Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mj

• *
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #570 dnia: Maja 17, 2012, 11:24:17 »
A nie prościej zrobić panele na laminacie grawerskim? Nawet ktoś na forum chwalił się takimi panelami do Black Sharka i oferował wykonanie podobnych, z tego co sprawdzałem w punktach poligraficznych, to w niezłej cenie. Pod spodem jest cienka warstwa biała (opal?), która przepuszcza sporo światła, a na wierzchu czarna lub szara, która na pewno nie prześwituje.

Pokrętła od ICP można wyciąć laserem z plexi, podobnie jak same panele i przyciski (warstwa bezbarwna pod laminatem). Nie wiem tylko, jak zrobić same przyciski, żeby nie świeciły całe, ale były szare po bokach. Pomalować? No i tutaj też jest problem wykonania powierzchni z nadrukiem - folia też może prześwitywać, wiec chyba najlepszy będzie także laminat, ale jasnoszary.

Najbardziej obawiam się lutowania, bo mam z tym b. małe doświadczenie. Kupiłem ostatnio diodę LED SMD i jej wielkość trochę mnie przeraża...

Jutro w Krakowie jest noc muzeów. W Muzeum Lotnictwa będą udostępnione niektóre kokpity, podejrzewam że także F-105, który ma wiele rozwiązań podobnych do nowszych maszyn. Polecam HSI ;).

« Odpowiedź #571 dnia: Maja 17, 2012, 11:36:55 »
Mam na ten temat pewne przemyślenia, przede wszystkim system oświetlenia wszystkiego w kabinie musi być oparty o jedno wspólne dla wszystkich LED rozwiązanie z regulacją jasności i dużą ilością LED tego samego typu i producenta aby uzyskać jednakową "siłę" i odcień podświetlenia . Zdecydowanie skłaniam się ku oświetleniu z PCB moim zdaniem trzeba skopiować technologię używana np w Nokii 3210, 3310 i 6210. Wybaczcie nie będę się na tym etapie rozwodził nad tym jak to działa. Wrócimy do tematu niebawem jak będę robił PCB i dopasowywał wszystko do prototypu. W dwóch słowach trzeba światło równomiernie rozproszyć naklejając mleczną folię o chropowatej fakturze.

Vito popraw mnie jeśli się mylę: Zamontowałeś tam przewlekane LED z półokrągłym zakończeniem?
Coś jak to poniżej?

« Odpowiedź #572 dnia: Maja 17, 2012, 13:15:28 »
Masz rację co do diod chociaż experymentowałem z płaskim zakończeniem. Problem jest w rozproszeniu światła. Intruder robił panele w postaci zamkniętych "box" i ścianki pokrywał aluminiową folia trochę pogiętą tak aby rozpraszać światło. Muszę jeszcze poszukać w Google jak zrobiono podświetlanie klawiatury w Logitech G15, G11.

« Odpowiedź #573 dnia: Maja 17, 2012, 13:32:56 »
Diody SMD takie jak od telefonu rozmiar 0603 albo 0803 superjasne ( zawsze były na łąkowej ) ustawić pod kątem 90 st. nie w górę a w bok.
Folia samoprzylepna matowa taka jak do oklejania szyb np w szpitalu. Poszukaj dobrych zdjęć PCB 3210 albo 3310.

a jeszcze lepiej folia na kasetony świtlne
http://plexiland.com/index.php?p=materialy&mat=1&id_of=31

Taka folia rozkłada światło równomiernie.
Ty dostajesz tych "mroczków" bo masz soczewki w diodach, dioda smd od telefonu z założenia ma rozpraszać światło a nie je koncentrować.

« Odpowiedź #574 dnia: Maja 17, 2012, 16:00:06 »
Masz rację z tymi diodami, widziałem je na zdjęciu obok przycisków. Jeśli to działa w komórkach to będzie działać w ICP. Co do moich rozwiązań paneli to nie stosowałem w nich druku pcb, dlatego diody były umieszczane na różnych konstukcjach mechanicznych. Gdy będę robił w przyszłości modyfikację swojego kokpitu to będę korzystał z Twoich rad.
Gdy zrobisz swój ICP to będę realizował pomocniczą klawiaturę, gdzie będą zastosowane wspomniane diody oraz klawisze na bazie Twojego szablony, ale to dopiero w przyszłości.

« Odpowiedź #575 dnia: Maja 17, 2012, 20:37:26 »
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę - straciłem pół dnia. Potrzebuję dobrej jakości layout'u płyty czołowej ICP. chodzi o wymiary tej ramki pomiędzy przyciskami może ktoś ma? albo ma linka. Szukałem też na Viperpits wyszukiwarka tam to koszmar, wyszukuje wszystkie posty gdzie się przewija słowo layout i icp 2 godziny i nic nie znalazłem.

« Odpowiedź #576 dnia: Maja 17, 2012, 22:57:44 »
Próbowałem także coś znaleźć na viperpits. Jest tylko zdjęcie ICP http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4762.0
Próbuj inne hasło np. panel ICP lub samo ICP. Z tego co pamiętam to są tam zdjęcia płyt czołowych dla wszystkich paneli F16, ponieważ są sprzedawane. Nie wiem tylko gdzie szukać. Patrzyłem na stronie Skalarki, gdzie kupiłem u niego część swoich paneli, ale także nie umiem znaleźć paneli dla F16.
Najlepiej założyć wątek na viperpits np. Mój pierwszy kokpit i rozpocząć od pytania na temat ICP a konkretnie to co Ciebie interesuje.

« Odpowiedź #577 dnia: Maja 18, 2012, 00:45:00 »
Odnoszę przedziwne wrażenie jak czytam i oglądam VP że tam się już dawno skończyło publikowanie dokumentacji howto, itp to przypomina linkowanie do sklepów kolesi, którzy sprzedają plany kity itp. Może to tylko moje wrażenie, ale spróbuj tam znaleźć plany kokpitu - znajdziesz za to namiary na gościa, który ci je odda za 200$ :015:. Ja tam widziałem kilka wątków o ICP na takiej zasadzie jak mówisz niestety albo fotki zostały usunięte ze zdalnych serwerów albo jest to typowe "trzepanie piany" o niczym. spróbuję ale cudów się nie spodziewam. Mam własnoręcznie zrobione fotki ICP a właściwie fotkę w bardzo dużej rozdzielczości spróbuje to wyliczyć ze zdjęcia co do pewnych wymiarów mam pewność więc powinno się udać.

Tak czy inaczej dzięki za poświęcony na szukanie czas.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #578 dnia: Maja 18, 2012, 01:53:20 »

« Odpowiedź #579 dnia: Maja 18, 2012, 07:26:55 »
Mam oba te rysunki:

Dla waszej informacji górny jest błędny PCB powinno mieć 120 a nie 112 szerokości

ten drugi też mam ale rozdzielczość jest zbyt mała aby coś z niego zrobić na podstawie wydruku. Z niego i z fotek będę liczył dzisiaj. Dzięki.

« Odpowiedź #580 dnia: Maja 18, 2012, 08:28:03 »
Masz rację z tymi zdjęciami oraz z pewną zmianą na forum VP. Ja jestem u nich od kilku lat. Są tam lub raczej byli starzy pitbuilderzy, którzy wykonywani kokpity własnoręcznie podobnie jak ja to robię. Później pojawili się inni, którzy oferują różne elementy za pieniądze. Ostatnio są aktywni zdolni programiści, którzy oferują zarówno soft jak i hardware.
Te rysunki o których wspominacie udostępnił Reboot ale zaznaczył, że to wszystko co ma. Jest to bardzo porządny facet, taka encyklopedia F16.
Jest jeszcze jedna możliwość uzyskania jakiś danych. EGHI zrobił sam panele dla F16 i dał je Skalarki, który wykonuje różne elementy dla FSX (panele oraz soft). Kontakt z EGHI jest z przyczyn niezależych na razie niemożliwy, ale można próbować zapytać Skalarki na pw o panel ICP dla F16. On też nastawił się na komercję, ale można próbować.
Przypomniałem sobie o projekcie Lento. Na str 9 #123 jest jego ICP
 http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=2365.120
Robi swój projekt z studentami. Jego wątek to kopalnia wiedzy. Napisz do niego na pw, może ma plany ICP.

« Odpowiedź #581 dnia: Maja 18, 2012, 10:30:11 »
Dziękuje ci za ten ostatni namiar. Oni pracują "moimi" metodami czyli takimi które dobrze znam widzę na fotkach depron i drewno oni również zaczynali od modelu jak ja tyle że mój był 1:8. Popytam może się czymś podzielą.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #582 dnia: Maja 18, 2012, 12:31:47 »
Panowie zerknijcie na to:

http://www.tme.eu/pl/details/micro-joy-b/joysticki/#tc00c50e9c9ae5cc54e1aca7f739d761c

Przecież to prosi żeby z tego zrobić DCS ma cztery styki wewnątrz plus piąty naciśnięcie na środku, jakieś opinie ?

http://www.tme.eu/html/PL/joysticki-smd/ramka_6830_PL_rys.html#image_10967

Najpiękniejszy jest koszt 7-8 PLN i małe jest 10x10 mm
Jeżeli już, to coś tego typu:
http://kamerysportowe.pl/?56,mini-joystick-sse-4131

Tylko cena już nie aż tak zachęcająca, a miejmy na uwadze to, że w naszym użyciu takie maciupcie mechanizmy mają bardzo krótki żywot.

Co ja proponuję, to zakupić taniego pada, rozbebeszyć go i wykorzystać dwa analogowe joysticki, podpiąć do wyjść odpowiednią konfigurację rezystorów i tranzystorów / mosfetów by uzyskać wyjście cyfrowe. Można też takie joysticki zakupić osobno na eBay z Chin. Coś takiego będzie nie do zajechania gdy używane jako HAT / DCS.

« Odpowiedź #583 dnia: Maja 18, 2012, 14:04:40 »
SSE-4131 jest ciekawą propozycją, wysokość trzpienia 10mm, łatwy montaż, małe rozmiary. Można z tego zrobić DCS. Cena nie jest wygórowana, jedyny problem to liczba 10szt przy zamówieniu (może się mylę).
Cena analogowego joystika z pada byłaby niższa (2 sztuki). Można dorobić elektronikę, ale zajmuje to fizycznie jakąś powierzchnię.
Większość z nas ma zrobiony DCS z 4 przycisków. Mój od czasu do czasu w jednym z kierunków ma problemy, ale już się do tego przyzwyczaiłem. Jeśli będzie ewentualnie akcja zakupu SSE-4131 to się piszę.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #584 dnia: Maja 18, 2012, 14:24:10 »
Analogowy jakiś specjalnie duży nie jest. Zapewne rozbierałeś już przepustnicę Cougara nie raz - sterowanie kursorem masz tam na takim  joysticku. Sam zamówiłem ostatnio 4 sztuki z Chin, z myślą o takich zastosowaniach.

$2.70 z przesyłką za sztukę ;)