, 14:48:05 »
Co do ATC to (jeśli jest kontrola na lotnisku) to podaje gdzie masz lądować (jaki pas) w zależności od kierunku wiatru, więc lepiej innego nie wybierać :).

Jasne :). Chodziło mi o to, że czasami projektując lot jako "przylot" wskazywałem już określony pas na lotnisku, a potem jeszcze raz tuż przed lotniskiem łączyłem się z wieżą przez ATC i prosiłem o zgodę na lądowanie gdzie dawali mi inny pas niż ten zaznaczony wcześniej.

Ja mam grę od paru dni. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z żadnym symulatorem lotu więc dla mnie to wszystko nowe rzeczy. Więc jak można, mogę pytać o jakieś pewno oczywiste kwestie?

No i mam takie pytanie: czy gra jakoś ostrzega jak np. chce się wybrać duży samolot do małego lotniska? Przykład skrajny: lądowanie Boeing na pasie startowym (zielonym) na małym lotnisku lokalnym bez obsługi naziemnej - właściwie sam pas startowy na ziemi? Czy to w ogóle jest wykonalne?

Wczoraj wziąłem sobie jakiś większy samolot na trasie między Lublinkiem, a Łaskiem no i doleciałem w ciągu 2 min., ale lądowanie zajęło mi ze 20 min. żeby obniżyć wysokość i w ogóle wejść w krąg nadlotniskowy. Wiadomo, że im większy i mocniejszy samolot tym dłuższy dystans jest zalecany, ale czy gra daje tu jakieś podpowiedzi?

Na razie to mam większe problemy z rzeczami typu: książka i programowanie lotu niż samo latanie :) Np. zauważyłem, że jak w samolocie jest opcja automatycznego ciągu czy autopilota gra się łatwiej niż w samolotach gdzie tego nie ma. Z rzeczy, które wciąż słabo ogarniam to trymowanie bo po prostu lepiej mi się leci jak steruję samym wolantem, ale mówimy jednak o najłatwiejszym trybie więc pewno w trudniejszych będzie gorzej. Na razie mam tryb z pełnym wsparciem.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2022, 17:01:07 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #107 dnia: Maja 31, 2022, 15:04:20 »
Z rzeczy, które wciąż słabo ogarniam to trymowanie bo po prostu lepiej mi się leci jak steruję samym wolantem, ale mówimy jednak o najłatwiejszym trybie więc pewno w trudniejszych będzie gorzej. Na razie mam tryb z pełnym wsparciem.
Nigdy nie "latałem" na jakiś opcjach ułatwienia, zawsze tylko na maksymalnym realizmie, a więc nie mam porównania... Jednak trymowanie w MSFS warto sobie opanować i dobrze przypisać na kontrolerach, bo na "wyższym poziomie" i przy dłuższych przelotach to ważna sprawa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 31, 2022, 15:09:25 »
Niestety MSFS wrzuca człowieka na głęboką wodę, a do tego dochodzą pewne bugi i dziwne zachowania ATC. Czasem najlepiej je zignorować i lecieć po swojemu.

Tutoriale wbudowane w grę są dość biedne. Na stronie Calpyte Aviation masz sporo poradników po polsku, część jeszcze do FSX ale podstawy są wszędzie takie same. Jest też wyjaśnione trymowanie: https://calypteaviation.com/nauka-latania/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline bla

• *
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 01, 2023, 19:17:55 »
Cześć. Nie znalazłem wątku pasującego lepiej więc napiszę tutaj.
Używam MSFS od początku - raczej sporadycznie i nie miałem z nim większych problemów chociaż słyszałem, że różnie z tym bywa.
Niestety od jakiegoś czasu problemy są i u mnie i nie potrafię sobie z nimi poradzić.
Problem wygląda tak, że pasek postępu podczas uruchamiania (na ekranie, na którym pojawiają się informacje o najnowszych aktualizacjach) dojeżdża do ok. 80% i wszystko staje.
Miałem tak ze dwa tygodnie temu. Szukałem po forach rozwiązań, stosowałem różne z nich rady, ale nic to nie dało. Musiałem wszystko przeinstalować. Strata kilku dni (dosłownie - łącznie z ciągnięciem tych wszystkich dodatków).
Niestety znowu mam taki sam problem. Nic nie instalowałem ostatnio; problem sam się pojawił przy kolejnym uruchomieniu.
Mam tę nieszczęsną wersję z MS Store (bo chciałem wersję pudełkową). To co sprawdzałem to tryb awaryjny, skasowanie cache, reset MS Store, reset aplikacji xbox, reset i "naprawa" MSFS, nie pamiętam co tam jeszcze. Wizja straty kolejnych kilku dni na instalację, aby podziałało jedynie kolejne kilka dni mnie odstręcza.
Mieliście kiedyś taką zwięchę przy uruchamianiu jak u mnie? Macie może jakiś pomysł na to?

« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 02, 2023, 20:57:27 »
Sprawdź może pamięć MemTestem, ja miałem taki efekt kiedy pamięci miały błędy.

Offline bla

• *
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 03, 2023, 17:20:02 »
Sprawdziłem. RAM jest ok (6 rund testów). A w dodatku FS dzisiaj ruszył pomimo tego, że wcześniej nie chciał. Nic nie rozumiem :(.

Offline UXA

• *
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 04, 2023, 09:44:58 »
Sprawdziłem. RAM jest ok (6 rund testów). A w dodatku FS dzisiaj ruszył pomimo tego, że wcześniej nie chciał. Nic nie rozumiem :(.
Problemy ze sprzętem raczej nie ujawniają się w ten sposób. Zawieszenia i restarty nie zależą wtedy od uruchamianego programu i operacji ale bardziej od obciażenia systemu. Dlatego szukanie winy w hardware będzie zwykle drogą do nikąd.
Miałem taką samą sytuację z MSFS, ale moja wersja to Steam. Co ciekawe, zawieszenie podczas startu zaczęło sie na jednym komputerze ale wkrótce przeniosło sie na wszystkie trzy na których miałem zainstalowany MSFS. Znalazłem odpowiedni wątek chyba na forum MSFS i trzeba było wyczyścić jakiś folder z tymczasowymi danymi. Być może problem jest niezależny od wersji,  a Steam kopiuje te dane pomiędzy komputerami i dlatego miałem taki efekt stopniowo na wszystkich maszynach.
Spróbuję odszukać i podam jaki to folder.
A tak w ogóle, jesli chce sie uniknąć ściągania setek gigabajtów danych przy reinstalacji MSFS, trzeba sobie zarchiwizować folder z pakietami, czyli ten który zawiera katalogi Community i Official. Domyślnie może znajdować się w różnych miejscach, zależnie od wersji (MS Store, Steam, disc). Ale jego położenie można zmienić. Zawartość folderu trzeba zarchiwizować (dla oszczędności miejsca), albo zrobic kopię. Oczywiście po każdym update MSFS lub zainstalowaniu dodatku, kopie warto uaktualnić. W razie problemów, zamiast reinstalować MSFS czasem wystarczy usunąć zawartość i przywrócić ją z kopii. A w przypadku reinstalacji całego MSFS, gdy po pierwszym uruchomieniu zacznie ściągać pakiety od początku, należy operację przerwać i wyjść z programu. Potem przywrócić pakiety z kopii i uruchomic ponownie. Program juz nie będzie nic ściągał, ew. jakieś uaktualnienia których nie było w naszej kopii. Przywracanie pakietów z lokalnej kopii zajmie w najgorszym razie pare godzin  a nie kilka dni ściągania. U mnie, z szybkiego dysku kopiowanie to najwyżej godzina.

« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 26, 2023, 15:43:46 »
Mam pytanko, jakie macie ustawienia w panelu kontrolnym Nvidii? Ustawiacie jakieś konkretne rzeczy pod MSFS 2020?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 26, 2023, 16:45:21 »
Nie, wszystko domyślnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 24, 2024, 11:40:55 »
Stronka informacyjna dot. Marketplace, który jest dostępny tylko z poziomu symulatora: https://msfsmarket.place/.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #116 dnia: Lipca 14, 2024, 18:39:29 »
Dzień dobry.

Dawno tu nie zaglądałem żeby cokolwiek pytać czy pisać. No dobra. Jakieś 4 lata temu kupiłem MSFS 2020 tyle że jakimś cudem komputer mimo, że gamingowy, no jakoś sobie nie radził z w/w programem. Teraz mam coś co sobie z tym programem poradzi tyle, że to coś nie posiada napędu DVD. Mam wszystko nawet kartonik z numerkiem aktywacji, ale skąd pobrać sam program?
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2024, 20:02:16 wysłana przez KosiMazaki »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #117 dnia: Lipca 14, 2024, 20:03:56 »
Przeglądnij sobie ten temat: https://il2forum.pl/index.php?topic=19924.0
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #118 dnia: Lipca 14, 2024, 23:09:48 »
No więc przeczytałem. Wynik. Nadal nie ma źródła do pobrania tego draństwa. W oficjalnym sklepie M$ nie ma nawet wersji jaką ja kupiłem a więc wersji Premium Deluxe. Wynikiem czego mam numer seryjny który  nie mam gdzie wpisać, mam 10 krążków  z których mogę zrobić najwyżej antyradar oraz ogólnie mam gierkę w którą nawet po 4-ech latach od zakupu nie pograłem 5-u minut. Key-pass jest zrealizowany i przypisany do konta. Z którego to konta stworzonego specjalnie do  FS-a. 4-y lata temu na chwile uruchomiłem tą dziadowiznę by stwierdzić że ówczesny komputer gamingowy nie daje rady. Skąd można pobrać dokładnie tą wersję którą posiadam. Nie jakieś "40 years anniwesary" tylko dokładnie tą którą posiadam. Zaś ten topic jest mi zbędny 99% to wasze problemy z wersją pudełkową. Więc w skrócie jest gdzieś możliwość pobrania tej konkretnej wersji? Czy może zostałem wyruchany na wtedy 350 pln ?

EDIT.
Nie interesuje mnie  kupowanie jakiegoś Game Pass Ultimate. Zapłaciłem raz za grę i to nie mało. Co oznacza że nie mam ochoty co miesiąc wywalać około 80pln na usługę której nie chcę. Chcę tylko móc  sobie od czasu do czasu polatać nad Śląskiem i to tyle.
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2024, 23:24:00 wysłana przez Error »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #119 dnia: Lipca 14, 2024, 23:26:09 »
40th anniversary to aktualna edycja do której wszyscy posadacze MSFS zostali zaktualizowani. Jak ją sobie zainstalujesz, dociągnie też dodatkową zawartość z premium deluxe jako dlc.